De MyHeritage etniciteitsschatting is een procentuele verdeling van je etnische afkomst op basis van je DNA. Maar hoe weet MyHeritage waar je voorouders vandaan kwamen op basis van je genetische code?
In dit artikel onderzoeken we hoe de MyHeritage etniciteitsschatting werkt.
Etnische schattingen zijn gebaseerd op DNA-variatie
De mens deelt ongeveer 99,9% van onze genetische code: de delen van ons DNA die ons programmeren om dezelfde organen, hetzelfde type metabolisme en andere basisfuncties te hebben. De resterende 0,1% van ons DNA is verantwoordelijk voor de enorme aangeboren verschillen tussen mensen: uiterlijk, persoonlijkheid, enzovoort.
Die resterende 0,1% van ons DNA ontwikkelt variaties in de loop van de tijd. Dit kan om twee redenen gebeuren:
- Willekeurige mutatie: Een deel van de genetische code verandert spontaan.
- Omgevingsgebonden variatie: Mensen die in een bepaalde omgeving leven, kunnen zich aanpassen aan de omstandigheden in die regio. Zo hebben mensen uit koudere landen waar er minder blootstelling aan de zon is een lichtere huid ontwikkeld, die beter is in het produceren van vitamine D. Mensen uit warmere, zonnigere regio’s hebben meestal een donkerdere huid om beter beschermd te zijn tegen schadelijke UV-stralen. Ouders geven deze genetische variaties door aan hun kinderen.
Gedurende het grootste deel van de geschiedenis hebben mensen zich niet veel verplaatst. De bevolking verbleef gedurende vele generaties in één gebied en trouwde en kreeg kinderen met mensen die in de buurt woonden. Daarom zijn gedurende vele generaties bepaalde variaties typisch geworden voor een bepaalde geografische of etnische regio. Een etnische groep is niet altijd gebaseerd is op geografie: de Asjkenazische Joden zijn bijvoorbeeld een zeer aparte etnische groep die anders is dan de typische bevolkingsgroepen van de Oost-Europese landen waar ze woonden, omdat ze alleen binnen de eigen groep zijn getrouwd.
DNA-etniciteitsschattingen analyseren de genetische variaties die typisch zijn voor elk van deze groepen. Vervolgens vergelijken ze de variaties in je DNA met elk ervan om te kijken hoe vergelijkbaar je DNA is met dat van hen.
Om dit te bereiken moest MyHeritage modellen bouwen van deze specifieke variaties, zodat we iets hadden om je DNA mee te vergelijken. Het MyHeritage Founder Populations Project is opgezet met als doel het bouwen van die modellen.
Het Founder Populations Project
MyHeritage begon als een genealogisch bedrijf en tegen de tijd dat MyHeritage DNA in ontwikkeling was, ontving het bedrijf genealogische gegevens van miljoenen families over de hele wereld.
Om onze modellen voor DNA-etniciteitsvergelijking te maken, zochten we in onze database naar gebruikers die minstens 6 (soms wel 15) generaties in dezelfde regio of groep wonen. We vroegen deze gebruikers om deel te nemen aan het Founder Populations Project. Ongeveer 5.000 gebruikers reageerden en we stuurden DNA-kits naar op – van Oezbekistan tot Fiji, van Groenland tot Zuid-Afrika.
Zodra we de resultaten hebben ontvangen, hebben we hun DNA-profielen geanalyseerd om de verschillende variaties te identificeren die kenmerkend zijn voor elke regio of groep.
Dit was niet altijd gemakkelijk. Er kan veel overlap zijn, vooral in aangrenzende regio’s waar geen sprake is van geïsoleerde geografische omstandigheden, zoals hoge bergketens of grote waterlichamen. Uiteindelijk hebben we modellen geïdentificeerd en gebouwd voor de 42 etniciteiten waarvan we momenteel de resultaten aanbieden.
Het bepalen van je etniciteiten… en de beperkingen daarbij
Als je DNA is geanalyseerd, vergelijken we je varianten met die van de modellen die we voor elk van de 42 etniciteiten hebben gemaakt. Vervolgens voegen we de vergelijkingsresultaten samen om een procentuele verdeling van je etnische afkomst te maken.
Het is belangrijk om te begrijpen wat de Etniciteitsschatting precies is: een schatting. Sommige mensen die hun DNA hebben getest met andere bedrijven, kunnen merken dat hun resultaten verschillen. Dit komt omdat elk DNA-testbedrijf zijn eigen etniciteitsmodellen heeft gebouwd op basis van hun eigen gegevens. Zelfs als ze hetzelfde aantal mensen uit dezelfde regio testen, zullen hun modellen natuurlijk van elkaar verschillen. In het algemeen geldt dat hoe groter de pool van gegevens voor elke etniciteit, hoe nauwkeuriger het model zal zijn.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat etniciteitsschattingen gebaseerd zijn op locaties en etnische groepen die 6-15 generaties teruggaan. Het kan nauwkeurig schatten waar je voorouders zich in 1750 bevonden, maar niet noodzakelijkerwijs in 1350.
Als gevolg van de enigszins vage en soms overlappende grenzen tussen de ene etnische groep en de andere, kun je een etniciteitsschatting krijgen die je DNA identificeert als behorend tot een naburige etniciteit. Iemand met bijvoorbeeld een Italiaanse achtergrond kan een etniciteitsschatting krijgen waaruit blijkt dat hij of zij Zuid-Italiaans en Grieks, Iberisch, Noord- en West-Europees, of Sardijns is.
Vergeet ten slotte niet dat elk kind een willekeurige 50% van het DNA van hun ouders erft. Dit kan een situatie creëren waarin je bijvoorbeeld absoluut zeker weet dat je opa half Italiaans was, maar je hebt zelf geen enkele van zijn Italiaanse genen geërfd. Als hij 50% Italiaans en 50% Engels is en je oma is 100% Scandinavisch, kan je vader 25% Italiaans, 25% Engels en 50% Scandinavisch zijn – en de 50% die je van hem erft kan 50% Scandinavisch zijn of 25% Scandinavisch, 25% Engels. In een situatie als deze heb je nog steeds duidelijk Italiaans erfgoed, maar de etniciteit wordt niet weerspiegeld in je DNA.
Als je verwachtte dat je een bepaalde etniciteit in je schatting zou zien en die niet hebt gevonden, is er een gemakkelijke manier om je “verborgen” etniciteit te zien in je DNA Match resultaten. Dit artikel kan je laten zien hoe.
De toekomst van etniciteitsschattingen
Tienduizenden mensen doen elke maand de MyHeritage DNA-test, en hoe groter de hoeveelheid gegevens die we hebben, hoe nauwkeuriger we het DNA kunnen analyseren. We zijn voortdurend bezig met het verbeteren van onze algoritmen en zoeken naar nieuwe manieren om je te helpen meer te ontdekken over waar je vandaan komt. We hopen dat we doorgaan met het introduceren van meer specifieke informatie over je etnische afkomst, zodat we een gedetailleerder en rijker beeld kunnen schetsen van je familiegeschiedenis door middel van je DNA.