URL is copied to your clipboard.

Vergeten Zeeuwen in Brazilië

Willeke Binnendijk

Vergeten Zeeuwen in Brazilië

‘De Braziliaanse Koortsen’, zo noemden de Zeeuwen destijds de mogelijkheid om een toekomst in Brazilië op te bouwen. Arme landarbeiders uit Zeeuws-Vlaanderen, Schouwen-Duiveland en Zuid-Beveland droomden van eigen grondbezit in het onbekende en verre Brazilië.

Veelal ongeletterde landarbeiders werden in cafés geronseld en gingen met vrouw en kinderen via de haven van Antwerpen naar Brazilië. Daar wachtte een vaak bikkelhard bestaan: grondbezit bleek een leugen en de beloofde comfortabele woning was niet meer dan een paar boomstammen met een dak van palmbladeren. Geld om terug te keren naar Zeeland hadden deze mensen uiteraard niet. Dat verklaart waarom er nu in Brazilië families zijn met namen als Boone, Laurett, Heule, Van Schaffel, Smoor, Louwers en Den Hollander. Vandaag de dag spreekt nog slechts een handjevol nazaten van deze pioniers Zeeuws.

Het thuisfront vergat de landverhuizers al snel en in Brazilië kregen de Zeeuwse families naast armoede ook te maken met discriminatie.

Tussen 1858 en 1862 vertrokken ongeveer 700 Zeeuwen naar Brazilië in de zoektocht naar een beter bestaan. Velen verbleven in district ‘Holandinha’ (klein Holland). Vandaag de dag zijn er nog nazaten woonachtig in de regio van Espirito Santo.

Journalist en historicus Arjan van Westen en zijn vrouw Monique Schoutsen maakten een documentaire ‘Braziliaanse koorts’ over deze migratietocht. Deze documentaire ‘Braziliaanse Koorts‘ vertelt de dramatische en fascinerende geschiedenis van de 700 Zeeuwen die tussen 1858-1862 naar Brazilië emigreerden. Nazaten van deze landverhuizers leven nog steeds in de heuvels van Espirito Santo. In februari 2020 heeft Omroep Zeeland de film uitgezonden. De film laat zien onder welke omstandigheden ze in de tropen een nieuw bestaan opbouwden en hoe de ‘vergeten Zeeuwen’ uiteindelijk opnieuw in het vizier van Nederland kwamen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is de groep Zeeuwen herontdekt door een Vlaamse missionaris en zijn in de jaren erna diverse reizen ernaar toe ondernomen.

Zijn er leden van uw familie ook vertrokken naar Brazilië of andere delen van Zuid-Amerika? Zoek in onze historische gegevens naar uw voorouders in Brazilië of in Latijns-Amerika.

URL is copied to your clipboard.