Mensen die hun stamboom willen gaan onderzoeken, beginnen vaak met hun vader. Logisch, want daar heb je je achternaam (vaak) van gekregen en is een onderdeel van jouw identiteit. Maar als je verder kijkt dan de herkomst van je achternaam, focus je dan ook op de stamboom van je moederskant. Want je bent niet alleen van je vader.
Als ik mijn moederskant niet had onderzocht, had ik nooit geweten over mijn ‘stoute’ opa en enorme gezinnen met meer dan 12 kinderen in de Jordaan in Amsterdam. Dat geeft een ander gevoel dan een naam die minder ‘bij je hoort’. Maar de biologische betrokkenheid is natuurlijk even groot als die van je vaderslijn.
Over achternamen gesproken, de familienaam van de moeder van mijn moeder was van Eunen. Die tak komt al generaties lang uit Kampen en uiteindelijk het dorpje Oene, waar de naam dus van is afgeleid. Daar ligt daar een flinke geschiedenis van mijn bloed.
Toen ik mijn voormoeders verder ging uitzoeken, kwam ik mijn betovergrootmoeder Wilhelmina Schieveen tegen. Zij blijkt in 1879 in Amsterdam te zijn veroordeeld voor ‘8 dagen eenzame opsluiting’ voor het gebruik van een ‘valsche naam’. Tsja, dat waren andere tijden. De familie Schieveen heeft trouwens een rijke geschiedenis in de regio Gouda.
Meer inzicht in je herkomst
Door het onderzoeken naar mijn beiden takken (en nog verder met 14 stamboomnamen), heb ik meer inzicht gekregen in hun leven van beide kanten én in mijzelf als persoon. Want je bent altijd 50/50 van je ouders, of je nu wel of geen goede relatie of contact met ze hebt.
Mijn voorouders van mijn vaderskant komen niet alleen uit Amsterdam en België, maar door mijn moederskant weet ik nu ook dat mijn roots uitwaaieren naar Groningen, Kampen, Gouda, Duitsland en wellicht ook Scandinavië. Dus ook jouw roots liggen wijder verspreid dan de herkomst van je achternaam.
Met de stamboom van je moeder bedoel ik ook de moeder van je vader. Dus je andere oma. Als je die kant gaat uitpluizen, zal je vast en zeker verrassingen tegenkomen. Van die kant ben ik uitgekomen op Schotse voorouders met de naam Morison!
Dezelfde voorouders
Maar je kunt nog meer interessante situaties tegenkomen. Wat dacht je van een kwartierherhaling (ook wel kwartierverlies genoemd)? Dit betekent dat je op een bepaalde generatie boven jou dezelfde voorouders tegenkomst als enkele generaties later. Dus dat is bijvoorbeeld als een echtpaar gelijke betovergrootouders heeft (lees hier meer).
Dit kan overigens grote consequenties hebben gehad op de gezondheid van hun kinderen. Des te dichterbij de generaties liggen, des te meer kans op aangeboren aandoeningen. Dus als je veel te vroeg of levenloos geboren baby’s in een gezin aantreft, onderzoek dan of zij gezamenlijke voorouders hebben.
Blijf dus niet hangen in het onderzoek naar de stamboom van je vader en de herkomst van je achternaam. Maar ontdek ook de geheimen van de moeders van je moeder. Want ook daar zul je schatten aan informatie aantreffen.