Het bouwen van een stamboom kan een fascinerend en lonend proces zijn, waardoor u in contact kunt komen met uw erfgoed en het verhaal van uw familiegeschiedenis kunt ontdekken. Ondanks uw beste bedoelingen zijn er echter een aantal veelvoorkomende valkuilen die de kwaliteit van uw stamboom kunnen aantasten.
In dit artikel onderzoeken we 8 dingen die de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van uw genealogisch onderzoek kunnen aantasten. Daarnaast geven we praktische tips en advies over hoe u deze problemen kunt voorkomen en de kwaliteit van uw stamboom kunt verbeteren. Of u nu een doorgewinterde onderzoeker bent of beginner, lees verder om te ontdekken hoe u een stamboom kunt bouwen die nauwkeurig, betekenisvol en duurzaam is.
1. Duplicaten
Er zijn een paar redenen waarom er duplicaten in uw stamboom zouden kunnen verschijnen. Mogelijk hebt u per ongeluk dezelfde informatie ingevoerd en dubbele vermeldingen gemaakt. Of misschien heeft u verschillende formats voor namen of data gebruikt of heeft u informatie uit meerdere bronnen ingevoerd, en uiteindelijk heeft u zo dezelfde informatie twee keer ingevoerd.
Hoe ze daar ook zijn gekomen, duplicaten kunnen voor verwarring zorgen en het onderzoeksproces bemoeilijken. In het geval van dubbele profielen kunnen ze zelfs leiden tot het verlies van informatie, omdat u belangrijke gegevens aan het ene profiel kunt toevoegen en niet aan het andere.
Om duplicaten te voorkomen en de nauwkeurigheid van uw stamboom te behouden, is het belangrijk om uw onderzoek regelmatig te herzien en bij te werken, en een gestandaardiseerd format te gebruiken voor gegevensinvoer.
De beste manier om dubbele profielen in uw stamboom op MyHeritage te detecteren, is door uw stamboom in de lijstweergave te bekijken.
In deze weergave worden alle profielen in uw stamboom op naam weergegeven, zodat u gemakkelijk kunt zien wanneer een persoon tweemaal wordt vermeld. Ik raad aan om de optie om op achternaam te sorteren te gebruiken: dit maakt het gemakkelijker om duplicaten te detecteren. Zorg ervoor dat u het dubbele profiel grondig controleert voordat u het verwijdert en zorg ervoor dat alle informatie die het bevat en die niet aan het oorspronkelijke profiel is toegevoegd, wordt gekopieerd.
2. Een goede match slechts één keer beoordelen
Heeft u een Smart Match™ van hoge kwaliteit? Fantastisch! U heeft de overeenkomst bevestigd en eventuele nieuwe details toegevoegd aan uw eigen stamboom, en bent verder gegaan met de volgende ontdekking.
Maar daar moet u niet stoppen!
U weet nooit wat u kunt vinden bij een tweede beoordeling – niet alleen omdat u de eerste keer misschien iets hebt gemist, maar omdat de persoon met wie u hebt gematcht mogelijk meer informatie aan dat profiel heeft toegevoegd sinds de laatste keer dat u keek. Het is altijd een goed idee om zo nu en dan terug te gaan en bevestigde Smart Matches™ opnieuw te bekijken.
Dus hoe herzie je bevestigde Smart Matches™?
Ga naar “Matches per persoon” onder het tabblad Ontdekkingen in de navigatiebalk en selecteer het tabblad “Smart Matches” bovenaan de pagina. Open vervolgens het statusmenu dat standaard “In behandeling” toont en selecteer “Bevestigd”. Er verschijnt een lijst met alle Smart Matches™ die u al heeft bevestigd, en u kunt ze bekijken om te zien of er nieuwe informatie is toegevoegd sinds u ze heeft bevestigd.
