URL is copied to your clipboard.

Familiegeschiedenis verzamelen op familiebijeenkomsten

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Willeke Binnendijk

Familiegeschiedenis verzamelen op familiebijeenkomsten

Familiebijeenkomsten – zoals vakanties, levensgebeurtenissen, en reünies – zijn perfecte gelegenheden om informatie te verzamelen voor uw familiegeschiedenis onderzoek. U kunt familieleden interviewen die u niet vaak ziet, vragen stellen om te helpen gaten in uw stamboom op te vullen, en uw stamboom bijwerken met nieuwe ontwikkelingen, zoals geboorten en huwelijken. Gewoon een praatje maken met je familieleden kan zelfs interessante details en anekdotes opleveren waar u nooit aan gedacht zou hebben om naar te vragen.

In dit artikel gaan we na hoe u zich kunt voorbereiden op het verzamelen van genealogische informatie op familiebijeenkomsten en geven we enkele tips en adviezen om het meeste uit het evenement te halen en zo uw onderzoek naar uw familiegeschiedenis te verbeteren.

Voorbereiding

Het is een goed idee om u op voorhand voor te bereiden zodat u gefocust kan blijven, uw genealogische doelen efficiënt kan bereiken en de rest van de bijeenkomst gewoon kan doorbrengen met genieten van uw tijd samen met uw verwanten.

Hier zijn enkele manieren om u voor te bereiden:

  • Bekijk uw stamboom en identificeer eventuele gaten aan informatie die iemand die u op deze bijeenkomst zult zien, zou kunnen invullen. U kunt een lijst maken van vragen die u aan verschillende familieleden kunt stellen die mogelijk aanwezig zullen zijn.
  • Indien mogelijk en relevant, vraag familieleden of ze fotoalbums of andere memorabilia die u nog niet gezien of gedocumenteerd hebt, kunnen meebrengen naar de bijeenkomst.
  • Neem wat van uw werk mee, of het nu een afdruk is van uw familiegrafiek, een album met ingekleurde en verbeterde familiefoto’s, of een verzameling Deep Nostalgia™ animaties van uw voorouders. Deze kunnen een geweldige gespreksstarter zijn en uw familieleden helpen begrijpen waar u mee bezig bent geweest. Verbeterde en geanimeerde familiefoto’s kunnen vooral nuttig zijn om jongere familieleden bij uw werk te betrekken en hen te interesseren voor uw werk.
  • Neem wat apparatuur mee om genealogische informatie op te nemen, of het nu een notitieblok, een audiorecorder, een laptop of uw telefoon is. De MyHeritage mobiele app is perfect voor het maken van snelle notities, het scannen van foto’s en documenten, en het opnemen van audio.
Photo of an older woman and two young girls looking at the screen of a tablet together
Het delen van verbeterde en geanimeerde familiefoto’s kan een geweldige manier zijn om jongere familieleden te betrekken

Het beste halen uit het samenzijn 

Het onderwerp benaderen

Als genealoog van de familie wilt u misschien graag meteen to the point zijn om uw vragen beantwoord te krijgen. Laat uw opwinding de beleefdheid niet in de weg staan! Maak een praatje en maak het u gemakkelijk alvorens het onderwerp genealogie aan te snijden. U wilt uw verwanten toch niet de indruk geven dat u meer geeft om uw onderzoek dan om hen te zien!

Familieleden interviewen

Zodra u het onderwerp genealogie hebt geïntroduceerd en uw verwanten aan het praten zijn, kunt u hen de vragen stellen die u op voorhand hebt voorbereid, of hen gewoon aanmoedigen om u te vertellen wat ze weten of zich herinneren over het onderwerp van uw interesse. Samen naar oude familiefoto’s kijken kan helpen om hun herinneringen op te frissen en verhalen los te krijgen die u nog niet eerder gehoord hebt. U kunt hier meer lezen over het interviewen van uw familieleden voor genealogie.

