URL is copied to your clipboard.

Waar is mijn etniciteit? Waarom zou een etniciteit niet in je DNA te zien kunnen zijn (en hoe je er toch bewijs van kunt vinden)

Waar is mijn etniciteit? Waarom zou een etniciteit niet in je DNA te zien kunnen zijn (en hoe je er toch bewijs van kunt vinden)

De meeste gebruikers hebben al een idee van wat ze kunnen verwachten als ze een MyHeritage DNA-test doen, en voor veel gebruikers bevestigt in ieder geval een deel van de resultaten wat ze al wisten over hun familie.

Voor anderen is het echt een verrassing wat de uitkomsten zijn.

Soms kan iemand er absoluut 100% zeker van zijn dat hij een voorouder van een bepaalde etniciteit heeft, om er dan achter te komen dat deze etniciteit helemaal niet in hun genen aanwezig is.

Hoe kan dit?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom een verwacht DNA niet in de resultaten zou kunnen verschijnen:

Vage grenzen

MyHeritage berekent Etnische Schattingen door je DNA te vergelijken met dat van de 5000 deelnemers aan het Founder Populations project, waarvan de stambomen een consistente afkomst hebben van dezelfde regio of etniciteit die vele generaties teruggaat.

Historisch gezien kwamen etnische groepen uit een specifieke geografische regio en putten ze uit de lokale genenpool. Vóór de moderne tijd waren mensen veel minder mobiel dan dat wij dat zijn, omdat reizen moeilijk en gevaarlijk was. De meeste mensen werden geboren, groeiden op, kregen kinderen en stierven op dezelfde plaats als hun eigen ouders en grootouders. Hetzelfde gold voor hun kinderen. Omdat dit generaties lang doorging, ontstond er een correlatie tussen specifieke DNA-sequenties en verschillende geografische locaties.

Sommige etniciteiten gaan tot 2000 jaar terug, afhankelijk van hoe geïsoleerd die populatie was. In de loop van de geschiedenis veranderden de grenzen en de bevolking van landen voortdurend, vooral in regio’s waar veel oorlogen woeden. Daarom is het nauwkeuriger om etnische groepen te categoriseren per regio dan per land.

Ondanks het feit dat de meeste mensen het grootste deel van hun leven ergens bleven zitten, was er een zekere mate van mobiliteit, en de genetische gelijkenis verspreidde zich wel degelijk naar naburige streken. Daarom hebben sommige etnische regio’s overlappende grenzen. Sommige etnische groepen hebben een zeer vergelijkbaar DNA vanwege de geografische nabijheid, migratiepatronen en interculturele relaties.

Om die reden zou je een etniciteitsschatting kunnen krijgen van een naburige regio in plaats van degene die je verwachtte.

Toeval

Elk mens krijgt een willekeurige mix van DNA van zijn of haar ouders: 50% van de moeder, en 50% van de vader. Door de willekeurige selectie zal een persoon niet noodzakelijkerwijs precies 50% van de etniciteit van elk van de ouders erven. Als je vader bijvoorbeeld 50% Engels en 50% Iberisch is, zou je 50% Engelse etniciteit kunnen erven, terwijl je broer of zus 25% Engels en 25% Iberisch kan erven. Jullie hebben allebei een Iberische afkomst, maar je broer of zus kan het DNA dat met die etniciteit verbonden is wel hebben geërfd en jij niet.

Als de ontbrekende etniciteit van een grootouder was, is er een nog grotere kans dat het “verborgen” zit in de genen van een kleinkind.

Waar vind je je ontbrekende etnicititeit

Gelukkig biedt MyHeritage een makkelijke manier om bewijs te vinden van die ontbrekende etniciteit.

Beweeg de cursor over het tabblad “DNA” in de navigatiebalk en selecteer ‘overzicht’:


Scroll naar beneden naar de sectie “Etnicities” en kijk wat het aantal overeenkomsten is voor de etniciteit die je verwachtte te zien.

In dit voorbeeld verwachtte de gebruiker een zekere Schotse etniciteit en was teleurgesteld toen haar resultaten daarmee niet overeenkwamen. Maar als we kijken naar het aantal overeenkomsten van haar DNA met Ierse, Schotse en Welshe etniciteit, zien we dat ze bijna net zoveel overeenkomsten heeft met mensen van die etniciteit als met mensen die haar Scandinavische etniciteit delen.

Dit geeft aan dat ze waarschijnlijk een voorouder heeft die Ierse, Schotse en Welshe etniciteit heeft doorgegeven aan veel van zijn of haar nakomelingen. Ze heeft zelf misschien niet die specifieke genen geërfd, maar blijkbaar heeft ze bijna 8.000 familieleden waarbij dat wel het geval was!

URL is copied to your clipboard.