URL is copied to your clipboard.

Introductie tot uw rapporten van MyHeritage DNA Gezondheid

Introductie tot uw rapporten van MyHeritage DNA Gezondheid

De MyHeritage DNA test Gezondheid biedt een uitgebreid scala aan genetische inzichten door middel van gedetailleerde gezondheidsrapporten voor 27 aandoeningen. Deze omvatten innovatieve polygene rapporten voor veel voorkomende aandoeningen zoals hartziekten, vrouwelijke borstkanker en type 2 diabetes; genetische risicorapporten voor 11 monogene aandoeningen waaronder Parkinson, Alzheimer en de ziekte van Crohn, en 13 rapporten over de dragerstatus voor aandoeningen zoals de ziekte van Tay-Sachs, taaislijmziekte en sikkelcelanemie.

In dit artikel leert u hoe u door de gezondheidsrapporten kunt navigeren en hoe u de verschillende onderdelen ervan kunt beschrijven.

Toegang tot uw rapporten

Een paar weken nadat het DNA-lab uw monster heeft ontvangen of een paar dagen nadat u een gezondheidsupgrade voor een bestaande MyHeritage DNA-test heeft aangeschaft, ontvangt u een e-mail met de mededeling dat uw gezondheidsrapporten klaar zijn. Klik in de e-mail op de knop om in te loggen en toegang te krijgen tot uw gezondheidsrapporten.

Sample email indicating your health reports are ready
Voorbeeld e-mail met vermelding dat uw gezondheidsrapporten klaar zijn

U kunt ook uw gezondheidsrapporten raadplegen op uw MyHeritage-familiesite door te klikken op het tabblad Gezondheid op de navigatiebalk. Selecteer “Genetische risico’s” of “Dragerstatus” om uw gezondheidsrapporten te openen. U kunt ook meer gezondheidskits bestellen via dit tabblad.

Artsentoezicht en genetische counseling

Voor gebruikers in de Verenigde Staten houdt een onafhankelijk netwerk van artsen, namelijk PWNHealth, toezicht op deze dienst en zorgt voor klinisch toezicht. Een onafhankelijke arts beoordeelt en keurt de verwerking van elke test goed en evalueert alle gezondheidsrapporten voordat ze worden vrijgegeven. Wanneer een rapport een verhoogd risico voor een specifieke aandoening aangeeft, zal de arts verder bepalen of genetisch advies wordt geadviseerd.

Als genetische counseling wordt aanbevolen, ontvangt u een e-mail waarin wordt uitgelegd hoe u een telefoon- of videoconsult met een genetisch consulent van PWNHealth kunt instellen. Zodra u uw sessie met de genetisch consulent heeft ingepland, kunt u uw rapporten inzien.

Privacy

Voordat u uw rapporten kunt bekijken, wordt u gevraagd uw wachtwoord opnieuw in te voeren. Dit is een extra beveiligingslaag specifiek voor de gezondheidsrapporten.

You’ll be prompted to enter your password when you access your health reports
U wordt gevraagd om uw wachtwoord in te voeren wanneer u uw gezondheidsrapporten opent.

Inleiding tot uw genetische risicorapporten

De eerste keer dat u uw rapporten bekijkt, krijgt u een snelle inleiding waarin wordt uitgelegd wat u gaat zien en hoe u uw resultaten kunt benaderen.

You’ll get a brief introduction to your health reports when you first access them
U krijgt een korte inleiding tot uw gezondheidsrapporten wanneer u ze voor het eerst bekijkt.

Na de introductie wordt u gevraagd of u de genetische risicorapporten voor ongeneeslijke aandoeningen, zoals Alzheimer en Parkinson, wilt laten zien. Standaard worden dergelijke rapporten pas weergegeven als u ervoor kiest om ze te bekijken. Als u ervoor kiest om deze rapporten niet te bekijken, kunt u uw voorkeur later in het menu Instellingen wijzigen. Merk op dat deze vraag aan alle gebruikers wordt gesteld; het heeft niets te maken met uw werkelijke resultaten.

You can decide if you’d like to receive genetic risk reports for Alzheimer’s and Parkinson’s
U kunt zelf bepalen of u de genetische risicorapporten voor Alzheimer en Parkinson wilt ontvangen.

Rapporten over genetische risico’s

Vervolgens wordt u doorgestuurd naar een overzichtspagina die uw resultaten groepeert op basis van het genetische risiconiveau. Eerst verschijnen de aandoeningen waarvoor je een verhoogd risico hebt, daarna de aandoeningen waarvoor je een gemiddeld genetisch risico hebt, en ten slotte de aandoeningen waarvoor je een verminderd risico hebt.

A sample genetic risk overview page
Een voorbeeld van een overzichtspagina over genetisch risico

Deze rapporten geven alleen uw genetische risico voor het ontwikkelen van een aandoening weer. Ze kunnen u niet vertellen of u een aandoening heeft of zal ontwikkelen.

In sommige gevallen kan een rapport voor een specifieke aandoening niet worden verstrekt. Dit kan het gevolg zijn van informatie die u in de gezondheidsvragenlijst hebt verstrekt, van uw etniciteit, of van onduidelijkheden in de resultaten. Als een rapport niet kan worden verstrekt, vindt u een uitleg onderaan de pagina met het overzicht van genetische risico’s.

Klik op een van de namen van de aandoeningen om uw volledige genetische risicorapport voor die aandoening te bekijken.

Vervolgstappen

Zodra u al uw gezondheidsrapporten heeft bekeken, kunt u uw resultaten met uw familieleden delen – omdat dit kan helpen om een beter algemeen beeld van de gezondheid van uw familie te creëren – en voorstellen dat ook zij genetische tests overwegen. U kunt uw rapporten downloaden en afdrukken, zodat u ze kunt delen met uw zorgverlener voor meer geïnformeerde en gepersonaliseerde zorg. Als u geïnteresseerd bent in het ontvangen van de gezondheidsrapporten, kunt u de test aanschaffen of uw bestaande MyHeritage DNA-test upgraden.

URL is copied to your clipboard.