Een van de redenen waarom iemand een DNA test zou doen, is om zijn of haar biologische ouders te vinden, vooral als die persoon dat niet heeft kunnen doen via adoptie of andere gegevens. De resultaten van de DNA test bevatten een lijst van DNA matches uit de databank van de testdienst, en een van die matches zou weleens een biologische ouder kunnen zijn.
Heel wat mensen hebben echter nooit een DNA test gedaan en zij komen dan ook in geen enkele databank voor. Is het dan wel mogelijk om je biologische vader of moeder te vinden als ze geen DNA test hebben gedaan?
Jawel! In dit artikel laten wij je zien hoe u biologische ouders kunt vinden met behulp van een combinatie van uw DNA resultaten, stambomen en een beetje speurwerk. We delen ook een aantal concrete voorbeelden met je van MyHeritage gebruikers die hun biologische ouders hebben gevonden met behulp van deze technieken.
Neem contact op met je beste DNA Match
Als u uw DNA test met het doel uw biologische ouders te vinden, is het best mogelijk dat u ze meteen vindt. Dat overkwam bijvoobeeld MyHeritage gebruiker Faith Loftnesness.
De kans is echter groter dat u matches aantreft met verder verwijderde familieleden. Maar geef zeker de moed niet op: zelfs als uw meest nabije match een neef is die slechts 3% van uw DNA deelt, kunt u via hem mogelijk toch uw biologische ouders opsporen. Zo vonden Susana Boggs uit Texas, Erna Rusi uit Finland en Anne Angot uit Frankrijk elk hun biologische vader door contact op te nemen met een 3% match.
Contact opnemen met een DNA match is de beste manier om meer over ze te weten te komen en uit te zoeken welke band u met ze deelt.
Tips om contact op te nemen met DNA matches als u zoekt naar uw biologische ouders
1. Stuur uw matches een bericht via het MyHeritage berichtensysteem
Contact opnemen met uw DNA-matches via het MyHeritage systeem is volledig gratis, of u nu een MyHeritage DNA-test hebt gedaan of uw gegevens via een andere dienst naar MyHeritage hebt geüpload. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van het MyHeritage systeem om contact op te nemen met andere MyHeritage gebruikers.
Uw DNA-match zal een e-mail ontvangen met de melding dat ze een bericht hebben ontvangen. Om dat bericht te lezen, gaan ze naar hun MyHeritage-inbox.
Soms komt het echter voor dat uw bericht hen niet bereikt. Mogelijk hebben ze e-mailmeldingen uitgeschakeld, de e-mail genegeerd, of zijn ze er gewoon niet aan toe gekomen om op de link te klikken om het bericht te lezen. Wat kunt u dan best doen?
2. Geen reactie? Probeer het via Google
Als het versturen van een bericht via MyHeritage niet werkt, kunt u proberen de persoon op te zoeken. De meeste gebruikers registreren hun DNA-kits met een voor- en achternaam, en u zult het land kunnen zien waar ze zich bevinden en hun leeftijdsgroep. Met behulp van die gegevens kunt u ze misschien vrij gemakkelijk lokaliseren. Veel van onze gebruikers die geen antwoord kregen via het berichtensysteem, konden een Facebook-profiel of een website met contactinformatie vinden. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Erna Rusi: zij ontdekte dat haar neef vermeld stond als bestuurslid van een bedrijf, dus nam ze contact op met het bedrijf en kon ze zo haar neef bereiken.
Als u uw match op sociale media vindt, hou er dan rekening mee dat uw bericht mogelijk niet rechtstreeks in de inbox van uw match terechtkomt als gevolg van filtersystemen om spamberichten te voorkomen. Krijgt u geen reactie, probeer dan de match als vriend toe te voegen, op een van hun openbare berichten te reageren en uit te leggen dat je hebt geprobeerd ze te bereiken in verband met een DNA-match op MyHeritage en te vragen hoe u het best contact met ze kan opnemen. Of u kunt proberen contact te leggen via een andere persoon die hen kent.
Als niets lijkt te werken, schrijf dan gerust naar MyHeritage op E: stories@myheritage.com. Wij doen er alles aan om families bij elkaar te brengen en misschien kan ons onderzoeksteam u wel helpen.
3. Wees tactvol
Wees u ervan bewust dat het onderwerp van uw geboorte een gevoelige kwestie kan zijn in de familie. Uw biologische ouders kunnen uw adoptie geheim hebben gehouden voor andere familieleden, of uw terugkomst in hun leven kan oude wonden openrijten. Ze kunnen ook bang zijn dat u bijbedoelingen hebt om contact met ze op te nemen, of zelfs dat het oplichterij is.
Hou dit steeds in gedachten bij het formuleren van uw bericht of telefoongesprek. Maak duidelijk dat u ze niet onder druk wil zetten om contact met u op te nemen als ze zich daar niet prettig bij voelen. En wees geduldig: uw bericht kan als een schok komen en uw familielid heeft mogelijk wat tijd nodig om uw bericht te verwerken voordat hij of zij erop reageert.
4. Geef zoveel mogelijk informatie
Wanneer u contact opneemt, geef dan alle informatie die u heeft over de omstandigheden van uw geboorte en/of adoptie: de datum en plaats, en alle andere details waarover u beschikt. Elk klein detail kan uw match helpen om de informatie te verifiëren, de puntjes op de i te zetten, en u verder naar uw biologische ouders te leiden.
