URL is copied to your clipboard.

Zo kunt u samenwerken met andere generaties aan uw genealogisch onderzoek

Kimberley Fowler

Zo kunt u samenwerken met andere generaties aan uw genealogisch onderzoek

Genealogische projecten zijn een geweldige manier om oudere volwassenen en jeugd bij elkaar te brengen. Genealogie doet meer dan alleen een extra gespreksonderwerp of gedeelde interesse toevoegen voor grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen. De uitdaging van het samen bovenhalen van uw familiewortels dwingt uw familie om als een team te werken – dit kan de familiebanden versterken en u de kans geven op een gezamenlijke prestatie waarbij u struikelblokken samen overwint. Het is zelfs zo dat behalve een tragische gebeurtenis er niet veel anders is waardoor uw familie nader tot elkaar komt of uw familie wordt uitgedaagd dan door een genealogisch project. 

Als u geïnteresseerd bent in genealogie, overweeg dan om uw kinderen en/of kleinkinderen erbij te betrekken. Samen kunt u uw stamboom uitgebreider verkennen en meer voor elkaar krijgen dan in uw eentje. Dit kunt u samen doen:

Familiefoto‘s identificeren

Er zijn een paar taken waar u beter voor bent uitgerust, en een paar die meer iets voor jongere familieleden zijn. Oude familiefoto‘s bekijken en elke persoon op de foto identificeren is een belangrijke taak die u alleen nauwkeurig kunt doen.

Belangrijke data documenteren

Dit is nog een taak die een ouder familielid moet initiëren. Het is belangrijk om alle belangrijke datums voor de personen in uw stamboom te documenteren, waaronder:

  • Geboortes
  • Huwelijken
  • Scheidingen
  • Overlijden
  • Adopties
  • Immigratie
  • Adreswijzigingen
  • Religieuze evenementen (bijv. dopen)
  • Wettelijke transacties
  • Loopbaangeschiedenis, inclusief pensioneringsdatum.

U weet al deze informatie niet voor elke voorouder, maar zodra u een beginlijst hebt gemaakt op basis van uw kennis, kan uw familie samenwerken om de gaten te vullen. Door zo veel mogelijk belangrijke datums te documenteren, kunt u het levensverhaal van elke persoon in uw stamboom beter begrijpen. Gebruik de informatie die u kent om uw onderzoek te helpen leiden en de richting te bepalen waar u meer informatie kunt zoeken.

Geavanceerd zoeken op internet

Bij het onderzoeken van uw stamboom bereikt u onvermijdelijk het punt waarbij de standaard zoekopties van internet geen resultaten meer opleveren. Vraag uw kinderen of kleinkinderen u te helpen met geavanceerde zoekopties. Mogelijk stuiten uw familieleden die vaardig zijn met digitale middelen op verrassende resultaten met geavanceerde zoektrucs.

Roadtrip

Verken lokale bronnen zoals bibliotheken, provinciale archieven, historische genootschappen en zelfs begraafplaatsen in en rond uw gebied, en de bekende locaties waar uw voorouders woonden of zijn geweest. Deze road trips kunnen leuk en vruchtbaar zijn.

Familiereis

Uw genealogisch onderzoek voert u mogelijk voorbij de grenzen van uw stad, provincie of land. Overweeg de voordelen van het verkennen van uw familiegeschiedenis overzee via een familiereisje. De herinneringen die u maakt gaan een leven lang mee, en de informatie die u vindt kan u naar nieuwe onderzoekspaden leiden en zelfs naar verloren gewaande familieleden.

Een teambenadering op de lange termijn

Als u met uw kinderen of kleinkinderen werkt, is het belangrijk om de interesses, doelen, motivaties en sterke punten van iedereen in de gaten te houden. Een genealogisch project wordt een onderneming voor de lange termijn, het is dus belangrijk om iedereen gemotiveerd en geïnteresseerd te houden in het project na verloop van tijd.

Houd ook de beschikbaarheid van uw kinderen/kleinkinderen in de gaten. De schoolvakanties en zomervakanties zijn een goede tijd om een aantal van de taken van uw takenlijst weg te strepen. Wanneer jongere familieleden beginnen met een baan of naar de universiteit gaan, kan hun beschikbaarheid minder worden. Ga op dit soort punten zelf door en houd uw teamgenoten op de hoogte van uw voortgang. Deze updates zijn geweldige gespreksonderwerpen en helpen de band nauw te houden naarmate de tijd verstrijkt.

Puntje bij paaltje moet samen werken aan uw familiegeschiedenis leuk zijn en uw familie dichter bij elkaar brengen. Wanneer het genieten van elkaars gezelschap en tijd samen doorbrengen uw eerste prioriteit wordt, is elke informatie die u vindt als gevolg van uw genealogisch onderzoek, een mooie bonus.

URL is copied to your clipboard.