Er zijn zoveel redenen om van MyHeritage te houden. Denk maar aan het DNA-onderzoek, de gegevens van over de hele wereld en de technologische vooruitgang in fotobewerking. Maar ik ben een onderzoeker, ik hou van onderzoek, dus ik wil me concentreren op mijn favoriete onderdeel van MyHeritage, de Verzamelingen catalogus.
Vandaag bespreek ik negen databases die volgens mij onmisbaar zijn, maar houd in gedachte dat MyHeritage op het moment dat ik dit schrijf 7030 collecties herbergt, met meer dan 19 miljard records. Dus wat maakt een database onmisbaar? Wat voor mij onmisbaar is, kan voor u totaal niet interessant zijn. Geen mens is hetzelfde maar ik wil u nader kennis laten maken met de collecties en databases die MyHeritage ter beschikking stelt en u aanmoedigen om te onderzoeken welke collecties voor u onmisbaar zijn.
Laten we beginnen met het openen van de Verzamelingen catalogus. Bovenaan de MyHeritage website vindt u een menu met Start, Stamboom, Ontdekkingen, Foto’s, DNA en Onderzoek. Plaats de muisaanwijzer op Onderzoek en klik in de vervolgkeuzelijst op Verzamelingen catalogus.
Wij zullen ons hier concentreren op de Verzamelingen catalogus, maar vergeet niet dat de vervolgkeuzelijst Onderzoek menuopties bevat voor andere populaire databases: Geboorte, huwelijk en overlijden; Volkstelling gegevens; Stambomen; Kranten; en Immigratie gegevens.
De Verzamelingen Catalogus
De Verzamelingen catalogus op MyHeritage. Er zijn drie manieren om in de Verzamelingen catalogus te zoeken of te bladeren.
De eerste is het zoekvak rechtsboven. Gebruik dit om te zoeken naar een collectie of met een trefwoord. Een trefwoord kan van alles zijn, van een locatie (Californië of Spanje) tot een recordset (jaarboeken of volkstellingen).
Ten tweede, gebruik het menu aan de linkerkant om te bladeren op collectienaam, locatie of jaartal. Door uw zoekopdracht te verfijnen aan de hand van deze drie criteria kunt u relevante databases vinden die het meest geschikt zijn voor uw onderzoek en onbekende databases ontdekken. Onderaan deze lijst staat de optie “Toon alleen verzamelingen met afbeeldingen”.
Blader ten slotte door de middelste kolom met collecties. Deze lijst van collecties kan worden gesorteerd op 1. Aantal records, 2. Laatst bijgewerkt of 3. Collectie naam.
Onmisbare database nr#1: Volkstellingen en kiezerslijsten
Onze eerste must-have database is eigenlijk geen database maar een collectie: de collectie Volkstellingen en kiezerslijsten. Het is mijn nummer één omdat de volkstelling een van de eerste recordsets is waarmee veel stamboomonderzoekers beginnen. Deze collectie omvat meer dan 200 databases met volkstellingen en kiezerslijsten wereldwijd.
Stel dat ik mijn Frans-Canadese voorouders wil onderzoeken. Ik kan Canadese volkstellingen kiezen in het menu Beperken tot categorie, onder het zoekformulier. Ik kan dan zien welke Canadese volkstellingsjaren er beschikbaar zijn.
Elke database heeft een startpagina. Op deze startpagina kunnen we meer te weten komen over de database, de specifieke zoekmachine gebruiken en de andere gerelateerde collecties bekijken die onderaan de webpagina worden getoond.
Zie de gerelateerde collecties als een hint dat, wanneer u klaar bent met zoeken, er andere databases zijn die u zult willen verkennen. Ik zoek graag op de startpagina’s van databases, want als ik iets niet kan vinden op een grotere startpagina of in een collectie, dan kan ik het vaak gemakkelijker in een kleinere database vinden.
