URL is copied to your clipboard.

Aanbevelingen voor het testen van DNA van geadopteerden

Richard Hill

Aanbevelingen voor het testen van DNA van geadopteerden

Veel geadopteerden zijn geïnteresseerd in hun biologische families en willen meer weten over waar ze vandaan komen en of ze levende familieleden hebben met wie ze in contact kunnen komen. Adoptiekinderen konden in vorige generaties hun biologische ouders uitsluitend vinden met behulp van hun adoptiegegevens, die soms moeilijk of onmogelijk te achterhalen waren.

DNA-tests hebben een wereld van mogelijkheden geopend voor geadopteerden die op zoek zijn naar hun ouders. Geadopteerden kunnen binnen enkele minuten na ontvangst van hun DNA-resultaten familieleden vinden. Het verzamelen van uw te testen DNA is eenvoudig en pijnloos. Afhankelijk van het testbedrijf, neemt u een uitstrijkje van de binnenkant van uw wang of spuugt u een beetje speeksel in een reageerbuisje. De MyHeritage DNA-test bestaat uit een eenvoudig wanguitstrijkje en is binnen twee minuten klaar.

Hieronder vindt u zeven aanbevelingen voor geadopteerden die hun DNA willen testen in de hoop dat ze hun biologische familieleden zullen vinden.

  1. Werp het net breed uit

Upload uw ruwe DNA-gegevens naar zoveel mogelijk databases voor autosomaal DNA. Hierdoor hebt u de grootste kans om naaste familieleden te vinden.

Ieder testbedrijf identificeert mensen met wie u ergens in uw stamboom een gemeenschappelijke voorouder deelt. Zelfs als uw eigen stamboom nog leeg is, zult u veel genetische matches ontvangen met genealogen met uitgebreide stambomen. Hun kennis is vaak de sleutel tot uw succes. Het is onmogelijk om van tevoren te zeggen welke test voor u de beste matches zal opleveren.

DNA-testbedrijven onderhouden aparte databases van veelal verschillende mensen en elke test heeft zijn eigen unieke sterke punten. Voor minder dan $ 400 hebt u toegang tot alle vier de databases. En dat is toch een schappelijk bedrag voor de informatie die ze u zouden kunnen bieden.

Sommige bedrijven staan u toe om uw ruwe DNA-gegevens naar een andere database te uploaden. Bijvoorbeeld, als u al een test bij AncestryDNA hebt laten uitvoeren, dan kunt u de resultaten naar de MyHeritage-database uploaden om ook te profiteren van de mogelijke matches in die database. U bespaart zo op de kosten van nog een DNA-test.

  1. Laat als man uw Y-chromosomen testen

Uitsluitend mannen hebben een Y-chromosoom, overgeërfd van hun vaders, die het weer van hun vader hebben doorgekregen etc. Achternamen worden doorgaans in de vaderlijke lijn doorgegeven. De beste of meest voorkomende matches die uit een Y-DNA-test tevoorschijn komen, hebben vaak dezelfde achternaam als de biologische vader van de geteste man.

Deze korte weg werkt in bijna 40% van de gevallen. Of er is sprake van een naamswijziging in de vaderlijke lijn of van een adoptie of een ander Non-Paternal Event (NPE), zoals wij genealogen het beleefd noemen. Family Tree DNA heeft verreweg de grootste database met Y-DNA. Bestel hun test voor 37 genetische merkers, of voor nog meer merkers, als u zich dat kan veroorloven.

  1. Sla de test van mitochondriaal DNA maar over

Iedereen heeft mitochondriaal DNA (mtDNA). Aangezien alleen vrouwen het doorgeven, traceert de mtDNA-test uw directe moederlijke lijn. Helaas zult u de meeste mtDNA-matches ontvangen met gemeenschappelijke voorouders van honderden jaren geleden. Omdat vrouwelijke achternamen elke generatie opnieuw wijzigen, is deze test zelden van nut voor geadopteerden.

  1. De resultaten zijn afhankelijk van geluk en locatie

De databases zijn zo groot dat steeds meer geadopteerden directe matches met een ouder, broer, zus, tante, oom, neef of nicht ontvangen. Deze geadopteerden hebben het meeste geluk, omdat hun zoektocht dan vaak al bijna voorbij is. Adoptiekinderen die afkomstig zijn uit regio’s waar veel DNA wordt getest, zoals de VS en Europa, hebben een grotere kans om de jackpot te winnen.  Aan het andere uiterste van het spectrum bevinden zich geadopteerden die in Azië, Afrika of Oost-Europa zijn geboren. Die ontvangen minder matches.