3. Geen familiesites van andere gebruikers bezoeken voor aantekeningen en biografieën
Misschien bent u tevreden met het toevoegen van de nieuwe informatie van een Smart Match™ aan het overeenkomstige profiel in uw stamboom en denkt u dat er geen reden is om de familiesite van de stamboomeigenaar te bezoeken. Er is echter een uitstekende reden: ze kunnen notities of biografieën aan het profiel van die persoon hebben toegevoegd, en die worden niet automatisch gekopieerd wanneer u een Smart Match™ bevestigt. Deze aantekeningen kunnen belangrijke informatie bevatten over het familielid in kwestie of over het onderzoek van de stamboomeigenaar naar deze persoon die u niet zult vinden in de naam-, datum- en plaatsvelden.
Ik raad altijd aan om lidmaatschap aan te vragen op de site van een stamboomeigenaar met Smart Matches™ die u nuttig heeft gevonden. Plaats bij het bekijken van de match de muisaanwijzer op de naam van de familiesite en vraag een lidmaatschap aan.
4. Teveel focus op één kant van de familie
Als het uw doel is om slechts één tak van de familie te onderzoeken, is dat uiteraard prima. Als u zich echter op slechts één kant van de familie concentreert, ziet u mogelijk het grotere geheel niet en mist u cruciale details over de verwanten die u onderzoekt.
For example, perhaps you’re searching for an ancestor and having trouble finding her in the census of a given year because her name was misspelled in the record. Perhaps that ancestor was living with a cousin or a son-in-law at the time of the census, and is therefore listed under that person’s household. Having the name of the cousin or son-in-law could be the key to finding that record.
Misschien bent u bijvoorbeeld op zoek naar een voorouder en kunt u haar niet vinden in de volkstelling van een bepaald jaar, omdat haar naam verkeerd was gespeld in het record. Misschien woonde die voorouder ten tijde van de volkstelling in bij een neef of schoonzoon en staat daarom vermeld onder het huishouden van die persoon. Het hebben van de naam van de neef of schoonzoon kan dan de sleutel zijn om dat record te vinden.
5. Beschikbaarheidsheuristiek en beschikbaarheidcascade
De beschikbaarheidsheuristiek houdt in dat u uw beslissingen baseert op de informatie die voor u gemakkelijk toegankelijk is in plaats van op een uitgebreide analyse van al het beschikbare bewijsmateriaal. Een beschikbaarheidscascade is een proces waarbij hoe meer je een bepaalde overtuiging tegenkomt, hoe meer je erin gelooft – zelfs als het niet wordt ondersteund door solide bewijs.
Als u bijvoorbeeld alleen vertrouwt op de gemakkelijkst toegankelijke informatie, zoals familieverhalen of legendes die van generatie op generatie zijn doorgegeven, kunt u in de verleiding komen om belangrijke historische documenten of documenten over het hoofd te zien die meer accurate informatie zouden kunnen bieden. Bovendien, als u een vaak herhaalde overtuiging over een bepaalde voorouder tegenkomt, is de kans groter dat u deze overtuiging accepteert zonder er grondig onderzoek naar te doen. Dit kan ertoe leiden dat u onjuiste informatie in de stamboom opneemt, waardoor de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid mogelijk worden geschaad.
Hier volgen enkele manieren om fouten als gevolg hiervan te voorkomen:
- Gebruik meerdere informatiebronnen: Zoek altijd meerdere bronnen voor informatie die u aan uw stamboom toevoegt en vergelijk ze om te zien of ze elkaar ondersteunen of tegenspreken.
- Gebruik waar mogelijk primaire bronnen: originele documenten zoals volkstellingen, geboorte- en overlijdensakten en immigratiegegevens zijn vaak (maar niet altijd) nauwkeuriger dan secundaire bronnen, zoals de stamboom van iemand anders of een gepubliceerd boek over familiegeschiedenis.
- Behoud een open mindset: Probeer vooroordelen of overtuigingen over uw voorouders te vermijden en sta open voor nieuwe informatie en perspectieven, zelfs als deze niet consistent zijn met wat u denkt te weten.