Doorzoek de collectie Volkstellingen en kiezerslijsten op MyHeritage
Onmisbare database nr#2: Historische Boeken – Index van schrijvers en genoemde personen, 1811-2003
Historische Boeken – Index van schrijvers en genoemde personen, 1811-2003 is een collectie in de categorie Boeken & publicaties.
Een van de redenen waarom ik van deze collectie houd, is dat het een gemakkelijke manier is om verschillende gegevensbronnen in één database te doorzoeken. Als u de naam van deze database ziet, denkt u in eerste instantie misschien: ik heb geen schrijvers in mijn familie. Maar vergeet niet dat het een database is van mensen die in boeken worden genoemd. Deze database is doorzoekbaar op naam, boektitel, trefwoord en publicatiejaar maar ik raad u aan uw zoekopdracht te beginnen met alleen een naam.
Hier is een resultaat voor een vrouw genaamd Mary Hubbard Chatham, genoemd in het boek The One Hundred and 50th Anniversary, 1748 to 1898, Of the Congregational Church of East Hampton, Connecticut (uit 1898).
Op de afbeelding hierboven ziet u een foto van mij en een plaats om opmerkingen toe te voegen. Deze optie laat een virtueel broodkruimelspoor achter voor andere familieleden. Hoe? Stel dat Mary Hubbard Chatham een van mijn voorouders is en dat ik een foto van haar heb. Ik kan daar dan een reactie plaatsen en zo een virtueel broodkruimelspoor achterlaten, zodat andere onderzoekers mij kunnen vinden. Deze webpagina doet voor mij meer dan een indexvermelding en een link naar een boek. De pagina biedt me de kans om in contact te komen met andere onderzoekers.
Onmisbare database nr#3: MyHeritage-foto’s & documenten
Een andere database die uniek is voor MyHeritage, is een verzameling openbare foto’s, video’s en documenten die door leden zijn geplaatst. Het is een andere manier om de website te doorzoeken: in plaats van alleen te zoeken naar een stamboom, worden hier afbeeldingen getoond die MyHeritage-leden naar hun familiesites hebben geüpload.
Nogmaals, bedenk hoe u deze database wilt doorzoeken. U kunt details toevoegen door op Meer te klikken maar vergeet niet dat hoe meer u in een zoekmachine opgeeft, hoe minder resultaten u zult krijgen. Dat kan goed of slecht zijn. U kunt zo veel criteria opgeven dat u uw voorouder niet vindt.
Doorzoek de collectie MyHeritage-foto’s & -documenten
Onmisbare database nr#4: Amerikaanse huiseigenaren indexen en kaarten
Deze must-have is specifiek voor de Verenigde Staten. Als u geen Amerikaanse voorouders hebt, moet u in gedachte houden dat MyHeritage over een collectie Landkaarten beschikt. Ik merk vaak dat niemand de collectie Landkaarten en de collectie Adreslijsten, Gidsen en Verwijzingen gebruikt. Dat is jammer, want die collecties bevatten informatie die we nodig hebben om onze onderzoekspersonen beter te begrijpen.
Lees de beschrijving van de collectie. Dat geldt voor alle databases. Klik op “Lees meer” in de beschrijving rechts. Lees echt altijd de beschrijving. Dit voorkomt zoekfrustratie wanneer u niet kunt vinden wat u verwacht. Waarom? Deze collectie bevat alleen kaarten voor Arkansas, Colorado, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Dakota en Wisconsin. Een voorouder in Californië wordt hier dus niet gevonden. Dat kan in de loop van de tijd veranderen, dus kom later nog eens terug.
Deze kaarten zijn afkomstig van de website Historic Map Works. Het zijn kaarten van huiseigenaren, dus ze bevatten namen. Deze kaarten tonen ook de namen van buren, wat kan verklaren waarom bepaalde mensen trouwden (ze woonden op aangrenzende grond), waar de plaatselijke school was, de kerk, en nog veel meer. Ze bieden context voor het leven van uw voorouder.
