Wanneer je een MyHeritage DNA-test doet, verschilt de hoeveelheid DNA-matches die je kunt verwachten op basis van deze test sterk van gemeenschap tot gemeenschap. In sommige genetische groepen kan een gebruiker tienduizenden overeenkomsten verwachten, terwijl andere het met 100 overeenkomsten zal moeten doen. Toch groeit het aantal matches in MyHeritage elke dag, en toekomstige matches zijn slechts een kwestie van tijd.
Hoeveel matches je ook hebt, we stellen voor om ze systematisch te onderzoeken. Het zal je verbazen hoeveel je kunt ontdekken door systematisch met je matches te werken.
Omdat DNA willekeurig wordt geërfd, is de jackpot een kwestie van graven op de juiste plaats. Dit betekent dat we eerst moeten beslissen hoe we de matches prioriteren en waar we de tijd precies in moeten investeren.
De methode die we aanraden is om je lijst met matches op te splitsen in 4 groepen op de hieronder beschreven manier, waarbij we ten volle gebruik maken van de MyHeritage tools om ze te vergelijken en te verkennen.
Groep 1: “Bakens”
Wij van MyHeritage raden je aan je oudste directe voorouders en tweedegraads familieleden eerst te testen. Het testen van neven en nichten levert net zoveel op en is daarom ook erg belangrijk.
Nadat je verschillende DNA-kits als kerstcadeau’s en verjaardagscadeaus hebt uitgedeeld en je familie ze heeft meegenomen, heb je meerdere bakens: mensen die je persoonlijk kent en aan wie je precies weet hoe je verwant bent.
De bakens zijn de sleutel tot je onderzoek. Het feit dat hun relatie met jou al bekend is zal een belangrijke rol spelen. Het betekent ook dat we geen moeite hoeven te doen om deze groep te onderzoeken. In plaats daarvan kunnen we ze gebruiken om ons te helpen meer te weten te komen over de andere groepen.
Ons doel is om uiteindelijk de individuen uit de hieronder beschreven groepen te “upgraden” naar deze groep. Hoe groter de groep bakens is, hoe waardevoller je eigen privé DNA-database zal zijn. Uiteindelijk zul je deze database kunnen gebruiken om voor doorbraken te zorgen in je genealogisch onderzoek.
Groep 2: “Ankers”
De tweede groep noemen we de ankers. Dit zijn de matches die je nog niet kent. Deze groep bestaat meestal uit mensen met wie je meer dan 2% van je DNA deelt.
Als zowel jij als de match je voorouders 4-5 generaties terug kunnen vinden, dan is de kans groot dat je een gemeenschappelijk voorouderpaar vindt. Dit is echter niet altijd het geval. We raden aan om alle overeenkomsten te overwegen waarmee je meer dan 1,8% van je DNA deelt.
Identificeer eerst welke van de “anker” matches stambomen hebben. Lees jezelf in de bomen van die ankers die ze wel hebben:
- Vraag een abonnement aan op hun familiesite. In hun boom zoek je de (a) geboorteplaatsen en (b) achternaam van de voorouders van de match. Als je geen lidmaatschap wilt aanvragen, kun je gebruik maken van de informatie die ons systeem biedt: de stamboom, gedeelde locaties en gedeelde achternamen en Smart Matches™ die je met deze persoon deelt.
- Controleer wie je gedeelde DNA-matches zijn. Kan een van je bakenmatches daar worden gevonden? Zo ja, dan kan dat je helpen om te bepalen wie jouw gemeenschappelijke voorouder met het anker is.
- Documenteer elke aanwijzing of conclusie in de notities van de match. Je kunt een notitie toevoegen aan een DNA-match uit de DNA-matchlijst door te klikken op het tekstballonnetje in de rechterbovenhoek van de matchkaart:
Het is belangrijk dat je elk aspect en elk detail dat de match te bieden heeft, controleert. Laat geen enkel detail aan je voorbijgaan.
- Raak vertrouwd met je DNA-matches, zodat je hun familieleden kunt herkennen in andere ontdekkingen of via andere DNA-matches. Dit is ook de reden waarom het belangrijk is om elk detail in de aantekeningen te documenteren.
