URL is copied to your clipboard.

De Amerikaanse Volkstelling: Je familie traceren in volkstellingregisters

Daniel Horowitz

Genealogy Expert
De Amerikaanse Volkstelling: Je familie traceren in volkstellingregisters

De droom van elke genealoog is zijn voorouders terug te vinden in de volkstelling. Dit type bron is een fontein van informatie, met inbegrip van feiten en historische details over een groep mensen – niet alleen degenen die in hetzelfde huis wonen, maar soms ook degenen die in hetzelfde gebied wonen.

In tegenstelling tot de essentiële gegevens – die al dan niet bestaan voor uw voorouder, en al dan niet toegankelijk zijn – zijn volkstellingen zeer gemakkelijk toegankelijk en vaak geïndexeerd voor snelle en gemakkelijke opzoekingen. Ze volgen familieleden gedurende de decennia van hun leven en bieden een blik op het leven van een familie, terwijl ze u in staat stellen uw voorouders in hun historische context te plaatsen.

In dit artikel gaan we dieper in op de achtergrond van de volkstelling in de V.S. en hoe deze zich heeft ontwikkeld, en geven we enkele deskundige tips over het traceren van je familieverhaal met behulp van volkstellingsgegevens.

Waarom worden volkstellingen gehouden?

Overheden nemen volkstellingen om een grote verscheidenheid van redenen. Om er een paar te noemen:

 • Om stemdistricten te hertekenen
 • Om te voldoen aan de behoeften van een passende vertegenwoordiging in de wetgevende macht
 • Om congreszetels te herverdelen
 • Om de federale uitgaven tussen staten te schatten
 • Om beslissingen te nemen over onderwijs of transportdiensten
 • Om militairen te rekruteren
 • Voor kiesmannen

Terwijl genealogen voordeel halen uit deze overheidsbestanden, vergeten we vaak dat deze bestanden nooit voor genealogische doeleinden werden gecreëerd. We kunnen gefrustreerd raken door de vragen die werden gesteld – of niet werden gesteld – en de tijd die het ons kan kosten om toegang te krijgen tot deze informatie. In de V.S. is er een embargo op het vrijgeven van volkstellingsgegevens tot 72 jaar nadat ze verzameld werden. Dus als je onderzoek wilt doen naar een voorouder die in 1950 is geboren, zul je moeten wachten tot de volgende volkstelling voor het publiek wordt vrijgegeven op 1 april 2022.

Over de volkstelling in de Verenigde Staten

Volkstellingen worden in de meeste landen eens in de tien jaar gehouden. De tienjaarlijkse volkstelling, die door de grondwet van de VS wordt voorgeschreven, begon in 1790. Sommige volkstellingen in de staten vonden plaats halverwege tussen federale volkstellingen. Een speciale federale volkstelling voor inheemse Amerikanen werd tussen 1885 en 1940 gehouden.

De openbaar beschikbare volkstellingsverslagen werden nauwgezet gestructureerd en met de hand ingevuld, en zij geven alleen de feiten weer – geen foto’s of commentaar. De vragen en de hoeveelheid verzamelde informatie zijn in de loop der decennia gegroeid en verminderd. Volkstellingen bevatten details zoals:

 • Namen van iedereen in een huishouden
 • Welke taal zij spraken
 • Of zij konden lezen of schrijven
 • Of zij dat jaar naar school gingen
 • Informatie over het huwelijk
 • Leeftijd (alleen de volkstelling van 1900 omvatte de maand en het jaar van geboorte, tot verdriet van veel genealogen)
 • Plaats en datum van geboorte
 • Immigratie informatie
 • Plaats van verblijf
 • Familie-eenheid

Sommige volkstellingen vroegen zelfs om informatie over hypotheken, of of de familie een radio had (zoals de volkstelling van 1930 deed).

Hoe de volkstelling in de V.S. zich in de loop van de decennia heeft ontwikkeld

Vanaf de eerste federale volkstelling werd alleen het gezinshoofd bij naam vermeld. In 1840 gaf de volkstelling het aantal personen aan die in het huis woonden samen met hun leeftijd, geslacht en ras. Een tweede pagina vermeldde de status van gepensioneerden die in het huishouden woonden, met inbegrip van die uit de Revolutionaire Oorlog en de Oorlog van 1812.

