URL is copied to your clipboard.

Een doe-het-zelf-handleiding voor het maken van je eigen familiegeschiedenis-video

Clinton Moore

Een doe-het-zelf-handleiding voor het maken van je eigen familiegeschiedenis-video

Je hebt dagen, zo niet maanden werk gestoken in het samenstellen van een uitgebreide stamboom via MyHeritage. Je hebt zelfs de hele familie aangemeld voor DNA-tests, zodat je echt een idee krijgt van waar je vandaan komt. Wat nu? Wat ga je met deze waardevolle familiegeschiedenis doen?

Veel mensen stoppen op dit punt, als ze een schat aan namen en gegevens hebben, soms haastig in een plakboek geplakt. Maar zoals een oude vriend van mij altijd zei: “Onderzoek is pas klaar als het is gepubliceerd.” Er is natuurlijk altijd het klassieke familiegeschiedenis Word-document dat rond wordt gestuurd, maar wordt dat ook echt gelezen?

Vandaag wil ik kijken naar een alternatieve en boeiende manier om je familiegeschiedenis te presenteren op een manier waardoor de kleinkinderen het wel willen zien: met een familiegeschiedenis-video.

Wat is een familiegeschiedenis-video?

Een familiegeschiedenis-video is een gefilmd interview waarin je de geschiedenis en de levensverhalen deelt die je ontdekt hebt door je genealogisch onderzoek. Door deze verhalen van te bekijken en te beluisteren, komt het publiek in contact met jouw passie. Het is net zoiets als rond het kampvuur luisteren naar verhalen.

Hoe neem ik mijn onderzoek op?

De eerste taak is om al je waardevolle genealogische onderzoek te verwerken in iets wat zich goed laat vertalen naar video. Maar laten we duidelijk zijn: dit betekent niet dat je 20 minuten namen en data moet gaan voorlezen! Vergeet niet dat we je familiegeschiedenis video boeiend willen maken, en dat betekent dat je een verhaal moet vertellen. Verhalen zijn de manier waarop we met onze wereld communiceren. Daarmee kunnen we saaie feiten omzetten in intrigerende verhalen. Het is die grappige anekdote die je tegen je buurman vertelt. Om verhalen van je familiegeschiedenis te maken kun je de tijdlijn of de stamboom van je familie opstellen. Dit geeft je een overzicht. Kies vervolgens de meest interessante personages of momenten. Tot slot maak je van al deze interessante onderdelen een goed verhaal.

Zoals je kunt zien zijn er vijf stappen om een verhaal te vertellen dat de aandacht trekt. De beste verhalen hebben:

  1. Een hoofdpersoon die…
  2. Een probleem heeft, dat…
  3. Ze moeten proberen op te lossen voordat…
  4. Ze ondernemen actie en uiteindelijk…
  5. Ervaren ze het resultaat

Natuurlijk zal niet elk verhaal dat je wilt vertellen dit stramien volgen. Soms zul je een paar eenvoudige feiten moeten oplepelen. Maar probeer zo vaak mogelijk anekdotes te vertellen met behulp van de Story DNA-techniek om echt een klik te krijgen met je publiek.

Voorbereiden op het filmen

De voorbereiding van je video is belangrijker dan het filmen zelf. Ik gebruik graag de CLIPS-aanpak met klanten, zodat niets wordt vergeten:

Laten we dat eens opdelen.

Kleding — Wat ga je dragen? Dat lijkt simpel, maar het kan problemen veroorzaken als je het tot de laatste minuut blijft uitstellen. Vergeet niet dat je een archiefdocument voor toekomstige generaties aan het maken bent, dus draag kleding die een weerspiegeling is van de echte jij.

Locatie — Waar ga je filmen? Dit gaat over de balans tussen praktische zaken en sentiment. Je kunt in de verleiding komen om buiten te filmen, maar dit kan veel afleiding voor de omgeving met zich meebrengen. In plaats daarvan moet je proberen om binnen een rustige plek te vinden waar je je prettig voelt.

Interviewer Wie gaat jou interviewen? Je kunt het zelf proberen, maar de meeste mensen vinden het makkelijker om met een ander iemand te praten. Kies iemand met wie je goed overweg kunt. Verrassend genoeg is dit niet altijd een dicht familielid.

Deelnemers — Wie wordt er geïnterviewd? Je kunt ervoor kiezen om een solo-interview te doen. Dat is het gemakkelijkst. Maar je zou ook kunnen overwegen om andere familieleden hun verhalen te laten delen, om koppels te interviewen, of zelfs de kleinkinderen.

Verhalen — Welke verhalen ga je vertellen? Schrijf met behulp van de bovenstaande Story DNA-techniek alle verhalen die je wilt vertellen uit voordat je de camera laat rollen.

