URL is copied to your clipboard.

Geen tijd voor genealogie? Dit is wat je kunt doen met de tijd die je wel hebt

Ziv Sorrek

Geen tijd voor genealogie? Dit is wat je kunt doen met de tijd die je wel hebt

Hoeveel tijd heb je om je familiegeschiedenis te onderzoeken?

Of je maar 5 minuten of een hele dag hebt, hier zijn enkele tips voor hoe je de tijd die je ter beschikking staat optimaal kunt benutten.

0–5 minuten

Wacht je op iemand? Tijdens een busritje naar een app kijken? Gewoon de tijd voorbij laten gaan? Hier zijn wat dingen die je in een paar minuten kunt doen:

Zwart-witfoto’s inkleuren: Zijn er zwart-wit foto’s in je albums die je nog niet hebt ingekleurd? Het inkleuren duurt maar een paar seconden!

Foto’s verbeteren: Zelfs je kleurenfoto’s kunnen profiteren van de magie van de MyHeritage Photo Enhancer. Zoek een paar foto’s die nog niet zijn verbeterd en breng de gezichten van je familieleden scherp in beeld.

Voeg een nieuw profiel toe: Is er onlangs iemand bij je familie gekomen? Is er een nieuwe baby geboren, of was er een bruiloft? Voeg het nieuwe familielid toe aan je stamboom.

Voeg een nieuw feit toe: Heb je het beroep van je opa al ingevuld of waar je vader naar school is geweest?

Bekijk een nieuwe DNA Match: Bekijk een van je nieuwe DNA-matches en kijk welke nieuwe informatie je kunt leren van de match. Als je later nog eens beter wilt kijken, kun je altijd een briefje voor jezelf achterlaten op de wedstrijdkaart door op het notitie-icoontje in de rechterbovenhoek van de kaart te klikken.

Vul een DNA vragenlijst in: Vul een van de vragenlijsten in om bij te dragen aan het MyHeritage DNA-onderzoek. De meeste zijn zo ontworpen dat ze in minder dan 5 minuten kunnen worden gedaan.

10–20 minuten

Vroeg aangekomen voor een doktersafspraak? Wachten op de volgende trein? Dit is wat je in de tussentijd kunt doen:

Bekijk een Smart Match™: Bekijk een van de Smart Matches™ op je lijst en als je besluit om te bevestigen, haal de informatie er dan handmatig uit.

Bekijk een Record Match: Bekijk een Record Match. Bekijk de volledige scan van het originele document en zoek de plaats op waar de voorouder in de plaat wordt genoemd – je weet nooit wat iemand in de kantlijnen heeft gekrabbeld!

30 minuten

“Onderzoek deze persoon”: Staat er een familielid op je stamboom die nog geen automatische matches heeft ontvangen? Ben je geïnteresseerd om meer over hen te weten te komen? Klik op “Onderzoek deze persoon” in hun profielkaart om automatisch hun naam en geboortedatum in SuperSearch™ in te voeren.

1 uur

Foto’s scannen en/of uploaden: Heeft iemand je onlangs nieuwe familiefoto’s gestuurd? Of heb je een stapel familiefoto’s die wachten om gescand te worden? Met de fotoscanner op de mobiele app van MyHeritage kun je eenvoudig foto’s en documenten scannen met jouw smartphone en deze direct uploaden naar MyHeritage.

Schrijf een biografie: Neem een uurtje de tijd om te gaan zitten en schrijf je herinneringen aan een overleden familielid op in de biografie van hun profiel. Dit is een geweldig cadeau voor toekomstige generaties.

Markeer dubbelen: Je hebt misschien geen tijd om alle duplicaten die je vindt te verwijderen, maar je kunt ze nu markeren en later verwijderen als je meer tijd hebt. Markeer duplicaten door een vinkje bij hun naam te zetten: bijvoorbeeld het woord “dubbel” of een cijfercombinatie zoals “123” die het makkelijk maakt om ze te vinden door te zoeken.

Voer de consistentiecontrole uit: Voer het consistentiecontroleprogramma uit en corrigeer eventuele problemen die het aanwijst. Lees  meer informatie te vinden over het gebruik van de consistentiecontrole.

 

2–3 uur

Bel een familielid: Voer een telefoongesprek met een ouder familielid over hun herinneringen. Maak aantekeningen en zorg ervoor dat je wat tijd overhoudt om de nieuwe informatie toe te voegen aan je stamboom.

Bekijk een Smart Match™ die je eerder hebt bevestigd: Naarmate andere MyHeritage gebruikers meer informatie toevoegen aan hun stamboom, kan er nieuwe informatie worden toegevoegd aan Smart Matches™ die je al hebt bevestigd. Om bevestigde Smart Matches™ te bekijken, ga je met je cursor over het tabblad “Ontdekkingen” in de navigatiebalk, selecteer “Matches door mensen”, klik op het tabblad “In afwachting van” om het menu te openen, en selecteer “Bevestigd”. Dit opent een lijst met bevestigde matches.

Bekijk je stamboom met behulp van de lijstweergave: Met de lijstweergave kun je je stamboom meer globaal bekijken. Zorg ervoor dat alle personen in de boom aan jou gerelateerd zijn en dat niemand wordt losgekoppeld.

Een halve dag/4–5 uur

Markeer en verwijder dubbele profielen: Ga systematisch door je stamboom met behulp van Lijstweergave en markeer dubbele profielen zoals hierboven beschreven. Verwijder vervolgens de dubbele profielen. Meer informatie over het verwijderen van duplicaten uit je stamboom.

Bezoek een andere site waar je lid van bent en verzamel informatie: Zoek naar biografieën, foto’s, notities en andere zaken die meestal niet automatisch worden gedeeld bij het opvragen van informatie via een Smart Match™.

Hele dag/7–8 uur

Scan oude fotoalbums:Het digitaliseren van foto’s helpt ze te bewaren en maakt het makkelijk om ze te delen. Het is eenvoudig en snel om de scan-functie op de mobiele app van MyHeritage te gebruiken, die de foto’s direct naar MyHeritage uploadt. Je kunt je zwart-wit foto’s inkleuren met MyHeritage In Color™ en wazige foto’s in beeld brengen met de MyHeritage Photo Enhancer – door je foto’s in te kleuren en te verbeteren kun je je voorouders duidelijker dan ooit tevoren zien.

Interview een familielid: Plan een bezoek aan een familielid en voer een grondig interview uit. Print een kopie van onze lijst met vragen voor familieleden, en vergeet niet de audio-opnamefunctie op de MyHeritage app te gebruiken om het interview op te nemen.

URL is copied to your clipboard.