Groep 3: “Potentiële ankers”
De echte goudmijn is de groep van tweede, derde of vierde neven en nichten waarmee je meer dan 1% deelt.
In deze groep kan een gebruiker tientallen tot honderden matches verwachten. Onthoud: dit aantal zal blijven groeien naarmate meer mensen over de hele wereld elke dag hun DNA testen.
Merk op dat in sommige gemeenschappen en etniciteiten, kan men een hoog percentage match met een andere gebruiker als gevolg van endogamie (de praktijk van het trouwen binnen een kleine gemeenschap). In endogame populaties kunnen sommige van je sterke matches een geaggregeerde overeenkomst vertegenwoordigen – wat betekent dat je veel kleine segmenten van gedeeld DNA hebt geërfd van enkele zeer verre voorouders in plaats van een paar grotere segmenten van gedeeld DNA van een nabijere voorouder. In een geval als dit zal de geschatte relatie dichterbij zijn dan de werkelijke relatie.
In de groep van potentiële ankers moeten we prioriteiten stellen, omdat we een meer gerichte lijst van de overeenkomsten willen krijgen met een betere kans om geïdentificeerd en “geüpgraded” te worden tot bakens.
Het is belangrijk om te begrijpen dat familieleden van dezelfde relatie een totaal ander percentage en een andere hoeveelheid DNA kunnen krijgen. Zelfs volle broers en zussen kunnen verschillende percentages krijgen – laat staan neven en nichten, waarbij het scala aan mogelijke overeenkomsten uiterst flexibel is.
MyHeritage bied je de mogelijkheid om alle overeenkomsten te filteren op de volgende criteria:
- Degenen met wie u Smart Matches™ deelt
- Degenen met wie je een locatie in de stamboom deelt
- Degenen die een uitgebreide stamboom hebben
- Degenen die in een land van interesse wonen
Dit gedeelte kan je helpen bij het vinden van extra hints, maar soms is het een kwestie van vallen en opstaan om de juiste balans te vinden van best practices die u zullen helpen bij je onderzoek.
Om alle belangrijke personen onder de potentiële ankers te bekijken, gebruikt je het filter:
Relaties-> “Uitgebreide Familie” en dan Sorteer op> “Grootste segmenten“.
Op deze lijst staan ook enkele van de mensen die we als ankers hebben geïdentificeerd.
Groep 4: “Prospects”
Alle matches onder 1% van het gedeelde DNA worden prospects genoemd. Deze groep bevat hoogstwaarschijnlijk duizenden matches.
Hier is prioritering geen keuze maar een must. Als je hier geen prioriteit geeft aan de matches dan investeer je te veel tijd in de moeilijkste matches en mis je misschien wel de voor jou belangrijkste matches.
Om deze groep te onderzoeken, start je met het genereren van AutoClusters.
De gegenereerde clusters bestaan uit maximaal 500 namen – vaak aanzienlijk minder, afhankelijk van iemands familie en matches.
Jouw doel voor deze groep is om te proberen de door het systeem gegenereerde clusters uit te breiden door zwakkere matches te groeperen op basis van gedeelde matches, bekende locaties en bekende achternamen.
Om te profiteren van deze groep proberen we informatie van elke match te “verzamelen”. Het is belangrijk om grondig en systematisch te werken, zodat we dezelfde matches niet meer dan één keer hoeven te bekijken.
Eén systeem is het lokaliseren van een baken of anker en het noteren van de onderlinge matches tussen jou en die match. Focus op diegenen waarvan het grootste gedeelde segment langer is.
Het groeperen van de matches in clusters kan het veel voordeliger maken wanneer de volgende significante lead opduikt.
Conclusie
Het aantal DNA-matches dat je krijgt is altijd zowel te weinig als te veel. Profiteer van de weinige sterke overeenkomsten, en werk efficiënt aan de massa van de zwakkere overeenkomsten. Door je matches op te delen in de 4 hierboven beschreven groepen en gebruik te maken van de MyHeritage tools, zul je het meeste uit je matches kunnen halen.