Interviewvragen maken

De eerste stap is het bepalen van de focus van je video. Je video over de familiegeschiedenis kan zich richten op je familiegeschiedenis, jouw eigen geschiedenis of een beetje van allebei. Als je eenmaal hebt bepaald wat je focus is, dan pak je pen en papier en begin je te brainstormen over onderwerpen als afkomst, opleiding, de beginjaren, carrière, enz. Als je een lijst van mogelijke onderwerpen hebt, dan ga je terug naar de beste Story DNA-karakters en begin je gerelateerde vragen voor je gesprekspartner op te stellen.

De sleutel is om open vragen te stellen. Dit zijn vragen die de dingen zo verwoorden dat je gedwongen bent om te antwoorden met meer dan alleen “ja” of “nee”. Dit soort vragen begint vaak met “wat”, “hoe” of “waarom”. Als je vastzit, is hier een downloadbare lijst met vragen die je kunt stellen bij het interviewen van familieleden. Vergeet niet om je keuzes af te stemmen op wat je wilt vastleggen.

Je familiegeschiedenis-video filmen

Aangezien dit een doe-het-zelf handleiding is, gaan we ervan uit dat je waarschijnlijk een mobiele telefoon of een digitale camera gebruikt om je familiegeschiedenisvideo te maken. Dit zijn geweldige tools voor iedereen met een beperkt budget, maar er gaat wel extra werk inzitten om de best mogelijke kwaliteit eruit te krijgen.

Vreemd genoeg is het de audio dat je video kan maken of breken. Want mensen je niet kunnen horen praten over je familiegeschiedenis, dan is alle mooie cinematografie voor niets. Maak daarom van geluidskwaliteit je eerste prioriteit.

De twee beschikbare mogelijkheden zijn om zo dicht mogelijk bij de camera te gaan zitten of om een klein bedrag uit te geven aan een microfoon. Zelfs een goedkope 20 dollar lavalier microfoon gaat een betere geluidskwaliteit produceren dan de microfoon op de camera.

De op een na belangrijkste factor is de verlichting. We willen dat je achterkleinkinderen de uitdrukkingen op je gezicht kunnen zien. Omdat een professionele verlichtingsinstallatie duur is en er veel ervaring voor nodig is om het onder de knie te krijgen, zullen we vertrouwen op natuurlijk licht met behulp van een techniek die “feathering” wordt genoemd. De makkelijkste manier om dat te doen is om een mooi groot raam te vinden. Ga aan de rand van het raam zitten en zet je stoel op ongeveer een meter afstand van de muur. Zie daarvoor de foto hieronder:

Als je nu de camera tegenover je plaatst, krijg je mooi, zacht licht over je gezicht.

Zorg er ten slotte voor dat je je camera stabiliseert. Als je een mobiele telefoon gebruikt, dan is een goedkope mini-tripod een must. Voor een grotere camera zou je kunnen investeren in een licht statief of op zijn minst proberen om de camera te balanceren op een vlakke ondergrond rond dezelfde hoogte als je gezicht.

Je familiegeschiedenis-video persoonlijker maken

Om je film iets extra’s te geven, kun je overwegen om belangrijke objecten uit je geschiedenis te laten zien. Dit kan een familiestuk zijn of zelfs het huisdier. Het is een prachtige aanvulling om je het item te laten presenteren en je passie te delen. Een andere leuke extra zijn foto’s. Dit kan gemakkelijk gedaan worden door ze gewoon vast te houden terwijl je praat. Als je een beetje meer technisch onderlegd bent, kun je ook je foto’s scannen en ze in je uiteindelijke video invoegen met bewerkingssoftware.

Je video afronden

If you would like to avoid having to edit your family history video, then aim to film your interview in one sitting and accept that there may be some pauses and “umms” throughout. Don’t be scared of editing your video, however. Most home computers come with bundled video editing software that will allow you to make basic edits and insert titles. There are also plenty of mobile phone apps that will allow you to edit directly on your phone. Whilst editing is more effort, the final product will look much better and is guaranteed to engage your audience more.

Samengevat

Het maken van je eigen familiegeschiedenis video is relatief eenvoudig, en is een geweldige optie voor iedereen die bereid is om wat meer tijd in de voorbereiding te steken. Het is een prachtige manier om al je MyHeritage-onderzoek te bundelen tot iets dat gedeeld kan worden met familieleden over de hele wereld.

Vergeet niet om:

  • Je voor te bereiden op alle praktische aspecten met behulp van clips.
  • In story DNA op te splitsen.
  • Interviewvragen te maken die open zijn.
  • Te zorgen voor goede audio en verlichting. Het kan nooit kwaad om een proefinterview te doen.

Het belangrijkste is dat je plezier hebt en geniet van het creëren van dit tijdloze aandenken. Het is echt iets wat jij en je familie nog generaties lang zullen koesteren.

URL is copied to your clipboard.