Doorzoek de collectie Amerikaanse huiseigenaren indexen en kaarten
Onmisbare database nr#5: Publieke records
Dit kan een collectie zijn die u nog niet hebt verkend, omdat het een collectie is van (mogelijk) levende mensen. Als genealogen doen wij graag onderzoek naar overleden mensen. Maar soms zijn we op zoek naar levende personen of naar mensen die niet lang geleden zijn overleden. De gegevens komen uit telefoongidsen, belastingaanslagen, kredietaanvragen, kiezersregistratielijsten en andere openbare documenten.
Deze collectie bevat momenteel alleen Amerikaanse en Canadese namen maar dat zal in de loop van de tijd veranderen.
Hier is een voorbeeld van wat u in deze collectie kunt vinden. Ik zocht in de collectie U.S. Public Records Index naar Katherine Philibert. Ze is geboren in 1920 en ik heb een resultaat gevonden met een adres en telefoonnummer uit 2004. Deze indexvermelding bevat ook een mogelijk familielid dat in 1917 is geboren. Van hieruit zou ik op de MyHeritage-website kunnen zoeken om te zien of er nog meer resultaten zijn, zoals een vermelding in de Amerikaanse overlijdens index (SSDI).
Dit indexresultaat bevat een oranje link: “Toon buren”. Daarmee opent u een lijst van haar buren, die familieleden in de buurt kan bevatten.
Doorzoek de collectie Publieke records op MyHeritage
Onmisbare database nr#6: Gesneuvelde militairen
De volgende op onze lijst is een deel van de collectie Leger, databases met overlijdensgegevens.
Er zijn een aantal van deze databases, waaronder:
- Frankrijk, Militaire Overlijdens Index, 1914-1961
- Verenigd Koninkrijk, Oorlogsmonumenten, 1914-1949
- Vietnam Slachtoffers, 1956-1998
- Koreaanse Oorlog Slachtoffers, 1950-1957
- Slachtoffers van de Boerenoorlog, 1899-1902
- Memorial Records van Ierland 1914-1918
In de Verzamelingen catalogus klikt u in het linkermenu op Leger. Daar vindt u momenteel 660 collecties. Deze hebben niet allemaal betrekking op sterfgevallen en het woord “death” hoeft niet altijd in de titel voor te komen. Er zijn bijvoorbeeld ook pensioengegevens. Soms vindt u daar indirect overlijdensgegevens, omdat een weduwe dat pensioen ontvangt.
Om documenten te vinden die relevant zijn voor uw onderzoek, begint u met de collectie Leger, verfijnt u deze op locatie en beperkt u deze, indien nodig, op jaartal. Onthoud wel dat de jaartallen niet alleen aangeven wanneer iemand in dienst is geweest maar ook wanneer een pensioen of een overlijden heeft plaatsgevonden.
Een laatste waarschuwing is dat u mogelijk relevante records mist als u op locatie verfijnt. Neem bijvoorbeeld de Eerste Wereldoorlog. U hebt misschien een Amerikaans familielid dat tijdens de Eerste Wereldoorlog in het leger zat, maar hij vocht voor het Canadese leger. Daar zijn verschillende redenen voor, maar hij zou niet te vinden zijn in Amerikaanse militaire dossiers. Hij zou in Canadese militaire dossiers staan.
Doorzoek de collectie Leger op MyHeritage
Onmisbare database #nr#7: Geschiedenis, herinneringen & biografieën De Mayflower
Geschiedenis, herinneringen & biografieën is een collectie met familiegeschiedenissen, lokale en genealogische geschiedenis. Het is een boekencollectie die verschilt van de boeken die we eerder hebben besproken.
Ik heb gezocht op Mayflower en zoals u kunt zien, bevatten mijn resultaten zeven collecties. Zes daarvan zijn familiegeschiedenissen en één is een algemene lokale geschiedenis. Dus, wat als ik verder wil zoeken? Ik moet iets creatiever worden met mijn zoekopdracht.