Vanaf de volkstelling van 1850 werd iedereen in het huishouden vermeld, maar het duurde tot 1880 voordat de volkstelling ook de verwantschap van de leden van het huishouden tot het hoofd van het huishouden en de geboorteplaats van hun ouders vermeldde.

1920 Federale volkstelling uit de V.S. – Max Singer (Staat: New York, County: Kings, Blad: 17-B, Familie: 343, Lijn: 100, Afbeelding: 42) https://www.myheritage.com/research/record-10133-177696713-/

De volkstellingen van 1900, 1910, 1920 en 1930 in de Verenigde Staten registreerden informatie over immigratie en naturalisatie. De precieze vragen verschillen per volkstelling: zij geven het jaar van immigratie, het aantal jaren in de V.S., naturalisatiestatus (vreemdeling, eerste papieren ingediend, of genaturaliseerd), en het jaar van naturalisatie. Deze gegevens kunnen u helpen bij het zoeken naar het schip waarop zij kwamen en de passagierslijst daarvan, alsmede naturalisatiedocumenten. Deze kunnen op hun beurt helpen bij het identificeren van het dorp van herkomst van de immigrant, de naaste verwanten in dat dorp, en soms hun oorspronkelijke achternaam.

Volgens sommige onderzoekers werd de “radio”-vraag in 1930 gesteld om informatie te verzamelen over consumentisme en marketing. Anderen denken dat het een manier was om te begrijpen hoe de overheid met de burgers zou kunnen communiceren. Bij deze volkstelling werd ook gevraagd of mensen een huis bezaten of huurden en hoeveel dat kostte. Naast het beroep werd ook gevraagd of de persoon werk had. Vergeet niet – dit was tijdens de Depressie, en de regering moest weten welke beroepen een hoger werkgelegenheidsniveau hadden en om de werkloosheidscijfers te schatten.

Kolom 14 van de 1940 U.S. Federal Census geeft het hoogste cijfer aan dat de persoon heeft behaald. Die volkstelling vertelt je ook waar de persoon in 1935 woonde (kolommen 17-20), wat waardevol is als een volkstelling van de staat niet beschikbaar is.

De kop van de volkstelling van 1940 (Afbeelding: MyHeritage)

Tips voor het zoeken van uw voorouders in de Amerikaanse volkstelling

1. Ontcijfer codes en afkortingen 

Bij volkstellingen werden veel codes en afkortingen gebruikt om het invullen van de vragenlijst sneller te laten verlopen en zoveel mogelijk informatie in de kleine ruimte te passen die voor elk antwoord was gereserveerd. Steve Morse heeft een uitstekende gids voor het ontcijferen van codes in de volkstellingen van 1910 tot 1950 op zijn website: https://stevemorse.org/census/codes.html

2. Controleer de identiteit van de mensen op de volkstelling 

Als je eenmaal een persoon in de volkstelling hebt gevonden, zorg er dan voor dat je de juiste persoon en de andere mensen in het huishouden hebt geïdentificeerd – waarschijnlijk familieleden, maar soms ook vrienden, buren, of anderen. Houd in gedachten dat er fouten en onnauwkeurigheden kunnen zijn, zoals we hieronder zullen bespreken.

3. Kijk rond in de buurt

Blader door de paar pagina’s voor en na de akte om mogelijke ouders, getrouwde kinderen, neven, nichten, tantes, ooms, en nog meer familieleden te vinden, omdat uitgebreide families vaak dicht bij elkaar woonden.

4. Begin met de meest recente volkstelling en werk naar achteren

Maak een tijdlijn voor elke voorouder zoals u die in de registers vindt. Detailleer de migratie en zoek naar veranderingen in burgerlijke staat, beroep of adres. U kunt de rijkdom en het opleidingsniveau van uw voorouders traceren, evenals hun arbeidsgeschiedenis.

