Wanneer je aan je stamboomonderzoek begint, ga dan eerst bij je familieleden na wat zij weten. Daarna kan je bij genealogie-databanken en andere bronnen terecht op zoek naar bijkomende informatie. Onder die ‘andere bronnen’ die mogelijk minder voor de hand liggen, vallen de ‘search engines’, of zoekmachines.
Hoe kan een zoekmachine helpen bij genealogie?
Er bestaan een aantal goede redenen om zoekmachines te raadplegen bij je stamboomonderzoek. Allereerst, hoewel MyHeritage en andere providers van documenten een schat aan informatie bieden, bestaat er geen enkele databank die alle informatie bevat. Om zeker te weten dat je alle toegankelijke bronnen hebt benut, zal je ook zoekmachines moeten raadplegen.
Ten tweede zijn zoekmachines snel en makkelijk in gebruik. De achtergrondinformatie die ze je verschaffen, helpt je heel wat details in te vullen en geeft je meteen een levendig beeld van hoe je voorouders leefden.
Van alle zoekmachines steekt Google er duidelijk bovenuit. Google maakt ontegensprekelijk deel uit van onze dagelijkse internetbeleving – zo hoort elk van de top mobile apps van het voorbije jaar toe aan ofwel Google of Facebook. Ook spreken we zelfs van ‘Googlen’, wat het intussen tot volwaardig werkwoord geschopt. Google biedt ook extra diensten aan zoals Google Maps, Street View en een vertaalfunctie van webpagina’s, die wel erg handig van pas komen bij stamboomonderzoek.
Andere zoekmachines die je kan overwegen, zijn Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Dogpile, of Creative Commons.
Een aantal overwegingen
Google (en zo ook de meeste andere grote zoekmachines), zullen je steeds gepersonaliseerde zoekresultaten aanbieden, en dat kan een erg vertekend beeld geven. De info die Google je aanreikt, is gebaseerd op:
Soort device: Websites die niet voor kleinere mobiele apparaten zijn aangepast, zullen lager in de mobiele zoekresultaten opduiken. Die moeilijk te achterhalen info waarnaar jij op zoek bent, zou zich net op een site kunnen bevinden die niet aangepast is voor mobiele apparaten. Daarom raden we je aan jouw stamboomonderzoek via Google aan een desktop of laptop computer uit te voeren.
Locatie: De resultaten die Google oplevert, zijn mogelijk door jouw locatie beïnvloed. Google wil je namelijk informatie geven die relevant is voor waar je je bevindt.
Geschiedenis, demografie, en interesses: Ook jouw zoekgeschiedenis en andere gegevens van je Google+ account zullen beïnvloeden welke informatie je te zien krijgt.
Om vertekende zoekresultaten te vermijden, kan je een aantal zaken doen. Maak je zoekopdracht zo specifiek mogelijk. Meld je af uit je Google account, zodat de resultaten niet gestuurd worden door jouw persoonlijke gegevens (Google kan nog steeds je locatie achterhalen); Gebruik de Incognito-modus om te voorkomen dat je huidige zoekopdracht invloed heeft op toekomstige zoekopdrachten (hoewel je zoekopdrachten uit het verleden je huidige resultaten zullen beïnvloeden); of gebruik een VPN (Virtual Private Network), wat de beste manier is om de resultaten niet door je locatie te laten beïnvloeden. Neem ook zeker een kijkje op isearchfrom.com om je zoekopdracht van uit een specifieke locatie te laten gebeuren.
Vijf basistips
Hier zijn vijf basistips om de beste resultaten uit te filteren bij het gebruik van een zoekmachine:
1. Gebruik aanhalingstekens
Groepeer woorden (zoals voorouderlijke namen!) samen tussen aanhalingstekens. De zoekresultaten zullen pagina’s opleveren waarop de woorden samen voorkomen, niet los van elkaar.
2. Sluit bepaalde woorden uit
Als een van je voorouders op een bepaalde locatie heeft gewoond en je hebt achterhaald dat een andere persoon met dezelfde naam op een andere locatie woonde, gebruik dan het “-”symbool om bepaalde informatie zoals locatie, tweede naam of familieleden van de zoekresultaten uit te sluiten.
3. Gebruik het ~ symbool voor synoniemen.
Bijvoorbeeld, de zoekterm ~begrafenis zal resultaten opleveren voor dood, begrafenis, begraafplaats-dossiers, en tal van andere ‘begrafenis’-gerelateerde termen.
4. Voer site-specifieke zoekacties uit
Indien je enkel wil weten wat één bepaalde site vermeldt over een zoekterm, gebruik dan een site-specifieke zoekopdracht. Bijvoorbeeld: De zoekopdracht “site:legacytree.com voorouders” (zonder aanhalingstekens) zal alleen resultaten over voorouders van de Legacy Tree website opleveren. Dit lukt niet bij databanken, maar wel bij blogs, artikels, etc.
5. Zoek binnen een bepaalde tijdsperiode
Voeg een tijdsperiode toe zoals 1830..1840 om Google aan te sporen om alleen resultaten op te leveren die relevant zijn voor die bepaalde tijdsperiode.
Dankzij deze handige basistips zal je opmerkelijk meer nuttige informatie en details over jouw voorouders ontdekken, die je anders waren ontgaan.