 

Photo of grandmother looking at photo and telling a story while granddaughter listens
Samen naar familiefoto’s kijken kan helpen om herinneringen op te halen en nieuwe verhalen te ontlokken

Details vastleggen

Vertrouw niet op uw geheugen om informatie en details vast te houden. Zorg ervoor dat u alles vastlegt op welke manier dan ook. Sommigen geven er de voorkeur aan om op de ouderwetse manier te werken en handgeschreven notities te maken, maar misschien vindt u het gemakkelijker om informatie rechtstreeks in uw MyHeritage stamboom in te voeren. U kunt dit gemakkelijk doen met behulp van de MyHeritage mobiele app. Als de bijeenkomst ergens plaatsvindt waar geen bereik is, of als u liever uw laptop gebruikt en er niet zeker van bent dat u wifi zult hebben, kunt u altijd Family Tree Builder gebruiken en deze later synchroniseren met uw online stamboom.

Audio opname

Er zijn veel voordelen aan het opnemen van informatie op audio: het is hands-free en verstoort de stroom van het gesprek niet zoals het maken van aantekeningen zou kunnen doen. Plus, het hebben van de opname kan later heel waardevol zijn als het familielid er niet meer is. Het is onbetaalbaar om een familielid met zijn eigen stem familieverhalen te horen vertellen.

Aan de andere kant bespaart het u misschien niet echt werk. Het kan zijn dat u de informatie van de opname later handmatig moet transcriberen en invoeren. En nog belangrijker: familiebijeenkomsten zijn geen ideale omstandigheden om iemands stem op te nemen! U kunt dit laatste probleem misschien oplossen door uw familielid mee te nemen naar een stille kamer, maar dat is in de veronderstelling dat zo’n kamer beschikbaar is.

Als u besluit gebruik te maken van audio opname, nogmaals, de MyHeritage mobiele app kan hierbij helpen, omdat u audio direct op het profiel van een persoon in de stamboom kunt opnemen. U kunt ook de Photo Storyteller™ functie gebruiken om een familielid op te nemen die het verhaal vertelt achter familiefoto’s in uw MyHeritage album. Dat brengt ons bij het volgende punt:

Foto’s en documenten scannen

Als de bijeenkomst de gelegenheid biedt om foto’s of documenten te bekijken die u nog niet eerder heeft gezien, dan wilt u deze kans niet voorbij laten gaan om ze in te scannen. Dit zal gemakkelijk te doen zijn als u ze scant met behulp van uw mobiele apparaat – en u kunt dit ook direct vanuit de MyHeritage app doen. Zie het volgende artikel voor tips over het scannen van foto’s voor genealogie: Hoe oude foto’s digitaal scannen met MyHeritage.

Nieuwe familiefoto’s maken

Laat deze kans niet voorbijgaan om een aantal geweldige foto’s van uw familieleden te maken om te uploaden naar MyHeritage! U kunt individuele foto’s maken om ontbrekende profielfoto’s in uw stamboom aan te vullen, maar ook groepsfoto’s.

Family taking a selfie
Mis de kans niet om nieuwe familiefoto’s te maken

Verwerken en organiseren na de bijeenkomst

Het is een goed idee om kort na uw terugkeer van de bijeenkomst wat tijd vrij te maken om uw notities, opnames en scans te verwerken en in uw stamboom in te voeren terwijl uw herinnering aan deze gesprekken nog vers is. Voer alle details die u hebt ontdekt in uw stamboom in, transcribeer de delen van de opnames waarvan u denkt dat ze belangrijk zijn, en upload en markeer uw foto’s en documenten.

Dan kunt u gebruiken wat u hebt verzameld om verder te gaan met uw onderzoek. Misschien duikt er een nieuwe Record Match op door een nieuwe datum of plaats die u aan een profiel hebt kunnen toevoegen? Misschien geeft een nieuw gezicht op een foto die u hebt gescand, uw onderzoek een nieuwe richting? Verken de mogelijkheden en geniet!

URL is copied to your clipboard.