URL is copied to your clipboard.

Bronnen voor genealogisch onderzoek waar je misschien nog nooit aan gedacht hebt

Bronnen voor genealogisch onderzoek waar je misschien nog nooit aan gedacht hebt

Elke genealoog met wat ervaring weet hoe hij of zij moet zoeken naar documenten zoals geboorte- en overlijdensakten, volkstellingsakten, immigratiedossiers en grafstenen op begraafplaatsen. Maar dit zijn niet de enige bronnen die nuttige informatie over je familiegeschiedenis kunnen opleveren.

Hieronder hebben we een aantal ideeën verzameld voor minder gebruikelijke bronnen waar je misschien nog niet eerder aan gedacht had.

Correspondentie en dagboeken

Oude brieven, ansichtkaarten en dagboeken zijn een goudmijn voor historici, omdat ze ons kunnen helpen om veel te weten te komen over hoe het leven van de schrijver was en wat voor hen belangrijk was. Dit geldt ook voor familiehistorici! Brieven werden meestal verstuurd naar familie en vrienden die ver weg wonen, en misschien kun je door ze zorgvuldig te lezen veel informatie over je familie verzamelen. Dagboeken kunnen ook informatie bevatten over familieleden die je misschien nergens anders vindt.

De achterkant van foto’s en fotolijsten

Foto’s kunnen ons sowieso al veel informatie geven over de mensen die ze afbeelden. Maar als er inscripties op de achterkant staan, kunnen we misschien nog veel meer te weten komen over de omstandigheden waaronder de foto is gemaakt. Controleer altijd de achterkant van foto’s en fotolijsten.

Sieraden

Soms zijn ringen, armbanden of kettinghangers voorzien van persoonlijke inscripties. In de medaillons kunnen foto’s van familieleden zitten, en als je ze veilig uit het medaillon kunt halen, staat er misschien ook iets op de achterkant van de foto geschreven. Bedelarmbandjes waren populair in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, en de bedeltjes die je voorouder verzamelde kunnen je meer informatie geven over hun interesses – of zelfs informatie bevatten over hun persoonlijke geschiedenis.

Babyboeken

De populariteit van babyboeken nam toe rond het begin van de 20e eeuw. Ze kunnen een waardevolle bron voor een genealoog zijn, niet alleen vanwege de details en anekdotes die over het onderwerp van het boek zijn vastgelegd, maar ook omdat er meer informatie over de familie in kan worden opgenomen. Misschien was er een lijst van gasten bij de doop of de besnijdenis. Misschien werd het eerste kapsel van de baby gedaan door een tante waar je nog niet van gehoord had.

Memorabilia voor speciale gelegenheden

Uitnodigingen voor bruiloften, feesten of andere speciale gelegenheden, R.S.V.P.s, wenskaarten, bedankbriefjes, telegrammen met gelukswensen… dit zijn items waarvan mensen de neiging hebben om te bewaren en te koesteren, en ze kunnen ons veel leren over zowel de afzender als de ontvanger – zoals hun locaties, hun relaties met elkaar, en misschien ook hun levensstijl en financiële situatie.

Reis- en vrijetijdsdocumenten

Oude paspoorten en vlieg- en treintickets kunnen je laten zien waar je voorouders naartoe reisden. Je kunt ook tickets vinden voor concerten of films of voor speelfilms van shows, die je kunnen vertellen wat voor soort vermaak je voorouders leuk vonden en waar ze naartoe gingen om zich te vermaken.

Jaarboeken en schoolregisters

Veel landen hadden aan het begin van de 20e eeuw een of ander openbaar schoolsysteem en er bestaan al eeuwenlang particuliere religieuze instellingen. Misschien vind je jouw voorouders terug in oude schoollijsten en middelbare schooljaarboeken.

MyHeritage heeft een unieke, makkelijk doorzoekbare collectie jaarboeken uit de Verenigde Staten.

Schoolprojecten, papieren en diploma’s

Soms houden ouders ervan om de schoolprojecten, de papieren en de rapporten van hun kinderen te bewaren. Middelbare school- en universiteitsdiploma’s kunnen je vertellen waar en wat je voorouders hebben gestudeerd. Een familielid kan zelfs een document over zichzelf of hun familie hebben geschreven waarin belangrijke informatie wordt vermeld.

Oude boeken

Het is een bekend gebruik in sommige families om een familiegeschiedenis op te schrijven op de binnenste omslag van een Bijbel. Familieleden kunnen ook aantekeningen en details hebben gekrabbeld in de kantlijnen van andere boeken die ze bezaten.

Kerkadministratie

Religieuze instanties houden vaak privé-registers bij van hun leden. Deze lijsten kunnen waardevolle gegevens over je familieleden bevatten, zoals hun verblijfplaats, hun schenkingen, gelegenheden die ze hebben gevierd, enzovoort.

Welke ongebruikelijke bronnen heb jij wel eens gebruikt bij het onderzoek naar familieleden?.

URL is copied to your clipboard.