URL is copied to your clipboard.

MyHeritage ontdekkingen-pagina’s

MyHeritage ontdekkingen-pagina’s

De pagina’s met MyHeritage-ontdekkingen helpen u om uw Smart Matches™ en Record Matches™ optimaal te benutten, de volledige kracht van het MyHeritage-platform te ontsluiten en uw onderzoek naar familiegeschiedenis te verbeteren.

De matches zijn georganiseerd in twee hoofdpagina’s: Matches per persoon en Matches per bron. Matches per persoon groepeert de matches aan de hand van de mensen in uw stamboom, Matches per bron groepeert de matches aan de hand van historische gegevenscollecties of verwante stambomen. Op beide pagina’s vindt u zowel Smart Matches™ (matches met stambomen) als Record Matches (matches met historische gegevens) in één uniforme interface. U kunt uiteraard nog steeds besluiten om in plaats van alle matches uitsluitend Smart Matches™ of uitsluitend Record Matches te bekijken.

U opent de pagina’s via de menuoptie Ontdekkingen in het hoofdmenu van uw familiesite.

Toegang tot de pagina’s met ontdekkingen

 

U hebt ook direct vanuit uw stamboom toegang tot Smart Matches en Record Matches. Stamboomprofielen bevatten een groen pictogram als er Smart Matches voor een persoon zijn gevonden en een bruin pictogram voor Record Matches. Deze groene en bruine pictogrammen worden weergegeven voor iedere persoon die matches heeft. Er wordt tijdens het invoeren van gegevens in de stamboom in real time naar nieuwe matches gezocht. Als er iets is gevonden, wordt u gewaarschuwd door een knipperend pictogram.

Indications for Smart Matches™ (green) and Record Matches (brown) on a family tree card

Matches per persoon

Op deze pagina worden alle personen in uw stamboom weergegeven voor wie er Smart Matches en/of Record Matches bestaan.

Matches per persoon (Klik om te vergroten)

Door de gegevens te sorteren zorgt u ervoor dat personen met matches die het nuttigst zijn voor uw stamboom boven in de lijst komen te staan. Zo verspilt u geen tijd met het bekijken van matches die geen waarde toevoegen.

 Klik op een van de oranje knoppen om de matches van een bepaalde persoon weer te geven.

Matches voor een bepaalde persoon (Klik om te vergroten)

Als u alleen Smart Matches wilt bekijken (matches met andere stambomen), dan klikt u op de knop Smart Matches om deze te filteren. Zie het voorbeeld hieronder:

Smart Matches van een persoon (Klik om te vergroten)

 

Als u alleen Record Matches wilt bekijken (matches met historische gegevens), dan klikt u op de knop Record Matches om deze te filteren. Zie het voorbeeld hieronder:

Record Matches van een persoon (Klik om te vergroten)

Matches per bron

Deze pagina toont alle collecties met historische gegevens en alle stambomen die matches aan uw stamboom bijdragen. In dit verband noemen we zowel een verzameling als een stamboom een “bron”. De lijst is aanvankelijk gesorteerd op de collecties en stambomen die de meeste matches aan uw stamboom bijdragen.

Matches by Source (click to zoom)
Matches per bron (Klik om te vergroten)

U kunt weer gemakkelijk filteren op alleen Record Matches of alleen Smart Matches.

Klik op een van de oranje knoppen om de matches uit een bepaalde bron weer te geven. Het is bijvoorbeeld handig om alle matches uit de BillionGraves-collectie van grafstenen te bekijken en de gegevens vervolgens in uw stamboom op te slaan. Veel genealogen geven de voorkeur aan deze thematische benadering (per collectie) maar andere genealogische services bieden die mogelijkheid niet.

 

Matches uit een bepaalde collectie bekijken (Klik om te vergroten)

U kunt ook alle matches uit een bepaalde stamboom bekijken:

Matches uit een bepaalde stamboom bekijken (Klik om te vergroten)

Waardetoevoeging

MyHeritage heeft voor het matchen een uniek en zeer nuttig concept bedacht, waarbij wordt uitgegaan van de informatie die een bepaalde match aan uw stamboom kan toevoegen. We noemen dit “waardetoevoeging”. Bijvoorbeeld, als een persoon uit uw stamboom voorkomt in een historisch document, zoals een overlijdensbericht, en u kent de overlijdensdatum van diegene nog niet, dan bevat de waardetoevoeging “datum overlijden”. Er kan sprake zijn van een gedeeltelijke waardetoevoeging. Als u bijvoorbeeld van iemand weet dat hij in 1928 is geboren en er een geboorteakte is gevonden met de geboortedatum 28 juli 1928, dan is de factor voor de waardetoevoeging “meer volledige geboortedatum”, indien er geen tegenstrijdigheden zijn gevonden. Zo hebben we ongeveer 15 criteria voor waardetoevoeging ontwikkeld, die beschrijven welke nieuwe en aanvullende informatie een match (of een reeks matches) aan uw stamboom kan toevoegen. De waardetoevoeging kan zelfs bestaan uit een nieuwe persoonlijke foto of uit een nieuw familielid (vader, moeder, broer, zuster, echtgenoot of kind) dat nog niet in uw stamboom voorkomt.