Maar zelfs mensen die in de Verenigde Staten zijn geboren, kunnen pech hebben. Als uw ouders nog niet zo lang geleden zijn geïmmigreerd en de meeste van uw familieleden buiten de Verenigde Staten leven, dan ontvangt u minder matches. Gelukkig bevatten die hierboven genoemde autosomale DNA-tests ook informatie over uw etnische herkomst. Dat alleen al kan fascinerend zijn en is de prijs van het testen waard.

Qua geluk komen de meeste geadopteerden ergens in het midden uit. U zult waarschijnlijk veel verre neven ontdekken. Het zal veel tijd en moeite kosten om van hun voorouders weer bij uw recente verwanten terecht te komen.

Door het wereldwijde bereik en de veelsoortige stamboomcollectie van MyHeritage hebben mensen die buiten de VS zijn geboren of uit Azië, Afrika of Oost-Europa zijn geïmmigreerd een grote kans op matches bij MyHeritage DNA.

  1. Informeer uzelf en vraag online om hulp  

Mijn e-boek Guide to DNA Testing is een goed startpunt. Het is een Kindle-boek dat u voor slechts 99 cent bij Amazon kunt downloaden. Het is de eenvoudigste, meest beknopte introductie die er is. U hebt er zelfs geen Kindle-apparaat voor nodig. Amazon biedt gratis Kindle-leesapps voor computers, tablets en smartphones. Gewapend met die basiskennis, kunt u zich op mijn website DNATestingAdviser.com in bepaalde onderwerpen verder verdiepen. De website is als u dat wenst ook goed te lezen op uw smartphone of tablet.

Een andere goede informatiebron is de International Society of Genetic Genealogy. Ze hebben een prachtige ISOGG Wiki en een Yahoo-groep voor DNA-newbies. Ook zijn er veel DNA-discussiegroepen op Facebook. The DNA Detectives is een goede groep voor aan adoptie gerelateerde hulp.

  1. Maak gebruik van andere goed aangeschreven websites

U kunt uw ruwe gegevens downloaden op de meeste websites voor DNA-tests. Vervolgens kunt u het bestand naar andere websites uploaden om er met diverse hulpprogramma’s meer informatie uit te halen. Dit zijn drie websites die ik kan aanbevelen:

DNAAdoption.com
Deze website ondersteunt de gebruikers met een proces dat “triangulatie” heet. Sommige van uw DNA-matches zijn aan elkaar gerelateerd. Als ze over gedetailleerde stambomen beschikken, kunt u vaak hun gemeenschappelijke voorouder opsporen, die ook uw eigen gemeenschappelijke voorouder is. De vrijwilligers die deze website beheren, hebben online tools ontwikkeld en verzameld om dergelijke clusters in uw matches te vinden en te verwerken. Ze bieden ook online lessen en hebben een Yahoo-discussiegroep waar u vragen kunt stellen en antwoorden kunt krijgen.

GEDmatch.com
Deze website heeft een uitgebreid scala aan tools. U kunt er uw DNA vergelijken met dat van iedereen op de website om te zien of u genoeg DNA gemeen hebt om verwant te zijn. De website accepteert de gegevens van alle autosomale DNA-tests, dus degenen die slechts één of twee tests hebben laten uitvoeren, vinden er bijna zeker extra matches. U kunt er verschillende zogeheten admixture-analyses uitvoeren, om vanuit verschillende perspectieven naar uw bio-geografische afkomst te kijken. Ze hebben ook een tool voor triangulatie in hun instappakket, waar ze slechts een kleine donatie voor vragen.

Promethease.com
Voor het bescheiden bedrag van $ 5 worden uw ruwe gegevens geanalyseerd en ontvangt u enkele medische gegevens.

  1. Gebruik de juiste tests ter bevestiging van relaties

Als een adoptiekind een lid van zijn biologische familie vindt, dan bestaat er vaak een behoefte om dit te bevestigen. Sommige autosomale DNA-tests zijn krachtig genoeg om meerdere nauwe relaties tussen twee mensen te bevestigen. Hieronder vallen ouder-kindrelaties, volle broers en zussen, halfbroers en -zussen, tante of oom met neef of nicht, grootouder-kleinkind, neven en nichten en gewoonlijk achterneven en achternichten. Wat u ook doet, verspil geen geld aan verouderde tests. Die tests controleren slechts een handvol genetische merkers en zijn zelden afdoende.

URL is copied to your clipboard.