Dit verhaal is een eerbetoon aan mijn lieve vader Gideon Japhet, die in 2013 is overleden. Natuurlijk kende ik hem zeer goed, maar deze genealogische ontdekking die ik met je zal delen gaat over hem in zijn beginjaren. Zo zie je maar dat er in de genealogie altijd iets nieuws te ontdekken valt; je weet nooit alles.
Als een goede zoon, digitaliseer ik al zijn documenten en upload ze naar MyHeritage. Ik scande onlangs wat documenten die ik nog niet eerder had behandeld: studentenkaarten van zijn studie in Versailles, Frankrijk, van 1950-1952.
Als genealoog let ik altijd op de kleine details. Hier ontdekte ik iets interessants: mijn vader heette zijn hele leven Gideon Japhet, en spelde de achternaam Japhet net als ik. Maar in Frankrijk dacht hij misschien dat het niet goed gelezen zou worden, dus koos hij een andere spelling: Yeffet, wat meer overeenkomt met hoe het in het Hebreeuws wordt uitgesproken. Ik vond deze spellingvariant op die studentenkaarten en het maakte me nieuwsgierig: misschien was er in Frankrijk informatie over iemand die Gideon Yeffet heette? Daar had ik nog nooit naar gezocht.
Dus typte ik de naam Gideon Yeffet tussen aanhalingstekens in Google. Er was niet veel over te vinden, maar er waren twee ongelooflijke resultaten die me deden schreeuwen van vreugde. Deze resultaten kwamen uit Frankrijk, uit een archief waar ik nog nooit van had gehoord: de JDC, een Joodse humanitaire organisatie opgericht in 1914. Ze hadden zijn hele studentendossier gedigitaliseerd, waaronder een scan van zijn aanmelding voor de school in Versailles uit 1950, met zijn handgeschreven handtekening, zijn foto en een opstel dat hij schreef over waarom hij zou moeten worden aangenomen.
Dat was verbazingwekkend en ik kende niet alle details. Ik wist dat hij naar Frankrijk ging om te studeren, maar ik had geen idee wat er zich allemaal heeft afgespeeld!
En dat niet alleen: dit archief had nog eens 48 documenten en brieven over mijn vader!
En er zaten een paar huiveringwekkende verrassingen bij — echt bijzondere dingen.
Het blijkt dat mijn vader naar Frankrijk ging om sociaal werk te studeren. Waarom zou hij dat ooit willen doen? Want zijn vader, mijn grootvader Chaim Japhet, was samen met Henrietta Szold één van de grondleggers van het maatschappelijk werk in Israël, dus mijn grootvader wilde dat zijn zoon net zo zou worden als hij en zette hem onder druk om naar de beste school te gaan die toen in Frankrijk bestond, om maatschappelijk werk te studeren. Wat ik uit al deze documenten en brieven opmaakte, was dat hij in 1949 een aanvraag indiende en werd afgewezen. Ze zeiden tegen hem: “Je kent geen Frans, je hebt geen relevante achtergrond – je wordt niet aangenomen, we hebben veel betere kandidaten.”
Tot mijn verbazing ging mijn vader toch, op eigen initiatief, en dook gewoon op in Frankrijk in 1950, met al zijn gotspe. Ze zeiden: “Wat doe jij hier? Oké, omdat je al hier bent, zorgen we voor een baan in de buurt van Grenoble. Je kan Hebreeuwse les geven aan Joodse kinderen die na de Tweede Wereldoorlog ontheemd waren, en je leert Frans en krijgt ervaring in sociaal werk.” Na 3 maanden sprak hij vloeiend Frans en had hij goede ervaring opgedaan in het werken met kinderen. Dus meldde hij zich opnieuw aan bij de school – en werd toegelaten!
We wisten dat allemaal niet – vooral niet het gotspe gedeelte! Maar ik was eigenlijk best trots op hem. Zonder deze wending zou ik niet zijn geboren, zou MyHeritage niet hebben bestaan, en zou je dit artikel nu niet lezen.
De waarheid is, hij hield niet zo van sociaal werk. Na een jaar stopte hij en ging rechten studeren aan de Sorbonne. Hij werd advocaat en de rest is geschiedenis. Maar zonder deze entree in Frankrijk, zou dat allemaal niet gebeurd zijn.
Dit zijn de conclusies:
- Elke spellingvariant die je vindt kan leiden tot nieuwe ontdekkingen.Spelling is een grote uitdaging, maar ook een zegen en een vloek voor genealogen. Maar als je een variant vindt die relevant is, val die dan aan, want er kunnen gegevens zijn waar je misschien geen weet van hebt.
- Historische gegevens zijn als een rivier die naar de oceaan van het internet stroomt.Alle records willen gedigitaliseerd worden en online komen, en dat zal ook gebeuren; het is een kwestie van tijd. Dus als je iets zoekt en het niet vindt – wacht even en probeer het opnieuw.
- Google is je vriend. MyHeritage is geweldig en er zijn andere zeer goede websites, maar ze bevatten niet alle informatie. Onthoud altijd dat het internet een zeer goede plaats is om te zoeken.
- Stop nooit met zoeken:Je weet nooit wat je zal ontdekken! Blijf altijd nieuwsgierig.Dit verhaal werd verteld als onderdeel van een presentatie van Gilad Japhet op de RootsTech conferentie in 2023. Bekijk de volledige presentatie in de onderstaande video: