We hebben in de loop der jaren veel ongelooflijke verhalen vernomen van onze MyHeritage gebruikers die ontdekkingen over hun familiegeschiedenis hadden gedaan. Sommigen hadden verborgen foto’s of aandenkens van dierbaren gevonden, anderen kregen weer contact met uit het oog verloren familieleden of werden herenigd met volledig onbekende familieleden.
We hebben hun beproefde adviezen verzameld en geven hieronder de beste tips om u te helpen bij het onderzoek naar uw familiegeschiedenis, ongeacht hoe ver u daar al mee bent.
Een begin maken. Start met het verzamelen van namen en alle bekende gegevens van de familieleden die u kent. Werk terug naar het onbekende.
Praat met oude familieleden die nog in leven zijn. Praat met uw familie: ouders, grootouders, neven, nichten, broers en zussen, en vooral met de oudste familieleden, om meer te weten te komen over hun leven en wat ze zich nog herinneren. Wacht niet tot uw ouders of grootouders te oud zijn om zich iets te herinneren of er niet meer zijn.
Vraag door. Stel alle vragen die bij u opkomen, zelfs ongemakkelijke vragen. Laat u niet afschepen met alleen maar een nee of ja. Blijf doorvragen, maar blijf uiteraard wel beleefd.
Wees georganiseerd. Zorg voor kopieën van alle documenten en foto’s die u kunt vinden. Registreer alles. Het is belangrijk om een consequente registratie bij te houden van alle communicatie (gesprekken, telefoongesprekken, e-mail etc.) en ontdekkingen, compleet met data.
Uw achternaam is interessant. Uw achternaam kan iets over uw afkomst vertellen. Zoek de plaatsen op waar familieleden zijn geboren. U zult nieuwe informatie vinden over uw familie en de plaatsen en tijden waarin zij leefden.
Haal meer uit foto’s. Bekijk de achterkant van alle foto’s om te zien of er iets op is geschreven. Haal foto’s uit hun lijstjes om ze goed te bestuderen. U kunt worden verrast door een tweede foto in de lijst. Breng foto’s mee als u familieleden gaat interviewen. Zo ontdekt u meer over de mensen die erop zijn afgebeeld. Foto’s roepen vaak allerlei vergeten herinneringen op.
Waag een gok. Aarzel niet om via Smart Matches contact op te nemen met MyHeritage-gebruikers. Dat resulteert vaak in een enorme hoeveelheid kostbare informatie, foto’s of interessante oude familieverhalen. Er kunnen uit dergelijke contacten ook prachtige vriendschappen met verre verwanten ontstaan.
Beoordeel uw voorouders niet te hard. Het waren andere tijden en ze hadden vast goede redenen om hun levens op hun manier te leiden.
Sta open voor nieuws. Bereid u voor op het ontdekken van zaken die in tegenspraak zijn met wat u dacht te weten of in het verleden hebt gehoord.
Wees discreet. Wees voorzichtig met verhalen die gevoelig liggen bij levende familieleden. Ga er respectvol mee om.
Vraag om hulp. Vraag andere genealogen in de familie om hun onderzoek met u te delen, zodat u een begin hebt. Vraag hen om adviezen.
Trek geen overhaaste conclusies. Loop zo veel mogelijk gegevens met andere familieleden na.
Vertrouw anderen maar controleer alles. Geloof niet automatisch alles wat u leest. Mensen nemen met de beste bedoelingen personen in hun stamboom op, maar niet altijd terecht. Neem onderzoek van anderen serieus maar houd wel de redelijkheid in het oog en zoek naar ondersteunende gegevens. Door het controleren van oude volkstellingen en immigratiepapieren kunt u erachter komen dat bepaalde gegevens onjuist zijn en kunt u onvermelde en onbekende familieleden aan het licht brengen.
Verifieer data. Let op de datum-volgorde (dag/maand versus maand/dag), afhankelijk van waar uw voorouders woonden. Controleer of de data aannemelijk zijn. Denk twee keer na voordat u bijvoorbeeld een vrouw aan een kind koppelt, als die vrouw boven de 60 was op de dag dat het kind werd geboren. Dat kan niet kloppen…
Zoek informatie over de historische context. Door grote gebeurtenissen, zoals natuurrampen, oorlogen, hongersnoden en politieke onrust, zijn mensen vaak vertrokken of ergens anders gaan wonen. Stel u bijvoorbeeld voor wat uw familie is overkomen toen Napoleon het grootste deel van Europa binnenviel of wat er met uw familieleden is gebeurd in tijden van cholera of andere vreselijke ziektes. Waarom hebben uw voorouders het overleefd?
Bekijk uw resultaten opnieuw. Beoordeel de informatie die u eerder hebt verzameld van tijd tot tijd opnieuw. Soms vindt u nieuwe details over iets wat u indertijd niet wist maar waar u inmiddels wél achter bent gekomen.
Houd vol. Wees volhardend en geef nooit op! Er komt een dag dat u vindt wat u al jaren zocht.
Wees geduldig. Genealogie is een nimmer eindigend proces. Raak niet gefrustreerd als u in bepaalde gegevens niet vindt wat u zoekt of als u al een tijdje geen voortgang hebt geboekt. Uw volgende aanknopingspunt kan uit onverwachte hoek komen. Zelfs door het kleinste detail kunt u spannende nieuwe richtingen inslaan.
Deel uw familieverhaal. Door uw verhaal met andere familieleden te delen, kunt u constant nieuwe namen en foto’s aan uw stamboom toevoegen. Soms is de frisse blik van een ander alles wat u nodig hebt.
Geef het door. Help anderen bij hun onderzoek. Zij zullen u eeuwig dankbaar zijn voor uw hulp.
Bovenal, geniet ervan! Geniet van de reis en al zijn onverwachte wendingen. Wees hoe dan ook blij met uw familie-erfgoed.