5. Bescherm uzelf
Contact opnemen met je biologische familie, terwijl je er geen idee van hebt hoe ze zullen reageren, kan bijzonder zenuwslopend zijn. Als ze negatief reageren, krijg je mogelijk te maken met sterke gevoelens van afwijzing, wrok, of verdriet. Denk erom dat hun reactie helemaal niet aan jou gekoppeld is, maar eerder aan hun eigen familiedynamiek en problemen.
Zelfs een volstrekt positieve reactie van hun kant kan tal van sterke gevoelens oproepen – zowel positieve als negatieve – die jij zal moeten verwerken. Zorg er dus voor dat je steun hebt wanneer je hen de hand reikt.
Bijkomende aanwijzingen en hulpmiddelen gebruiken om uw biologische ouders te vinden
Soms volstaat het niet om contact op te nemen met de DNA-match. Mogelijk kunt u ze niet bereiken of hebben ze niet de informatie waarnaar u op zoek bent. In die gevallen kunt u gebruik maken van bijkomende MyHeritage-functies om u te helpen bij uw zoektocht:
Stambomen: Op MyHeritage zul je, wanneer een DNA-match aan een stamboom is gekoppeld, die stamboom kunnen bekijken en de match daarin kunnen lokaliseren. Je kan meestal ook de namen van overleden familieleden in de stamboom zien en dat kan je helpen aanwijzingen te vinden die je naar jouw biologische ouders kunnen leiden. Zelfs zonder een DNA-test, als je over wat basisinformatie over je biologische familie beschikt, kun je wellicht meer over ze te weten komen door een stamboom op MyHeritage te creëren. Smart Matches™ kunnen je naar andere stambomen leiden die door verwanten van hen zijn gebouwd, met wie jij dan contact kan opnemen. Dat overkwam MyHeritage gebruiker Danielle Rogers, die haar biologische vader vond dankzij een Smart Match™.
Etniciteit: Sommige van onze gebruikers vonden de etniciteitsresultaten bijzonder nuttig bij het zoeken naar hun biologische ouders, vooral als hun ouders van twee verschillende etniciteiten waren. Het ontdekken van jouw eigen etniciteit kan je inzicht geven in waar jouw ouders vandaan kwamen en kan je ook helpen om de DNA-matches te vinden die je het meest van pas zouden kunnen komen. Weet je bijvoorbeeld dat jouw moeder Afrikaans was en je vader Europees, dan zou een DNA-match met Afrikaanse etniciteit van jouw moeders kant kunnen zijn.
Locatie: Jouw DNA-matcheslijst vermeldt het land waar elke match zich bevindt, en als je weet dat jouw ouder uit een specifiek land afkomstig was, kan dat je helpen je te concentreren op matches in dat gebied.
AutoClusters: AutoClusters helpt bij het organiseren van jouw DNA-matches in groepen van mensen die zowel met elkaar als met jou overeenkomen. Heb je meerdere matches en weet je niet zeker aan welke kant van de familie zij zich bevinden, dan kan deze geavanceerde DNA-functie je helpen uit te zoeken welke matches aan elkaar verwant zijn. Als je bijvoorbeeld de familie van je biologische vader al hebt geïdentificeerd, dan weet je dat de matches die geen familie zijn van die kant van de familie, waarschijnlijk familie zijn van jouw biologische moeder.
Alles op een rijtje: het verhaal van Johannes
Een mooi voorbeeld van het gebruik van stambomen, etniciteit en het zoeken via Google en sociale media om geboorteouders te vinden is het verhaal van MyHeritage gebruiker Johannes Nielsen.
Johannes ontdekte via zijn etniciteitsresultaten dat hij half-Koreaan, half-West-Europeaan was. Op basis van die informatie raadde hij correct dat zijn vader een Amerikaanse soldaat was en zijn moeder een Koreaanse die zijn vader had ontmoet toen hij daar gestationeerd was. Zo kon Johannes zijn zoektocht beperken tot Amerikaanse mannen die in 1974 18-25 jaar oud waren. Toen hij een DNA Match met een stamboom ontving, identificeerde hij zijn vader aan de hand van deze gegevens.
Toen hij de naam van zijn vader op Google intypte, vond hij een overlijdensbericht dat het dorp waar hij woonde vermeldde. Vervolgens vond hij een Facebook-groep van dat dorp, werd er lid van en vroeg hij de groepsleden om informatie over zijn vader. Een vrouw antwoordde dat ze de nicht van die man was.
De biologische ouders van Johannes hadden hem blijkbaar nooit ter adoptie willen afstaan. Ze waren gedwongen geweest hem bij een vriend van de familie achter te laten terwijl hij herstelde van tuberculose. Toen ze terugkeerden om hem naar de Verenigde Staten over te brengen, was hij verdwenen en werd hen verteld dat hij was overleden.
Dankzij Johannes’ vaardige gebruik van zijn DNA etniciteits-resultaten, DNA matches, stambomen, Google en sociale media, werd hij herenigd met de moeder die dacht dat ze hem voor altijd kwijt was, evenals met zijn 3 biologische broers.
Bijkomende hulpmiddelen bij het zoeken naar biologische ouders
Voor meer informatie over het zoeken naar jouw biologische ouders, bekijk zeker de volgende hulpmiddelen op de Kennisbank:
Biologische ouders zoeken: 5 tips voor een adoptie-gerelateerde zoektocht