URL is copied to your clipboard.

Kinderen en Genealogie: Hoe krijg je jouw kinderen geboeid door hun familiegeschiedenis?

Willeke Binnendijk

Kinderen en Genealogie: Hoe krijg je jouw kinderen geboeid door hun familiegeschiedenis?

Net als voor volwassenen, kan genealogie ook voor kinderen een waardevolle manier zijn om zichzelf  te ontdekken en een band te vormen met zowel levende alsook overleden familieleden. Studies hebben aangetoond dat het kennen van je familiegeschiedenis kinderen enorme voordelen kan bieden, zoals veerkracht, een gevoel van veiligheid, een krachtige zelfbeheersing, en een groter vermogen om met stress om te gaan. Of je nu hun ouder, grootouder, leerkracht of vriend bent, ook jij kunt de kinderen in jouw leven erbij helpen deze voordelen te ervaren.

Hier volgen 5 voorbeeldactiviteiten die kunnen helpen om je kinderen bij genealogie te betrekken. Al deze ideeën kunnen makkelijk worden aangepast aan hun leeftijd en leerstijl.

Een leven dat niet gedocumenteerd is, is een leven dat binnen een generatie of twee grotendeels uit het geheugen verdwenen zal zijn. Het interviewen van familieleden zal toekomstige generaties helpen zich de verhalen van onze dierbaren te herinneren en ervan te leren. Tijd doorbrengen bij het interviewen van grootouders of een ander familielid is een mooie en bindende ervaring die voor alle betrokkenen dierbare herinneringen zal creëren.

Als je kinderen betrekt bij het interviewen, help je ze contact te maken met hun familieleden en herinneringen te creëren die hun hele leven zullen bijblijven. Laat jouw kind het proces zo veel mogelijk leiden. Hier zijn enkele suggesties om jouw kinderen te helpen bij het interviewen van hun familieleden:

  • Vraag hen welke grootouder of familielid ze willen interviewen. Je kunt voorstellen om te beginnen met het oudste familielid of de grootouder met wie ze de hechtste band hebben.
  • Help het kind een lijst te maken van vragen die hij/zij wil stellen en waar hij/zij nieuwsgierig naar is. De interesses van jouw kind kunnen de vragen sturen. Als jouw kind van dieren houdt, vraag de grootouder dan naar de huisdieren die hij of zij in zijn of haar leven heeft gehad of naar de ervaringen die hij of zij met dieren heeft gehad. Als je kind geïnteresseerd is in koken, kan hij/zij vragen naar familierecepten of herinneringen die met eten te maken hebben. Om het voor jonge kinderen eenvoudig te houden, kunnen ze vragen naar de lievelingsdingen van hun grootouders (Wat is je favoriete maaltijd, boek, ijsje, liedje, enz.?) Dit helpt hen te zien welke “lievelingsdingen” ze gemeen hebben en hoe ze verschillen. Sommige kinderen vinden het leuk om de vragen op kaartjes of een lijst te schrijven die ze tijdens het interview kunnen raadplegen.
  • Beslis hoe het interview zal worden opgenomen. Als jouw kind nog niet kan schrijven, kan hij of zij het antwoord van zijn of haar grootouders tekenen terwijl jij een audio-opname maakt. Oudere kinderen kunnen het interview opnemen en er een film van maken, of van de antwoorden een boek maken dat met andere familieleden kan worden gedeeld.
  • Bepaal de lengte van het interview. Voor jonge kinderen kunnen interviews zo kort zijn als een of twee vragen. Oudere kinderen kunnen meestal 30 minuten tot 1 uur geconcentreerd blijven. Het is belangrijk om flexibel te zijn en te vragen hoe lang de ondervraagde persoon kan of wil doorgaan. Als jouw kind na de toegekende tijd nog vragen heeft, spreek dan een moment af voor een vervolggesprek. Voor meer details over gespreksonderwerpen bij interviews met familieleden, lees zeker deze tips.

2. Maak een stamboom

Het maken van een stamboom kan kinderen helpen om visueel te begrijpen dat ze deel uitmaken van iets dat groter is dan zijzelf.

  • Voor kinderen van 6 jaar en jonger kun je een 3-generatiegrafiek maken in de vorm van een boom zoals deze
  • Kinderen van 7-12 jaar kunnen genieten van een gekleurd waaierdiagram met een paar generaties meer. De kleuren stellen hen in staat de familielijnen te volgen.
  • Oudere kinderen kunnen genieten van een stamboomdiagram met meer informatie, zoals plaatsen en data van geboorte, overlijden, en huwelijk. De informatie die ze zien of invullen op hun stamboomgrafiek zal waarschijnlijk hun nieuwsgierigheid wekken en hen inspireren om dieper te graven en nog meer te leren.

