Genetische genealogie kan helpen bij een doorbraak in je onderzoek, door nieuwe familieleden te identificeren, zodat je informatie over je gemeenschappelijke voorouders kunt achterhalen.
Maar door de aanzienlijke omvang van de database van MyHeritage krijg je misschien wel duizenden DNA-matches. Hoe weet je op welke je je moet richten?
Het antwoord op deze vraag is: het hangt af van wat je zoekt.
Over het algemeen zijn de meeste genealogen geïnteresseerd in DNA-matches die het meest aan hen verwant zijn en met wie ze het grootste aantal voorouders delen. In dat geval moet je kijken naar het totale percentage gedeeld DNA en de lengte van de gedeelde segmenten – zoals we hieronder zullen bespreken.
Maar misschien probeer je een bepaalde lijn van afstamming te traceren, en wil je DNA-matches identificeren die een bepaalde gemeenschappelijke voorouder delen. Als dat zo is, dan moet je wat dieper speuren. We zullen dat in dit artikel ook aanstippen.
Kijk naar de stamboom
Maar voordat we ons in de genetica verdiepen, is het belangrijk om te weten dat de stamboominformatie van de DNA-Match het allerbelangrijkste is voor je onderzoek.
Als je bijvoorbeeld een 3% match hebt met iemand die maar 3 mensen in zijn stamboom heeft, maar een 0,4% match met iemand die een uitgebreide stamboom heeft, kan de laatste veel nuttiger zijn dan de eerste – en dat kun je direct zien aan de matchkaart. Je kunt zien hoeveel gedeelde Smart Matches en voorouderlijke familienamen je hebt. Het kan zelfs een Theory of Family Relativity™ hebben, die alle gegevens die beschikbaar zijn via MyHeritage bevestigt, om met een plausibele theorie te komen over hoe je verwant kunt zijn aan de match.
Daarom is het een goed idee om, voordat je naar de DNA-gegevens kijkt, eerst de match te bekijken en op zoek te gaan naar genealogische informatie. Kijk of er een Theory of Family Relativity™ is. Als dat niet het geval is dan kun je naar de stamboom kijken, de gedeelde voorouderlijke plaatsen, achternamen en Smart Matches™.
In plaats van degelijke genealogische informatie kan genetische informatie van pas komen.
Gedeeld DNA
Hoe meer DNA je met een iemand deelt, hoe recenter je gemeenschappelijke voorouder was. Je deelt ongeveer 50% van je DNA met je ouders en kinderen, 25% met je grootouders en kleinkinderen, en 12,5% met je neven, ooms, tantes, neven en nichten.
Een match van 3% of meer kan nuttig zijn voor je genealogisch onderzoek – soms zelfs minder. Je kunt het percentage DNA dat je deelt met een bepaalde DNA-match direct op het match-kaartje vinden.
Je ziet ook dat het cijfer uitgedrukt is in centimorgans. Centimorgans (cM) zijn eenheden genetische koppeling tussen twee bepaalde individuen. Als je bijvoorbeeld 1800 cM met iemand deelt, betekent dit dat je ongeveer 25% van je DNA met hen deelt. Een sterke match heeft ongeveer 200 cM of meer.
Gedeelde segmenten
Het is echter niet alleen een kwestie van hoeveel DNA je deelt, het is ook een kwestie van welke segmenten van het DNA je deelt.
Langere segmenten van gedeeld DNA geven aan dat je gemeenschappelijke voorouder waarschijnlijk recenter was. Als je 2 overeenkomsten hebt die beide 7% van je DNA delen, en één van hen deelt een paar lange segmenten met je terwijl de andere veel kleine segmenten deelt, dan is de eerste een sterkere overeenkomst.
Het tweede geval kan erop wijzen dat je meerdere verre voorouders hebt in plaats van één naaste voorouder – iets wat gebeurt in enogame gemeenschappen (waar mensen binnen de groep trouwen), zoals de Hoogduitse Joodse bevolking. In dergelijke populaties hebben deskundigen een hoger percentage van gedeeld DNA en langere segmenten nodig om een sterke overeenkomst te bevestigen, omdat het gedeelde DNA niet noodzakelijkerwijs naar een recente gemeenschappelijke voorouder hoeft te wijzen.
Het aantal gedeelde segmenten en de grootte van het grootste segment (in cM) wordt op de DNA Match-kaart vermeld onder “DNA Match-kwaliteit”. Bij het bekijken van de pagina met DNA-matches kun je ook je matches sorteren op basis van het grootste segment, waardoor de matches met het grootste segment van het gedeelde DNA gemakkelijk bovenaan de lijst komen te staan.
Gebruik van de Chromosoom-browser
Met de Chromosoom Browser kun je een schematische grafiek bekijken van de DNA-segmenten die je met je DNA-Match deelt. In veel gevallen is er een Chromosoom-Browser-grafiek onderaan de pagina Review Match. Je kunt meteen zien of je lange of korte DNA-segmenten met de overeenkomst deelt.
