URL is copied to your clipboard.

Gebruik van Amerikaanse jaarboeken voor onderzoek naar familiegeschiedenis

Thomas MacEntee

Professional Genealogist
Gebruik van Amerikaanse jaarboeken voor onderzoek naar familiegeschiedenis

Middelbare school- en universiteitsjaarboeken werden in de Verenigde Staten steeds populairder, te beginnen met het gebruik van linotypen-druk in de jaren 1880. Voor die tijd stammen jaarboeken uit het midden van de jaren 1600, vaak in de vorm van plakboeken. Het eerste gepubliceerde jaarboek werd geproduceerd door Yale University in 1806. Aangezien veel voorouders hun opleiding na de achtste klas hebben voortgezet kunnen we ze met een solide onderzoeksstrategie mogelijk in jaarboeken terugvinden.

De basiselementen van een jaarboek

Bij het werken met jaarboeken – of het nu gaat om digitale beelden of een gedrukt exemplaar – zijn dit de meest voorkomende elementen. Houd er rekening mee dat er halverwege de 20e eeuw slechts enkele uitgevers van jaarboeken bestonden en dat zij de neiging hadden om voor elke school hetzelfde formaat te gebruiken.

 • Omslag: De meeste omslagen zijn een effen kleur met contrasterende opdruk. Kaften met meerdere kleuren en kleurenafbeeldingen werden populair in de jaren zeventig van de vorige eeuw.
 • Titelpagina: Heel vaak de eerste pagina van het jaarboek. Informatie bevat vaak de naam van de school, het jaar, de stad, de staat en alle andere gerelateerde informatie.
 • Openingssectie/indiening: Deze sectie dient als welkom en introductie en bevat een inhoudsopgave. Er kan een in memoriam instaan voor een leraar, medewerker of student die tijdens het schooljaar is overleden.
 • Schoolbestuurders: Een alfabetisch gerangschikte lijst met foto’s en titels van managers (schoolhoofd, schoolbestuurders, enz.).
 • Faculteit/personeel: Een gedeelte met foto’s en titels van leerkrachten en professioneel personeel zoals adviseurs en verpleegkundigen, evenals cafetariamedewerkers en bewakingspersoneel.
 • Studentenportretten: Inclusief hoofdfoto’s en/of groepsfoto’s per klas.
 • Prijzen: Lijst van studenten die in de loop van het jaar academische en atletische prijzen hebben gewonnen.
 • Schoolevenementen: Dansen, schoolreisjes, geestelijk week, spelling bee, etc. kunnen allemaal lijsten hebben, meestal met foto’s.
 • Club- en teamactiviteiten: Een gedeelte met groepsfoto’s en beschrijvingen voor veiligheidspatrouille, AV-club, theaterclub, enz.
 • Seniorenklas: Uitgebreide lijsten met seniorenportret, lijst van activiteiten, enz.
 • Kandidaat-foto’s: Rangschikking van de foto’s met grappige citaten en spreuken die gedurende het hele schooljaar zijn gemaakt.
 • Advertenties: Reclame gekocht door lokale bedrijven om de prijs van het jaarboek te helpen compenseren en deze voor studenten en anderen goedkoper te maken.

Tips en trucs om aanwijzingen te vinden in Amerikaanse jaarboeken

1. Zoekstrategie

Gebruikt naast online databanken op grote genealogie websites ook Google, Google Books en Internet Archive om jaarboeken te vinden, zowel in print als online. Het helpt als je de naam van het jaarboek kent. Vaak hadden ze namen als “The Spectator” of “The Edge” plus de naam van de school.

2. Thuisadres

In de oudste klas hebben veel middelbare scholen in kleine steden het thuisadres van de student opgenomen.

3. Geweldige foto’s

Tot de beste kenmerken van een jaarboek behoren zowel de formele seniorenfoto’s als de vele grappige openhartige foto’s van je voorouders of familieleden!

4. Lijsten, lijsten, lijsten!

Jaarboeken zijn gevuld met waardevolle lijsten van studenten, wat ze interessant vonden, en hun clubs / sportteams / buitenschoolse activiteiten, evenals lijsten van docenten, beheerders, conciërges en nog veel meer.

5. Neem het hele jaarboek zorgvuldig door

Noteer eventuele handtekeningen en schriftelijke verklaringen van medestudenten en docenten, en welke studenten in dezelfde clubs of in dezelfde sportteams zaten. Leer meer over de sociale kring van je voorouders in hun jeugd.

6. Bekijk of er sprake is van militaire dienstplicht

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, als middelbare scholieren in het leger dienden, zou er een speciale sectie kunnen zijn die hun namen, takken en dienstgebieden opsomt.

7. Wat is het tijdsbestek?

Houd er rekening mee dat het productie-exemplaar van het jaarboek vroeg moest worden ingediend, vaak al in maart van het schooljaar. Dit zorgde ervoor dat het jaarboek aan het eind van het schooljaar in juni beschikbaar was. Het kan dus zijn dat je gebeurtenissen die zich in april, mei of juni van dat jaar hebben voorgedaan, mist.

8. Bedrijven en sponsors

Vaak vind je achterin het jaarboek advertenties voor lokale bedrijven en lijsten met sponsors van jaarboeken.

9. Hoe zit het met auteursrecht?

De meeste jaarboeken vallen NIET onder de Amerikaanse auteursrecht-wetgeving. Jaarboeken die voor 1963 zijn gepubliceerd en zonder copyrightvermelding (©) vallen niet onder de copyrightbeperkingen.

10. Bestel het gedrukte exemplaar

Als je geen online exemplaar van een specifiek jaarboek kunt vinden, gebruik dan WorldCat om bij de dichtstbijzijnde bibliotheek te kijken of die een exemplaar heeft. Vraag dan een “interbibliothecaire lening” aan om het boek in je plaatselijke openbare bibliotheek te krijgen.

Bronnenlijst

URL is copied to your clipboard.