Zodra de stamboom af is, hang hem dan ergens op waar je kinderen hem regelmatig zullen zien, bijvoorbeeld in hun kamer. Het zien van hun stamboom zal hen helpen de stukjes van de generatiepuzzel in elkaar te passen. De stamboom geeft kinderen een visueel beeld waarmee ze veel van hun voorouders op één plek kunnen zien en kunnen visualiseren hoe ze met elkaar verbonden zijn. MyHeritage maakt het gemakkelijk om een stamboomgrafiek af te drukken – kijk deze video om meer te leren.

3. Los een mysterie op

Kinderen kunnen zich detectives wanen wanneer je ze een mysterie uit hun familiegeschiedenis voorlegt. Laat ze hun kritisch denkvermogen en probleemoplossend vermogen gebruiken om ontdekkingen te doen over hun familie. Het doel van de speurtocht kan zijn de namen van de ouders, het beroep of de geboorte-, overlijdens- of huwelijksdatum van een voorouder te achterhalen. Het kan nuttig zijn om het kind een raadsel te geven dat je zelf al hebt opgelost. Zo kan je ze door het proces heen leiden en mee in de opwinding delen wanneer ze in hun opdracht slagen en de puzzel oplossen.

MyHeritage biedt Smart Matches™ bij jouw stamboom, die je in staat stellen andere mensen te vinden die dezelfde voorouder hebben en informatie te verzamelen uit andere stambomen. De eigenaren van deze andere stambomen kunnen aanvullende informatie hebben waarover jij niet beschikt. Kinderen kunnen ook zoeken met behulp van Record Matches, die historische records suggereren die mogelijk jouw voorouders vermelden. Samen kun je beslissen of je denkt dat de persoon in het record of stamboomprofiel de juiste persoon is. Als dat zo is, kun je die informatie aan jouw stamboom toevoegen. MyHeritage biedt meer dan 12 miljard historische records om te doorzoeken. Smart Matches™, Record Matches, en het doorzoeken van de beschikbare records kunnen ook jouw kinderen helpen raadsels in hun familiegeschiedenis op te helderen.

4. Plan een familiereünie

Een familiereünie smeedt en versterkt de familiebanden en geeft familieleden de kans om herinneringen en verhalen uit te wisselen. Kinderen ontmoeten zo nieuwe familieleden en leren degenen kennen die ze minder vaak zien. Een familiereünie kan zo eenvoudig zijn als een familiebijeenkomst via Zoom, of zo uitgebreid als een langere reis naar een plaats waar andere familieleden wonen. Het is belangrijk om te onthouden dat familiebijeenkomsten niet alleen voor de volwassenen zijn. Plan activiteiten die de kinderen zullen boeien en helpen in contact te komen met familieleden en voorouders. Door spelletjes te spelen kunt u ze makkelijk betrekken en nieuwsgierig maken naar hun familiegeschiedenis.

Enkele leuke spelletjes zijn:

  • Familie Bingo: Zet namen en/of gezichten van familieleden of voorouders op het bingobord
  • Maak een sketch: Maak van een familieverhaal een leuke sketch die kan worden opgevoerd en opgenomen om later te bekijken en te delen met de andere familieleden
  • Verkleden: verkleed je in ouderwetse kleren en maak leuke foto’s

Stem de spelletjes en activiteiten af op de leeftijden en interesses van de betrokken kinderen.

5. Foto zoektocht

Kinderen kunnen familieleden (grootouders, broers en zussen van grootouders, ouders, tantes en ooms, neven en nichten) vragen welke familiefoto’s ze hebben. Hoe meer mensen ze het vragen, hoe meer ze zullen vinden. Vraag om fysieke of digitale kopieën.

De MyHeritage’s Photo Discoveries™ functie maakt het ook mogelijk om familiefoto’s te vinden die u misschien nooit eerder hebt gezien en die door een ver familielid naar de site zijn geüpload. Photo Discoveries™ maken deel uit van de Instant Discoveries™ functie.

Wanneer kinderen zwart-wit foto’s tegenkomen, dan kunnen ze gebruik maken van MyHeritage In Color™, MyHeritage’s automatische inkleuringstool, gebruiken om de foto’s in te kleuren. Wanneer kleur wordt toegevoegd aan een zwart-wit foto, brengt dit de foto tot leven en voelen de personen en voorwerpen op de foto echter en meer aanwezig. Kinderen kunnen ook details opmerken die moeilijk te zien waren op dezelfde zwart-wit foto.

Het onderzoeken van de familiegeschiedenis in gezelschap van uw kinderen is niet alleen een leuke en lonende activiteit voor het hele gezin. U geeft uw kinderen het onbetaalbare geschenk dat ze meer weten over waar ze vandaan komen, wat ze mettertijd aan hun eigen kinderen kunnen doorgeven.

URL is copied to your clipboard.