URL is copied to your clipboard.

Mijn DNA resultaten zijn gearriveerd! Wat nu?

Mijn DNA resultaten zijn gearriveerd! Wat nu?

Gefeliciteerd, je DNA-resultaten zijn hier! Je staat op het punt een ongelooflijke ontdekkingsreis te beginnen. Dit is wat u kunt doen nu uw resultaten gearriveerd zijn:

1. Ontdek jouw etnische origine

Leren waar je vandaan komt, kan een spannend en indrukwekkend moment zijn. MyHeritage heeft dit moment speciaal gemaakt voor onze gebruikers met een unieke intro-animatie voor DNA-onthullingen. De intro presenteert elk etniciteitspercentage met een muzikale begeleiding.

De e-mail met de melding dat uw resultaten gereed zijn, brengt u rechtstreeks naar de intro. Nadat u het hebt bekeken, kunt u meer leren over elke etniciteit door te klikken op “Volledige etniciteitsschatting bekijken” in de rechterbovenhoek van uw scherm.

Op de volgende pagina ziet u een volledige lijst met uw etniciteitspercentages, samen met een kaart die de gebieden aangeeft waar elke etniciteit vandaan komt. Klik op een etniciteit in de lijst of op de kaart om er meer over te weten te komen.

Uw kunt uw etniciteitsschatting ook delen met uw vrienden en familie via sociale media vanaf deze pagina. Klik simpelweg op de knop ‘Delen’ in de rechterbovenhoek.

2. Vind nieuwe familieleden

Nu is het tijd om uw DNA matches te ontmoeten.

Op de pagina DNA-matches vindt u een lijst met uw DNA-matches die beginnen met uw dichtstbijzijnde match.

U kunt sorteren, filteren en zoeken in de resultaten om de match te vinden die u zoekt.


 Elke DNA-match toont het percentage gedeeld DNA en de geschatte relatie op basis van dat percentage. MyHeritage kan ook enkele aanwijzingen bevatten om u te helpen precies te achterhalen hoe u aan elke match bent gerelateerd, inclusief de volgende functies die u rechtstreeks kunt openen vanaf uw pagina DNA-matches:

Theory of Family Relativity™: Deze unieke en zeer handige functie bevestigt gegevens uit alle bronnen die beschikbaar zijn op MyHeritage om geloofwaardige theorieën op te bouwen over hoe u mogelijk verwant bent aan uw matches. Het algoritme zoekt door andere stambomen op MyHeritage en de 10,2+ miljard historische records, en als het een verband vindt tussen u en de match, zal het deze informatie rechtstreeks naar de DNA-matchkaart leveren. U vindt het onder de basisinformatie van de DNA-match. U kunt op de koppeling “View theory” klikken om te zien hoe MyHeritage de theorie heeft berekend (inclusief meerdere paden als er meerdere zijn).

Gedeelde voorouderlijke achternamen: De geschatte relatie kan u niet vertellen aan welke kant van de familie uw DNA-match zich bevindt, maar gedeelde voorouderlijke achternamen kunnen waardevolle aanwijzingen bieden. Door te zien welke achternamen u met deze match deelt, kunt u het pad tussen u en de match in uw stamboom volgen.

Smart Matches™ in stamboom: Bevestigen van Smart Matches™ tussen familieleden in uw boom, en dezelfde personen in die van hen, kan u helpen om de link te leggen en uit te vinden hoe een match aan u verwant is, aangezien de match reeds is gelinkt aan zijn of haar familieleden in de eigen familiestamboom.

Gedeelde etniciteiten en voorouderlijke plaatsen: Weten waar jullie beiden vandaan komen, kan meer aanwijzingen geven, vooral als verschillende kanten van je familie uit verschillende plaatsen komen.

Hoe meer informatie u in uw stamboom hebt, hoe meer aanwijzingen MyHeritage kan geven over de verbindingen tussen u en uw DNA-overeenkomsten. Als u contact wilt opnemen met een DNA-match, klikt u op de link ‘Contact’ onder hun basisinformatie. Hiermee gaat u naar uw MyHeritage-inbox, waar u een bericht kunt schrijven.

3. Verken de geavanceerde DNA functies

Als u nog dieper wilt graven, kunt u de Chromosome Browser en AutoCluster-tools gebruiken om te proberen uit te zoeken hoe een match aan u gerelateerd is.

Met de Chromosoombrowser kunt u bekijken welke DNA-segmenten u deelt met maximaal 7 DNA-matches. Het vergelijken en contrasteren van gedeelde segmenten kan u helpen erachter te komen welke gemeenschappelijke voorouder u zou kunnen delen. Als je mysterieuze neef bijvoorbeeld sommige DNA-segmenten deelt met je moeder, maar geen enkele met je vader, dan weet je dat ze waarschijnlijk aan de kant van je moeder staan. Hoe meer DNA-matches je hebt met bekende familieleden, hoe meer je kunt leren over DNA-matches waarvan de connectie met jou onbekend is.

AutoClusters helpen door uw DNA-overeenkomsten te groeperen op basis van het DNA dat ze delen (en vervolgens de waarschijnlijkheid dat ze afstammen van een gemeenschappelijke voorouder). Dus als de mysterieuze neef bijvoorbeeld in dezelfde autocluster verschijnt als je overgroot-tante, weet je dat het waarschijnlijk is dat haar neef een voorouder met haar deelt.

Beide hulpmiddelen kunnen u helpen de waarschijnlijke relaties tussen uzelf en uw DNA-matches aan te scherpen. Dit helpt je niet alleen om nieuwe familiebanden te creëren, het kan je ook helpen om doodlopende paden nieuw in je genealogisch onderzoek nieuw leven in te blazen.

4. Test andere familieleden

Naarmate meer en meer mensen DNA-tests doen met MyHeritage, ontvangt u meer DNA-matches die u kunnen helpen bij uw onderzoek. Als u echter een meer proactieve benadering wilt gebruiken, kunt u overwegen andere familieleden aan te moedigen een DNA-test te doen. Meer DNA-gegevens van naaste familieleden geeft je meer informatie om mee te werken – en soms heb je gewoon nog een stuk nodig om de puzzel te voltooien.

URL is copied to your clipboard.