De matches zijn nu op waarde gesorteerd, zodat matches die de meeste waarde toevoegen boven in de lijst worden weergegeven. Dit bespaart u kostbare tijd die u nu kunt besteden aan matches die mogelijk het waardevolst zijn. De waardetoevoeging wordt weergegeven onder het kopje “Nieuwe informatie in deze match”.

De Record Match uit de collectie “Biographical Summaries of Notable People” in het onderstaande voorbeeld bevat veel nieuwe gegevens (middelste naam, woonplaats, opleiding, vader, moeder, broers, zussen, en kinderen) die allemaal nog niet voorkomen in de stamboom van de gebruiker.

Waardetoevoeging: een Record Match met de nieuwe informatie die hij bevat (Klik om te vergroten)

Houd er rekening mee dat een match zelfs nuttig kan zijn als hij geen nieuwe informatie bevat. U kunt met behulp van de match bijvoorbeeld reeds bekende gegevens verifiëren of in contact komen met een familielid dat u misschien niet kende: de eigenaar van de matchende stamboom. Dus sla de matches zonder waardetoevoeging vooral niet over.

Een match beoordelen

Wanneer u de matches van een bepaalde persoon of bron bekijkt, kunt u op “Beoordeel match” klikken om op één van de matches in te zoomen en alle details te bekijken.

Bij het beoordelen van een Smart Match worden de gegevens van een persoon in uw stamboom weergegeven naast de gegevens in de matchende stamboom. Dat is heel handig om te zien wat er nieuw of verschillend is.

We bieden ter vergelijking ook een visuele weergave van de naaste familie in beide stambomen, zodat u de verschillen gemakkelijk kunt zien.

Een Smart Match beoordelen (Klik om te vergroten)

Het beoordelen van een Record Match (zie hieronder) is vergelijkbaar. Voor het gemak wordt de persoon uit uw stamboom links weergegeven en de match rechts. U kunt de informatie snel bekijken en beslissen of de match al dan niet juist is. Onze matching-technologieën zijn zó nauwkeurig dat u zult ontdekken dat de matches in bijna 99% van de gevallen kloppen. Indien een match inderdaad juist is, klikt u op de knop “Bevestig Match” om hem te bevestigen. Als hij onjuist is, dan klikt u op de link “Deze match afwijzen” onder de geopende record.

Na het bevestigen van een match, wordt er een pagina geopend waarop u nuttige informatie uit de match in uw stamboom kunt inlezen. We hebben echter ook een automatische functie om snel alle informatie die waarde toevoegt (nieuwe en verbeterde gegevens) onder vermelding van de bron in uw stamboom op te slaan. Dit kan veel tijd besparen, hoewel we denken dat ervaren genealogen er de voorkeur aan geven om de gegevens handmatig uit matches over te nemen. U slaat de gegevens automatisch op door te klikken op het pijltje rechts naast de knop “Bevestig Match” en vervolgens in de vervolgkeuzelijst te klikken op “Sla op in uw stamboom”.

U kunt altijd naar een match teruggaan en handmatig aanvullende informatie overnemen, zelfs nadat u een match hebt bevestigd of in uw stamboom hebt opgeslagen.

Wat is gratis en wat niet

Het bekijken van Smart Matches is gratis. Om Smart Matches te bevestigen of contact op te nemen met de eigenaar van een matchende stamboom is een Premium-, PremiumPlus- of Complete-account vereist. Het bekijken van de lijst met Record Matches is ook gratis maar er is een Data-account vereist om de details van een Record Match te bekijken, om de match te bevestigen of om gegevens van een Record Match in uw stamboom op te slaan. 

Vanwege de verschillende functies die met onze abonnementen beschikbaar zijn, raden wij u het Complete-abonnement aan. Daarin zijn PremiumPlus en Data gecombineerd tegen een gereduceerd tarief. Complete-abonnees hebben onbeperkte toegang tot alle soorten matches en alle Instant Discoveries™ en volledige toegang tot de 9,8 miljard historische records van MyHeritage SuperSearch™.

Gebruikmaken van de matches

Het is het beste om de matches systematisch te beoordelen, juiste matches te bevestigen en onjuiste matches af te wijzen. Maar daarmee bent u er nog niet! Zorg ervoor dat u de gegevens opslaat en alle nieuwe informatie aan uw stamboom toevoegt.

U kunt kiezen uit twee werkwijzen. Gebruik “Matches per persoon” en bekijk de matches voor personen in uw stamboom die voor u het belangrijkst zijn, zodat u voor hen nieuwe gegevens kunt toevoegen. Of gebruik “Matches per bron”. Deze werkwijze is uniek voor MyHeritage: u bekijkt de voor u interessante matches in collecties en matchende stambomen.

