URL is copied to your clipboard.

4 veelgehoorde mythen over DNA testen

4 veelgehoorde mythen over DNA testen

Hieronder volgen 4 veelvoorkomende misverstanden over DNA testen.

Mythe #1: DNA testen vereist spugen of bloed

Je individuele DNA-sequentie is vrijwel hetzelfde in bijna elke cel in je lichaam. Dat is erg handig voor DNA-testen: het betekent dat er meer opties beschikbaar zijn dan alleen de cellen in bloed of spuug gebruiken. De MyHeritage DNA-test doe je met een eenvoudig wattenstaafje. Wanneer je voorzichtig de binnenkant van je wang schraapt met het wattenstaafje, worden cellen verzameld op het wattenstaafje en kan het lab jouw DNA uit die cellen extraheren.

Mythe #2: Omdat kinderen DNA erven van hun ouders, moeten broers en zussen hetzelfde resultaat krijgen

Hoewel het waar is dat je 50% van je etniciteiten van elke ouder erft, ervaar je niet noodzakelijkerwijs 50% van elk van hun etniciteit. Als je moeder bijvoorbeeld 50% Iers en 50% Scandinavisch is, ben je niet noodzakelijkerwijs 25% Iers en 25% Scandinavisch. De etnische mix die je erft is namelijk willekeurig. In dit voorbeeld ben je mogelijk 10% Iers en 40% Scandinavisch. De etniciteit die je van je moeder hebt geërfd, zou moeten oplopen tot ongeveer 50% van je totale etniciteitsschatting, maar er is geen manier om binnen die 50% te weten hoeveel je van elk van haar etniciteit hebt gekregen, zonder een DNA-test te doen.

Dit is waarom broers en zussen verschillende resultaten kunnen krijgen! Als de moeder 50% Iers en 50% Scandinavisch is, heeft ze misschien 10% Iers en 40% Scandinavisch doorgegeven aan het ene kind en 20% Iers en 30% Scandinavisch aan het andere kind.

Mythe #3: Je genetische enticiteitsuitslag zal overeenkomen met de jou reeds bekende genealogie

Er zijn een aantal redenen waarom uw etniciteitsschatting mogelijk niet overeenkomt met de etniciteit van de voorouders in uw stamboom.

Als een etniciteit aan vele generaties werd doorgegeven, hebt u mogelijk geen op te sporen hoeveelheid geërfd.

Je hebt misschien onverwachte etniciteiten geërfd van voorouders die je nog nooit kende. Zelfs de meest robuuste stambomen omvatten niet iedereen.

Er zijn ook biologische beperkingen aan DNA-testen, zoals het feit dat sommige populaties vergelijkbaar DNA hebben vanwege hun nauwe geografische nabijheid, of vanwege migratiepatronen die hebben geleid tot het mengen van wat eerder geïsoleerde genenpools waren. Daarom zie je bijvoorbeeld de Engelse etniciteit wanneer je Scandinavisch verwachtte.

Mythe #4: Alle etniciteiten van je voorouders zullen voorkomen in je etniciteitsuitslag

Hoewel het waar is dat elke generatie hun etniciteit van de vorige generatie erft, kan het percentage van elke etniciteit dat we erven variëren. Als uw overgrootvader bijvoorbeeld gedeeltelijk Engels was, heeft hij zijn Engelse etniciteit al dan niet doorgegeven aan zijn kinderen. Ervan uitgaande dat zijn kind – je grootvader – wat Engels DNA heeft geërfd, heeft hij dit misschien al dan niet doorgegeven aan zijn kinderen. Twee generaties daarna heb je misschien een detecteerbare hoeveelheid van het Engelse DNA van je overgrootvader geërfd.

Vergeet niet dat de helft van uw etniciteit uit uw vaderlijke lijn komt en de helft uit uw moederlijke lijn. Dat betekent dat een kwart van je etniciteit werd geërfd van elke grootouder. Hoe meer generaties je teruggaat, hoe minder je DNA aan elke voorouder kan worden toegeschreven. Daarom is het niet ongewoon om te weten dat een directe voorouder een bepaalde etniciteit had, die niet voorkomt in uw etniciteitsuitslag.

Als u nog geen DNA-test heeft gedaan en nieuwsgierig bent wat uw resultaten zullen zijn vergeleken met wat u verwacht, dan kunt u een MyHeritage DNA-kit aanschaffen of DNA-gegevens van een andere aanbieder, uploaden naar MyHeritage.
URL is copied to your clipboard.