URL is copied to your clipboard.

Hoe haal je het meest uit Record Matches

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hoe haal je het meest uit Record Matches

Nog niet zo lang geleden moest iemand die zijn of haar familiegeschiedenis wilde onderzoeken met behulp van historische gegevens veel tijd en moeite steken in dit onderzoek. Ze moesten fysiek naar een archief gaan, het betreffende dossier opzoeken in een fysieke index, het dossier vinden, bekijken op microfilm… uren en dagen bezig zijn met slopend handmatig onderzoek.

Die dagen zijn voorbij. Op MyHeritage heb je niet alleen direct toegang tot 11+ miljard historische gegevens, je hoeft het onderzoek ook niet eens zelf te doen: De technologie van MyHeritage Record Matching™ doet al het werk voor je.

Hoe het werkt 

Wanneer je de gegevens van je familieleden in de stamboom invoert, komen de algoritmes van MyHeritage in actie, waarbij de online archieven worden gescand op historische gegevens die overeenkomen met de informatie in je stamboom. MyHeritage’s geavanceerde technologie is in staat om de gegevens te doorzoeken, zodat je alleen die documenten krijgt die voor jou het meest relevant zijn. De zoekmogelijkheden zijn zo geavanceerd dat ze archiefstukken over je voorouders kunnen vinden, zelfs als ze onder een andere naamsvariant of in een andere taal zijn opgenomen!

Wanneer MyHeritage een match voor je vindt, ontvangt je een e-mailbericht rechtstreeks in je inbox. Dus in plaats van in oude boeken te duiken en naar stoffige oude bibliotheken te reizen, of urenlang door online archieven te scrollen, kun je gewoon achterover leunen, relaxen en MyHeritage zijn al het werk laten doen.

MyHeritage voegt voortdurend nieuwe archiefcollecties toe – met een snelheid van minstens een miljoen archiefstukken per dag. Dit betekent dat je zeer waarschijnlijk regelmatig nieuwe matches krijgt. Je ontvangt regelmatig e-mails waarin je wordt geattendeerd op nieuwe matches met de archieven.

Hoe krijg je toegang tot Record Matches

Er zijn een paar verschillende manieren om toegang te krijgen tot Record Matches.

Eén manier is door middel van de hierboven genoemde e-mailmeldingen. De e-mails bevatten een link waarop je kunt klikken en die je direct naar de Review Match-pagina brengt.

Een andere manier is vanuit je stamboom. Wanneer een match wordt gevonden voor een van je familieleden, zal er een bruin icoontje op hun profielkaart verschijnen. Door hierop te klikken kom je op een pagina waar je alle gevonden matches voor die persoon kunt bekijken.

Een derde manier is via de navigatiebalk bovenaan de pagina op de MyHeritage website. Beweeg je cursor over het tabblad “Ontdekkingen” en klik op “Matches per bron” of “Matches per persoon”, en selecteer vervolgens het tabblad “Matches” bovenin het scherm.

“Matches per bron” geeft je matches weer volgens de collectie of de stamboom waar het archiefdocument is gevonden. “Matches per persoon” geeft een lijst weer volgens de personen in je stamboom voor wie overeenkomsten werden gevonden.

Matches zijn gerangschikt volgens de waarde die ze kunnen toevoegen aan de stamboom. Als er informatie in het bestand staat die je niet in je stamboom hebt staan, wordt deze vermeld onder “Nieuwe info” op de archiefkaart.

Wat to doen met Record Matches

Om een match te bekijken, klik je op de knop Review Match. De Review Match pagina laat alle informatie zien die in dit archiefstuk  staat en die relevant is voor de persoon die je onderzoekt. Als de naam van je familielid in een krantenartikel of publicatie is vermeld, zie je een stukje van de tekst waarin hun naam voorkomt.

Hieronder kun je, als de collectie vrij toegankelijk is of als je een Data of Complete abonnement hebt, het volledige dossier bekijken, inclusief een hoge-resolutie scan van het originele document en een OCR-transcriptie van de volledige tekst. Wij raden ten zeerste aan om de informatie in context te vinden op de originele scan van het document, omdat er voor of na – of zelfs aan de zijkant – aanvullende informatie te vinden is die van grote waarde kan zijn.

Als de overeenkomst accuraat lijkt, kun je deze bevestigen door te klikken op de knop “Bevestigen” in de rechterbovenhoek van je scherm. Op de volgende pagina kun je alle informatie uit het bestand halen om deze in je stamboom op te slaan. We raden je aan om elk gegeven handmatig te bekijken en te extraheren, omdat de gegevens van het stuk soms niet zo volledig of zo nauwkeurig zijn als de informatie die je al hebt. Zorg ervoor dat je een broncitaat toevoegt zodat je weet waar de nieuwe informatie vandaan komt. Als je klaar bent, klik je op de knop “Opslaan in stamboom” onderaan het scherm.

Je hebt een Data of Complete abonnement nodig om een Record Match te bevestigen en informatie naar je stamboom te kunnen halen. Als je die niet hebt, moet je de nieuwe informatie handmatig aan je stamboom toevoegen.

Waarom krijg ik matches met stambomen?

Soms ontvangt je Record Matches met stambomen van andere sites dan MyHeritage, zoals Geni, FamilySearch of WikiTree. Hoewel deze bronnen technisch gezien geen historische stukken zijn, worden ze wel vermeld onder Record Matches om ze te onderscheiden van Smart Matches™, die overeenkomen met stambomen van andere MyHeritage-gebruikers.

Hoe een abonnement kan helpen het meest uit de Record Matches te halen

De basisinformatie in de Record Matches ontvangen en bekijken is volledig gratis, en sommige van de collecties bevatten scans in hoge resolutie die publiek domein zijn en vrij te bekijken zijn.

Om de hoge-resolutie scans in de meeste collecties te bekijken, Record Matches te bevestigen en ze uit de boom te halen, heb je een Data of Complete abonnement nodig. Met deze abonnementen kun je ook volledig gebruik maken van de SuperSearch™-functie als je actief naar historische stukken wilt zoeken.

URL is copied to your clipboard.