URL is copied to your clipboard.

Veteranendag: onderzoek uw militaire voorouders

Willeke Binnendijk

Veteranendag: onderzoek uw militaire voorouders

Jaarlijks vieren we het op de laatste zaterdag van juni. Het is een vrij nieuwe traditie sinds 2005 wanneer het heel toepasselijk werd gevierd op de verjaardag van wijlen prins Bernhard. In 2021 herdenken we Veteranendag op zaterdag 26 juni.

Wie of wat zijn veteranen precies?

Veteranen zijn ofwel voormalige militairen die hebben gediend in oorlogssituaties of vredesoperaties. Maar het zijn ook militairen in actieve dienst die in het buitenland zijn ingezet. De huidige en voormalige militaire eenheid kan worden onderverdeeld in tal van divisies:

 • Landmacht,
 • Luchtmacht,
 • Marechaussee,
 • Marine,
 • Nederlandse militairen in Bataafs-Franse dienst,
 • Nederlandse krijgsgevangenen op transport naar Duitsland,
 • Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en
 • Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog.

De grootste activiteiten op Veteranendag vinden plaats in Den Haag. De focus ligt op het eren van de militairen van het land door de vele uitgevoerde activiteiten. Er zijn bijvoorbeeld een enorme militaire parade en een fanfare. De parade omvat ex- en huidige militairen.

Veteranen blijven herinneren

Nederlanders eren hun militaire voorouders veelal. En een manier om respect te betuigen, is via genealogisch onderzoek. Met deugdelijke bronnen ontdekt u meer over uw militaire voorouders zodat ze nooit meer in de vergetelheid raken. Om die informatie te vinden, zijn er verschillende bronnen die u kunt raadplegen, bijvoorbeeld het Ministerie van Defensie.

Militaire informatiebronnen voor stamboomonderzoek

Op defensie.nl komt u meer over uw voorouders te weten. Dit kan echter niet zonder enkele gegevens te kennen. Ten eerste heeft u de divisie nodig waarin ze actief waren. Daarna ook ruwweg de periode. Zo wordt u op weg geholpen om de informatie op te zoeken. Verder zult u ook hun naam, initialen en/of geboortedatum nodig hebben.

Een andere site waar u kunt zoeken is die van het Nationaal Archief. Op deze site kunt u persoonsgegevens en de staat van dienst van militairen in stamboeken terugvinden. Het Nationaal Archief bewaart de militaire stamboeken van soldaten landmacht en onderofficieren in het Nederlandse leger tussen 1813 tot 1924. Dit betreft zowel beroepsmilitairen als dienstplichtigen. De informatie die u hier kunt verwachten is de volgende:

 1. Geboortedatum en -plaats, beschrijving, namen van hun ouders en laatste woonplaats.
 2. Hoe en wanneer ze bij de troepenmacht kwamen?
 3. Vorige militaire dienst
 4. Promoties
 5. Toen ze de dienst verlieten
 6. Bijzonderheden, zoals deelname aan campagnes.

Deze site bevatte een archiefinventaris van militairen tot 1920. Dit register bevat de stamboomgegevens van het leger en hun voorgangers. U heeft de mogelijkheid om zelfs zonder dat u het regiment kent, toch de persoon in kwestie op te zoeken. Ze geven u een stap voor stap uitleg om uw voorouders hopelijk te kunnen vinden.

Ook op MyHeritage kunt u talloze gegevens vinden over militaire voorouders uit de hele wereld. Bekijk de collectie hier.

Als u echter op zoek bent naar een register van onderofficieren en militairen geregistreerd na 1924 en geboren na 1899, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Defensie. Maar voor soldaten die voor 1900 geboren zijn en nog in dienst waren na 1924 is dat helaas lastig: deze gegevens zijn nergens meer terug te vinden, niet bij het Nationaal Archief, noch bij Defensie.

Bron foto bovenaan: Canadese veteranen op de Dam, 7 juli 1987. Bron: Nationaal Archief, CCO; fotograaf Bart Molendijk / Anefo 

URL is copied to your clipboard.