Als je dieper wilt graven dan kun je de One-toMany Chromosome Browser tool gebruiken in het gedeelte DNA Tools. Hiermee kun je je DNA vergelijken met dat van meerdere DNA-matches – wat je kan helpen om een duidelijker beeld te krijgen van wie aan wie gerelateerd kan zijn.
Wanneer je meerdere DNA-matches vergelijkt, kun je driehoekige segmenten tegenkomen: segmenten van DNA die alle 3 (of meer) van jullie gemeen hebben. Als jullie een driehoekig segment hebben met een bekend familielid en een mysterieuze DNA-match, betekent dit dat jullie waarschijnlijk allemaal een gemeenschappelijke voorouder hebben.
Als je op zoek bent naar DNA-matches die afstammen van een specifieke voorouder, dan is het heel nuttig om bekende familieleden die afstammen van die voorouder een DNA-test te laten doen. Op die manier kun je op de Chromosoom-browser zien welke segmenten van het DNA je met die persoon deelt, en dat kan je helpen om af te leiden of extra DNA-matches die dezelfde segmenten delen ook van die voorouder afstammen.
Als je genoeg van de nakomelingen van die voorouder test, kun je zelfs beginnen met het identificeren van een bepaald segment van je DNA dat van die voorouder lijkt te hebben geërfd. Als je dat doet, en je vindt een andere DNA-match die een deel van dat DNA-segment met je deelt, kun je meteen zien dat ze ook van die voorouder afstammen.
De beperkingen van de Chromosoom-browser methode
Er zitten wel beperkingen aan de Chromosoom Browser methode om gemeenschappelijke voorouders te identificeren, omdat we een willekeurige mix van DNA van onze ouders erven.
Laten we het probleem demonstreren met etniciteit. Stel dat je opa 50% Italiaans en 50% Nigeriaans was, en je oma 100% Centraal-Aziatisch. Je vader en oom erfden elk 50% van de genen van je opa, maar je vader heeft misschien alleen de Italiaanse genen geërfd, terwijl je oom alleen de Nigeriaanse genen heeft geërfd. Dat zou je vader 50% Italiaans en 50% Centraal-Aziatisch maken, en je oom 50% Nigeriaans en 50% Centraal-Aziatisch.
Dat betekent dat het kind van je oom – je neef – 25% van zijn Nigeriaanse genen zou kunnen hebben geërfd van je grootvader, terwijl jij 25% van je Italiaanse genen hebt geërfd van je grootvader. Jullie beiden delen 25% van je genen met je grootvader – maar het is een andere 25%. En jij en deze neef zullen nog steeds 12,5% van je genen met elkaar delen – maar zij zullen degene zijn die dat van je gezamenlijke oma geërfd hebben en niet je opa.
Dus als je je DNA vergelijkt met dat van deze neef op de Chromosoom Browser, zul je zien dat de genen die je hebt geïdentificeerd als zijnde geërfd van je opa, niet in zijn genen te vinden zijn.
En dat is waar de AutoClusters DNA tool kan helpen.
AutoClusters bieden uitkomst
AutoClusters organiseert je DNA-matches op basis van “clusters” die aangeven dat ze een gemeenschappelijke voorouder kunnen delen, op basis van het DNA dat ze zowel met jou als met elkaar delen.
Laten we zeggen dat je vader ook een zus heeft, die 25% van de Italiaanse genen van je grootvader en 25% van zijn Nigeriaanse genen heeft geërfd. Deze tante van jou heeft ook een kind, die 12,5% van de Nigeriaanse genen van je grootvader en 12,5% van zijn Italiaanse genen heeft geërfd. In dit geval erfden je beide neven en nichten de Nigeriaanse etniciteit van je opa, terwijl jij dat niet deed – en de 12,5% DNA die je deelt met de ene neef is anders dan de 12,5% die je deelt met de andere neef en nicht. Maar omdat deze neven en nichten bij elkaar passen, worden ze samen met andere afstammelingen van je grootvader “geclusterd” – wat je helpt om af te leiden dat ze inderdaad allebei van je opa afstammen.
Conclusie
Het bepalen of een DNA-Match een sterke match is, hangt af van je doelen qua genetische genealogie. Percentage gedeeld DNA, de lengte van de gedeelde DNA-segmenten, de locatie van driehoekige segmenten met andere matches, en AutoClusters kunnen je allemaal belangrijke aanwijzingen geven die je zullen helpen om vooruit te komen in je genetische genealogische reis.
Om te bepalen of een bepaalde DNA-match je zal helpen om je stamboom te laten groeien, raden we je aan om de volgende stappen te nemen:
- Controleer of er een Theory of Family Relativity™ is.
- Bekijk de stamboom van de gebruiker en bekijk gedeelde Smart Matches™, DNA Matches en voorouderlijke familienamen en plaatsen.
- Gebruik de Chromosoom Browser om te onderzoeken hoeveel DNA je deelt en de lengte en locatie van gedeelde DNA-segmenten
- Vergelijk de match met bekende familieleden op de One-to-Many Chromosome Browser
- Genereer een AutoCluster en zoek het cluster met de match.