We raden u aan om alle matches die “In afwachting” te beoordelen en ze tot en met de laatste match te bevestigen of af te wijzen. Daarna kunt u nieuwe matches die worden gevonden snel in de lijst met af te handelen matches zien.

U kunt de in een lijst weergegeven matches uitsluitend bevestigen nadat u ze individueel hebt beoordeeld. (Bulkacties blijven echter mogelijk, zie hieronder.) Dit is opzettelijk en verlangt van u dat u de matches controleert voordat u ze kunt bevestigen. Na de bevestiging helpt het systeem u verder bij het opslaan van gegevens uit de bevestigde match in uw stamboom. 

Bij het bekijken van Smart Matches, hebt u de mogelijkheid om contact op te nemen met de beheerder van de familiesite van de matchende stamboom of om de beheerder uit te nodigen om deel te nemen aan uw familiesite. Profiteer hiervan! Door contact met de andere gebruiker kunt u dingen ontdekken die niet in de stamboom zijn vermeld.

Contact opnemen met de beheerder van de familiesite van een matchende stamboom (Klik om te vergroten)

Bevestigde matches herzien

Als u een match bekijkt die u al hebt bevestigd, dan kunt u de bevestiging ongedaan maken door te klikken op “Maak bevestiging ongedaan”. Daarnaast kunt u gegevens in uw stamboom opslaan met de automatische functie “Sla op in uw stamboom” of dit handmatig doen door te klikken op “Haal informatie handmatig op”.

Een eerder bevestigde match herzien (Klik om te vergroten)

 

Nadat u gegevens in uw stamboom hebt opgeslagen, ziet u een optie om het profiel van die persoon te bezoeken om alle zojuist toegevoegde informatie te bekijken.

Filteropties

Voor zowel Matches per persoon als Matches per bron ziet u een uniforme lijst waarin alle Record Matches en Smart Matches voorkomen. Hieronder ziet u hoe u uitsluitend Record Matches of Smart Matches kunt bekijken:

rm-sm
Een filter toepassen om het gewenste type matches te selecteren

Gebruik de vervolgkeuzelijst om de matches te filteren op In afwachting, Nieuw, Bevestigd of Afgewezen. Als u over meerdere stambomen beschikt, ziet u ook nog een vervolgkeuzelijst om alleen een bepaalde stamboom te selecteren.

sort-by-people-matches-2

Instellingen voor ontdekkingen

Klik op het pictogram Instellingen (tandwiel) om de pagina met instellingen te openen.

De pagina met instellingen openen

In de instellingen voor ontdekkingen kunt u een betrouwbaarheidsscore voor de weer te geven Record Matches instellen en kunt u kiezen welk type records u wilt weergeven. Als u de instellingen wijzigt, raden we u aan om ze naderhand terug te zetten door te klikken op “Standaardinstellingen herstellen”.

Instellingen voor ontdekkingen

Bulkacties

Als u uitsluitend Smart Matches bekijkt (per persoon of per bron), dan kunt u ervoor kiezen om alle matches die worden weergegeven te bevestigen of af te wijzen.

Bulkacties voor Smart Matches™ (Klik om te vergroten)

“Wijs alle matches af” is handig als u direct ziet dat ze allemaal verkeerd zijn. Het gebruik van “Bevestig alle matches” raden we af, omdat u in dat geval geen mogelijkheid hebt om gegevens uit iedere match te halen. Die mogelijkheid hebt u alleen als u de matches een voor een bevestigt. Gebruik “Bevestig alle matches” alleen als de matches geen nieuwe of verbeterde informatie bevatten en u snel de lijst wilt opschonen zonder verdere actie te ondernemen.

U kunt er bij het bekijken van matches van een andere MyHeritage-stamboom ook voor kiezen dat de matches van een bepaalde stamboom voortaan genegeerd moeten worden. Dit is handig in het geval u de stamboom al kent en weet dat er geen nieuwe informatie te verwachten is. Het bespaart u tijd als u de matches uit die stamboom niet meer te zien krijgt.

Smart Matches™ van een specifieke stamboom negeren (Klik om te vergroten)

Matches sorteren

U kunt de sorteercriteria voor matches wijzigen. Dat kan gevorderde gebruikers van pas komen.

Sorteeropties voor Matches per persoon

Matches per persoon zijn standaard gesorteerd op Waarde, zodat u uw tijd het beste benut door eerst de waardevolste matches te beoordelen. Maar u kunt de matches met behulp van de vervolgkeuzelijst ook sorteren op Aantal matches, Voornaam, Achternaam of Relatie met u. 

Matches per bron zijn standaard gesorteerd op het aantal matches dat een bepaalde bron biedt. U kunt ook sorteren op de naam van de bron en de beheerder van de familiesite.

Sorteeropties voor Matches per bron

Matches doorzoeken

Klik op het pictogram Zoeken (vergrootglas) in de rechterbovenhoek om naar bepaalde personen in de lijst Matches per persoon te zoeken en alleen de relevante matches te bekijken.

Zoekresultaten (Klik om te vergroten)
URL is copied to your clipboard.