URL is copied to your clipboard.

Hoe kom je erachter of je van koninklijken bloede bent?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hoe kom je erachter of je van koninklijken bloede bent?

Een koninklijke afkomst is een van de spannendere ontdekkingen die je kunt doen tijdens de studie naar je voorouders. Het goede nieuws is, dat als je een koninklijke afkomst hebt, je deze informatie waarschijnlijk vrij gemakkelijk naar boven kunt halen. Er is gewoon veel meer materiaal beschikbaar over de hogere klasse, bekende historische figuren dan over de gemiddelde boer. Dus de beste manier om erachter te komen of je een koninklijke afkomst hebt, is gewoon om je onderzoek goed te doen. Om precies te zijn:

  • Onderzoek al je familienamen zorgvuldig.
  • Als je gegevens vindt die aangeven waar je voorouders woonden, zoek dan die plekken op en kijk of ze in verband staan met de koninklijke familie.
  • Zoek je familieleden in archiefcollecties die specifiek gericht zijn op de adel en andere opmerkelijke historische figuren.

Doe dit, en als er een verband is dan vind je zeker een link.

Er zijn enkele extra punten om te overwegen:

Gebruik Geni om connecties te vinden met historische personen

De stambomen en stambomen van de adel en de koninklijke familie werden vaak zorgvuldig onderhouden en het is een internationale hobby om een blik te werpen op de voorouders van populaire personen en politici. MyHeritage heeft zelfs een hele website speciaal gewijd aan de familieband tussen supersterren – MyHeritage Celebs – en soms zijn deze personen verwant aan elkaar via koninklijk bloed. Als je je lijn kunt herleiden tot iemand die een bekende afstammeling is van royalty, dan ben jij zelf natuurlijk ook een afstammeling van koninklijken bloede!

Het onderzoeksteam van MyHeritage gebruikt de Geni-wereldstamboom om de achtergronden van beroemdheden te onderzoeken. Als jouw Geni-profiel verbonden is met de Geni-wereldstamboom, dan kun je zoeken naar historische personen en kijken hoe ze met jou in verband staan.

Om erachter te komen of je verbonden bent met de Geni wereldstamboom, log je in op je Geni-account en ga je naar de wereldstamboom pagina. Vink het vakje Statistieken aan de rechterkant aan. Als het aantal mensen waarmee je verbonden bent in de miljoenen ligt, betekent dit dat je verbonden bent met de wereldstamboom.

Om een mogelijke verbinding met een bekend publiek figuur te vinden, gebruik je het zoekvak bovenaan de pagina. Op hun profielpagina zie je een knop waarmee je je verbinding met dat cijfer kunt controleren. Het zoeken kan enkele minuten duren. Als het lukt krijg je precies te zien hoe je verwant bent met die persoon, en kun je de verwantschap zien.

Wees wel voorzichtig; de stamboom is gebouwd door andere gebruikers, niet door professionele onderzoekers, en er kunnen fouten in zitten. Je zult elke stap van de verwantschap moeten verifiëren om er zeker van te zijn dat je inderdaad gerelateerd bent aan de persoon.

Volg het papieren spoor

De meeste landen begonnen pas in de late middeleeuwen of in de vroege Renaissance met het vastleggen van alle inwoners. Door de status en de rijkdom van de koningen is het echter veel gemakkelijker om documentatie van hen te vinden als je op andere plaatsen dan de reguliere kerkelijke of burgerregisters kijkt. Verkoopdocumenten, grond- en eigendomsdocumenten en andere historische documenten kunnen je helpen om je familie veel verder terug te herleiden. Volkstellingen kunnen je helpen om je voorouders in verband te brengen met koninklijke residenties. Verwerp een verzameling historische documenten niet omdat je denkt dat het je misschien niet helpt – je weet nooit welke aanwijzingen je op onverwachte plaatsen zult tegenkomen.

Denk ook aan de niet-Europese royalty’s

Europa was niet de enige plaats met machtige heersers! Als je elders wortels hebt, zoals in Centraal- of Oost-Azië, Zuid-Amerika of Noord-Afrika, zou je verwant kunnen zijn aan figuren als Genghis Khan, Koning Toetanchamon, of een van een aantal Chinese keizers.

Uit een genetische studie die in 2003 werd gepubliceerd, bleek dat één op de 200 mannen over de hele wereld rechtstreeks afstamt van Genghis Khan, de 12de-eeuwse Mongoolse keizer die het grootste aaneengesloten rijk in de geschiedenis stichtte. Uit onderzoek is ook gebleken dat veel mensen in Peru afstammen van Atahualpa, de laatste Inca-keizer. Wetenschappers van iGENEA, een DNA-genealogie centrum in Zürich, reconstrueerden het DNA van koning Toet en ontdekten dat de helft van alle mannen die in West-Europa leven aan hem verwant zijn – waaronder 70% van de mannen in Groot-Brittannië!

Hoe waarschijnlijk is het?

Dit is de hele waarheid: het is eigenlijk vrij onwaarschijnlijk dat je geen koninklijke voorouders hebt.

Het is gewoon simpele wiskunde. Elke generatie die je teruggaat, vermenigvuldigt het aantal voorouders dat je hebt. Als je tien generaties teruggaat, is dat al 1.024 voorouders. Als je 20 jaar teruggaat, sta je op 1.048.576! Yale statisticus Joseph Chang liet zien dat wanneer je voorouderlijke lijnen ver genoeg terug gaat (bijvoorbeeld 32 generaties of 900 jaar), je zult zien dat iedereen die nu leeft ten minste één gemeenschappelijke voorouder heeft. Hij liet ook zien dat je in Europa maar 600 jaar terug hoeft te gaan om dat punt te bereiken.

Tel daarbij op dat koninklijke en andere rijke, hooggeplaatste leden van de samenleving waarschijnlijk een hoger vruchtbaarheidscijfer hadden en dat hun baby’s meer kans hadden om te overleven. Ze hadden toegang tot betere levensomstandigheden dan het merendeel van de bevolking en hadden meer kans om te trouwen en kinderen te krijgen met gezonde echtgenoten.

Ook werd het in een groot deel van de geschiedenis, zelfs in conservatieve christelijke samenlevingen, gezien als onvermijdelijk dat mannen met een hoge status een buitenechtelijke relatie zouden hebben, en deze mannen met een hoge status konden slapen met wie ze maar wilden. Waarom denk je dat Genghis Khan zoveel nakomelingen had? Hoe onaangenaam het ook is om over na te denken, verkrachting en plundering maakte deel uit van de Mongoolse strategie. Hij koos waarschijnlijk de mooiste vrouwen uit elk dorp dat hij veroverde, en gezien het feit dat hij een groot deel van Azië en Oost-Europa veroverde… zijn dat een heleboel dorpen. En veel vrouwen. Waarschijnlijk raakten velen van hen in verwachting en kregen ze zijn baby’s.

Het punt is, dat er een grote kans is dat als je ver genoeg teruggaat, tenminste één van de miljoenen voorouders die je in een bepaalde generatie had, koninklijk was of afstamde van de koninklijke familie.

Dat uitzoeken is nou precies het moeilijke onderdeel. Hopelijk kan bovenstaande informatie je helpen om een goede start te maken.

URL is copied to your clipboard.