5. Kijk uit naar fouten

Je moet in gedachten houden dat de volkstellingsgegevens niet altijd correct zijn. Je moet altijd spelfouten verwachten op de volkstelling. Dat kan verschillende oorzaken hebben: misschien heeft de teller de naam fonetisch gespeld of verkeerd gehoord, of de persoon die de informatie verstrekte, begreep de vragen niet. Ook was het niet altijd het gezinshoofd dat de informatie verstrekte – soms was het gewoon een buurman of familielid die misschien niet de juiste antwoorden op alle vragen wist. Het handschrift van de tellers was niet altijd goed leesbaar, en de transcribenten maakten soms fouten bij het transcriberen van de schriftelijke gegevens.

Waar het op neerkomt is dat het een persoon was die de antwoorden gaf – soms met een buitenlands accent; het was een persoon die de antwoorden opnam – en niet noodzakelijkerwijs begreep – en het waren mensen die de antwoorden indexeerden en transcribeerden, ook al ontcijferden zij het handschrift niet altijd correct.

Onderzoek van volkstellingsregisters op MyHeritage

MyHeritage heeft miljoenen volkstellingsregisters van over de hele wereld in haar database, dankzij belangrijke partnerschappen met genealogische genootschappen, archieven, bibliotheken, en verschillende bewaarplaatsen. Dit geeft MyHeritage en zijn zoekmachine (https://www.myheritage.nl/research) een enorm voordeel als het gaat om het vinden van familie en voorouders.

Omdat MyHeritage internationaal is, heeft het inhoud die relevant is voor alle landen. Bovendien kunt u de interface van de zoekmachine in 42 verschillende talen gebruiken. Geen enkele andere genealogie zoekmachine ondersteunt zoveel talen, en ons doel is niet alleen om het bruikbaar te maken in uw taal, maar ook om wereldwijde inhoud toe te voegen die nuttig zal zijn voor uw familiegeschiedenis onderzoek – en om het voor u toegankelijk te maken, zelfs als u de oorspronkelijke taal van het archiefstuk niet verstaat. Het maakt niet uit in welke taal u zoekt, MyHeritage gebruikt intelligente vertalingen om namen te zoeken in meerdere talen, zoals Russisch, Grieks, Hebreeuws en Oekraïens, om ervoor te zorgen dat u nooit een mogelijk record mist. De vertaling of transliteratie wordt ook toegepast op de resultaten, zodat u kunt begrijpen welke namen worden vermeld.

Soms kent u niet de exacte naam van de persoon die u zoekt, of is die persoon vermeld onder een alternatieve spelling of bijnaam. Maakt u zich geen zorgen: als u de MyHeritage zoekmachine gebruikt, kunt u zelf bepalen hoe nauwkeurig u wilt zoeken op namen. Het kan exact overeenkomen met de naam, of de standaardinstelling gebruiken, die automatisch waarschijnlijke naamvariaties zoals Bill en William zal omvatten. In de geavanceerde opties vindt u afzonderlijke zoekopties voor voor- en achternamen. Hierdoor kunt u nauwkeurig zoeken met een nauwkeurige precisie, of een breed net uitwerpen om zoveel mogelijk plausibele variaties te vangen, en eindelijk die mysterieuze voorouders te vinden die u tot nu toe zijn ontgaan.

De zoekmachine van MyHeritage kan zelfs het waarschijnlijke geslacht achterhalen van de persoon waarnaar u zoekt. Dus, als u zoekt naar een persoon die George heet, leidt de zoekmachine automatisch af dat u zoekt naar een man. Dergelijke automatische geslachtsafleiding is een van de vele unieke kenmerken die niet te vinden zijn in andere zoekmachines.

Zoeken op trefwoord is vaak erg nuttig omdat het veel velden bestrijkt, zodat het kan worden gebruikt om te zoeken naar een stad of het beroep van een persoon.

MyHeritage voegt voortdurend nieuwe gegevens toe. Dit betekent dat zelfs als u nu niet vindt wat u zoekt, de kans groot is dat we het zeer binnenkort voor u zullen hebben.

Klik hier om nu volkstellingsregisters op MyHeritage te doorzoeken.

URL is copied to your clipboard.