6. Onnauwkeurigheid vanwege automatisering
De tools en functies van MyHeritage maken het zo gemakkelijk om snel uw stamboom op te bouwen, en het kan verleidelijk zijn om het platform al het werk voor u te laten doen. Het klakkeloos bevestigen van overeenkomsten en Instant Discoveries™ kan echter veel fouten, onnauwkeurigheden en inconsistenties in uw stamboom teweegbrengen. Beoordeel matches altijd zorgvuldig en denk kritisch na over informatie, voordat u deze toevoegt.
Soms kunnen enkele profielen in de stamboom tientallen of honderden Smart Matches™ genereren en daarom meer tijd en aandacht in beslag nemen, waardoor u wordt afgeleid van de mensen in de stamboom met minder matches maar die relevanter zijn voor uw onderzoeksdoelen. Ik raad aan om matches voor specifieke personen uit te schakelen of zelfs specifieke bomen te negeren als u merkt dat u teveel door hen wordt afgeleid.
U kunt een persoon negeren door op ‘Meer acties’ in de rechterbovenhoek te klikken wanneer u een match bekijkt:
Om een bepaalde boom te negeren, gaat u naar Ontdekkingen>Overeenkomsten per bron en selecteert u de stamboom die u wilt negeren. Klik op ‘Meer acties’ in de rechterbovenhoek en selecteer ‘Negeer deze stamboom’.
Een andere goede tip is het gebruik van de optie “Onderzoek deze persoon” in het profielpaneel van de persoon:
Als u hierop klikt, wordt er gezocht naar historische records met behulp van de gegevens van deze persoon. Dit is een manier om informatie terug te vinden die u nog niet heeft ontvangen via een Smart Match™ of Record Match.
7. Gebrek aan begrenzing van uw onderzoek
Hoewel het verleidelijk kan zijn om achter elk glimmend object aan te rennen dat u tijdens uw onderzoek tegenkomt, is het belangrijk om gedisciplineerd en gefocust te blijven op uw doelen. Genealogie is een geschenk dat nooit stopt met geven, en hoewel op een zijspoor raken soms kan resulteren in een glorieuze niet-gerelateerde ontdekking, zult u echter vaak merken dat het gewoon tijd verspilt en bijdraagt aan een gevoel van burn-out.
Bovendien kan een gebrek aan grenzen ertoe leiden dat u vertrouwt op bronnen van mindere kwaliteit, wat kan leiden tot onjuiste of onvolledige informatie in uw stamboom, of kan resulteren in het creëren van duplicaten, zoals hierboven vermeld.
Grenzen helpen uw doelen en prioriteiten te verduidelijken en bieden een kader voor het nemen van weloverwogen en strategische beslissingen over het onderzoeksproces. Ik raad ten zeerste aan om doelen en doelstellingen voor uw onderzoek te definiëren voordat u begint. Bijvoorbeeld het identificeren van DNA-matches van de kant van uw grootmoeder van moederskant, of het uitbreiden van uw stamboom aan de kant van een specifieke betovergrootmoeder. Door gefocust te blijven op die doelen, kunt u meer bereiken en voorkomt u dat uw onderzoek alle kanten op schiet.
8. Inconsistentie
Zoals hierboven vermeld, kan inconsistentie over hoe u informatie toevoegt, leiden tot verwarring en fouten. Een klassiek voorbeeld is het wisselen van de volgorde van achternaam en voornaam, of het soms gebruiken van de getrouwde naam van een vrouw in plaats van haar meisjesnaam.
In veel gevallen is er niet één juiste manier om informatie in te voeren, maar het is belangrijk om een consistente methode te kiezen en uzelf eraan te houden om later problemen te voorkomen.
Door op de hierboven geschetste valkuilen te letten, kunt u fouten en vergissingen voorkomen en uw stamboom zo nauwkeurig mogelijk houden.
Voor meer informatie over het foutloos houden van uw stamboom, zie dit artikel: Fouten voorkomen: hoe u uw stamboom beschermt tegen onjuistheden.
Start vandaag nog met het bouwen van uw stamboom op MyHeritage