Een volgende stap is misschien zoeken op het trefwoord “Massachusetts”, want ik neem aan dat voorouders die op de Mayflower zijn gearriveerd in Massachusetts hebben gewoond. Een zoekopdracht naar Massachusetts levert 274 collecties op, dus dat is een groot verschil tussen 7 en 274. Ik kan deze zoekopdracht verder verfijnen om te vinden wat ik zoek. Dat kan onder meer door de categorieën “Geschiedenis, herinneringen & biografieën”, “Lokale en algemene geschiedenis” of “Familiekronieken” in het linkermenu te kiezen.
Onmisbare database nr#8: Immigratie & Emigratiedocumenten
Dit is een verzameling databases met onder meer passagierslijsten, immigratiekaarten en registers. Hoewel u een individuele database in de collectie zou kunnen doorzoeken, zoals Duitsers die naar de Verenigde Staten immigreerden, is het de moeite waard om in de gehele collectie te zoeken, zodat u treffers kunt bekijken binnen elk van de databases in de collectie. Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe een zoekopdracht via een collectie een goed idee is vanwege alle verschillende databases die relevant kunnen zijn.
Doorzoek de collectie Immigratie & Emigratiedocumenten op MyHeritage
Onmisbare database nr#9: Everton stamboom en gezinskaarten
Iedere Amerikaanse genealoog die al tientallen jaren onderzoek doet kent Everton’s Genealogical Helper. Dit nu verdwenen tijdschrift gaf genealogische artikelen uit met tips, indexen, lezersstambomen en gezinskaarten. Deze MyHeritage-database is vergelijkbaar met de huidige online stambomen. Waarom is hij dan onmisbaar? Wel, online stambomen kunnen vol fouten zitten maar ze hebben veel te bieden. Ze geven aanwijzingen die moeten worden onderzocht. Dat is precies wat deze database doet.
Dit zijn afbeeldingen van kwartierstaten en gezinskaarten die de lezers van Everton hebben ingezonden. Dat houdt ook in dat er geen bronvermeldingen zijn. Zonder bronvermeldingen kan de informatie zowel uitstekend als waardeloos zijn. Maar dat wist ik van tevoren, ze geven gewoon aanwijzingen. Bovendien kan de informatie op deze documenten genealogische “feiten” of aanvullend commentaar van de indiener bevatten die verder gaan dan geboorte, huwelijk en overlijden.
Dit is niet de enige collectie van Everton op MyHeritage. Het tijdschrift Everton’s Genealogical Helper bevatte “zoekertjes” van lezers die op zoek waren naar specifieke voorouders. Het doel van deze advertenties was om andere stamboomonderzoekers te vinden. De database Evertons genealogische handleiding kan u helpen om vermeldingen van voorouders te vinden.
Doorzoek de collectie Everton stamboom en gezinskaarten op MyHeritage
Hoe te beginnen?
Hopelijk begrijpt u dat MyHeritage unieke databases heeft om u te helpen bij uw onderzoek naar familiegeschiedenis. De website bevat volkstellingen, kiezerslijsten, alle essentiële gegevens voor genealogie, maar de databases hebben ook unieke inhoud die door leden is aangeleverd of een collectie die u nergens anders vindt.
Nieuwsgierigheid is een groot goed, als u onmisbare databases wilt vinden. Blader door de Verzamelingen catalogus. Verken de verschillende categorieën. Zeker, u moet de website doorzoeken op naam, datum en plaats van een voorouder, maar u moet ook de tijd nemen om de Verzamelingen catalogus te leren kennen om te zien wat u misschien mist.
Dit artikel is een bewerking van een webinar dat ik op 14 januari 2020 heb verzorgd voor Legacy Family Tree Webinars. Bekijk hier het volledige webinar.