URL is copied to your clipboard.

Zo onderneem je een reis naar je roots zonder je huis uit te komen

Zo onderneem je een reis naar je roots zonder je huis uit te komen

De ultieme droom van veel genealogen is een reis langs hun eigen afkomst. Er gaat niets boven een wandeling door de straat waar je voorouders ooit woonden, op hun binnenplaats of voormalig huis te staan, hun graven te bezoeken en de lucht kunnen inademen van de plek die ooit hun thuis was.

Helaas is zo’n reis onder de huidige omstandigheden vaak niet haalbaar. Misschien zijn de benodigde vliegtickets en andere reiskosten sowieso zeer kostbaar. Misschien ben je niet gezond genoeg om te reizen, of heb je niet de tijd om zo lang op reis te gaan, of weet je niet precies hoe je je weg moet vinden in een vreemde plaats waar je de taal niet spreekt.

Het goede nieuws is dat het internet het mogelijk heeft gemaakt om vele plaatsen over de hele wereld te “bezoeken” zonder ooit een voet buiten je eigen huis te zetten.

Hier zijn enkele ideeën voor een virtuele reis die je zal helpen om de plaats waar je voorouders leefden zo goed mogelijk te leren kennen zonder dat je er ook echt een bezoek aan hoeft te brengen.

De bezienswaardigheden bekijken 

Een van de leuke onderdelen van een dergelijke reis is om naar een nieuwe plek te reizen, een nieuw landschap te verkennen en belangrijke monumenten en historische plaatsen te bezoeken.

Google Earth

Google Earth is een fantastische manier om een land of stad in vogelvlucht te bekijken. Je kunt proberen je bestemming op de wereldbol te vinden en in te zoomen, of er naar te zoeken met de zoekfunctie.

Je kunt een tour door een bepaald land maken door te kiezen voor een van de Voyager Street View tours, zoals “Discover Sweden” of “Discover Scotland”.

Je kunt ook op een specifieke stad klikken en de aanbevolen “Points of Interest” volgen om meer te weten te komen over de belangrijke sites in die stad. Je kunt op de Points of Interest kaarten klikken om meer informatie en foto’s van een specifieke plek te zien.

360° virtuele rondleidingen

Heb je een site gevonden die je verder wilt onderzoeken? Tegenwoordig kun je 360° virtuele tours vinden van vele populaire sites en musea over de hele wereld – van de Taj Mahal tot het Louvre tot het Alhambra. Sommige daarvan zijn beschikbaar via Google Street View, terwijl andere worden gehost op verschillende websites. Google het en zie wat je kunt vinden. Gebruik je muis of toetsenbord om door deze sites te navigeren, of gebruik een VR-bril of VR-smartphone-headset voor een nog meeslependere ervaring!

YouTube

Ken je al die vervelende toeristen die video’s en selfies nemen in plaats van de plek te ervaren? Het is wel geluk dat ze hun video’s uploaden naar YouTube, zodat je de kans krijgt om samen met hen steden en sites te verkennen. Er zijn zelfs reis-vloggers die reizen en zichzelf filmen om hun volgers alle bezienswaardigheden van de plaatsen waar ze naartoe reizen te laten zien. Zoek de bestemming van jouw keuze en zie wat YouTube te bieden heeft.

Bezoek aan je voorouders

Het zien van de bezienswaardigheden is allemaal leuk, maar het hele punt en doel van zo’n reis is om contact te maken met je voorouders, toch?

Google Street View

Als je het adres weet van het huis waar je voorouders woonden, voer het dan in in Google Maps en bekijk het vanuit Google Street View. Je kunt dan eindeloos ronddwalen in de straat om een gevoel te krijgen voor de directe omgeving, of zelfs virtueel “slenteren” langs de nabijgelegen straten en parken.

Als je de specifieke locatie waar je voorouders woonden niet kent, kun je nog steeds de algemene omgeving verkennen met behulp van Google Street View.

Virtuele begraafplaatsen

Onze Genealogie-expert Daniel Horowitz maakt altijd de grap dat begraafplaatsen de favoriete toeristische attractie van de genealoog zijn. Er is iets heel aangrijpends aan het bezoeken van de plaats waar je voorouders begraven liggen – en natuurlijk kunnen grafstenen een schat aan genealogische informatie opleveren.

In plaats van de mogelijkheid om de graven van je voorouders persoonlijk te bezoeken, is het op een na het beste om gebruik te maken van een van de prachtige grafstenen die al online bestaan, zoals BillionGraves. Je kunt meer leren over het bezoeken van begraafplaatsen virtueel in dit webinar van onze researcher Elisabeth Zetland.

Archieven doorzoeken

Steeds meer historische documenten worden gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Als je een MyHeritage gebruiker bent dan weet je dat we enorme collecties digitale archieven hebben en dat daar voortdurend meer aan toegevoegd wordt – we hebben bijna 12 miljard archiefstukken en daar komst steeds meer bij!

MyHeritage heeft ook automatische vertaaltechnologie waarmee je informatie kunt zoeken en lezen in de taal die voor jou het makkelijkst is, zelfs als het archiefstuk in een andere taal is geschreven.

Dat gezegd hebbende, zijn er altijd voordelen verbonden aan het kunnen lezen van de originele taal van het document, dus als je dieper wilt graven dan kun je overwegen om die taal te leren.

De taal leren 

Naast de voordelen van het kunnen lezen van documenten en met de plaatselijke bevolking praten, is er iets moois aan de connectie met je voorouders via de taal die ze spraken. Tegenwoordig is er een keur aan taalverwervings-apps, waarvan sommige gratis zijn, zoals Duolingo en Memrise. Als je klaar bent om het niveau te verhogen dan kun je taalmaatje vinden via een site als Conversation Exchange.

Tot slot

Het is waar dat er niets is zoals de ervaring om op dezelfde grond te staan als waar je voorouders ooit stonden. Maar dankzij de moderne technologie dan kun je nog steeds veel ontdekken en leren over de plaatsen waar je voorouders ooit leefden vanuit je eigen huis.

URL is copied to your clipboard.