URL is copied to your clipboard.

Hoe spoor ik mijn moederlijk en vaderlijk verleden op met MyHeritage DNA?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hoe spoor ik mijn moederlijk en vaderlijk verleden op met MyHeritage DNA?

Het doen van een DNA-test kan veel geheimen over de geschiedenis van je familie ontsluieren. Mensen hebben net zoveel verschillende redenen om een DNA-test te doen als om genealogie te doen: misschien proberen ze specifieke informatie te vinden over een bepaalde voorouder of kant van de familie, of misschien willen ze gewoon meer in het algemeen weten over hun achtergrond.

Sommigen willen misschien specifiek van de kant van hun vader of moeder iets leren. In deze post kijken we naar de verschillende manieren waarop je dit soort onderzoek kunt uitvoeren met behulp van MyHeritage DNA.

Verschillende soorten DNA tests en wat ze je vertellen

Er zijn verschillende soorten DNA-tests te koop. De drie meest voorkomende types zijn autosomaal DNA, Y-DNA, en mitochondriaal DNA (mtDNA).

Een autosomale DNA-test onderzoekt alleen de autosomen – dat wil zeggen, de chromosomen in je DNA die niet geslachtschromosomen zijn. Deze chromosomen bevatten DNA-code die van beide ouders in willekeurige combinaties werd geërfd. Dus een autosomale DNA-test zal je niet noodzakelijkerwijs vertellen welke ouder een bepaalde DNA-sequentie heeft doorgegeven. Maar omdat het een veel breder bereik van DNA omvat dan de andere soorten, is het de enige soort die kan worden gebruikt voor effectieve DNA Matching.

Een Y-DNA test onderzoekt de genetische code op het Y-chromosoom, dat alleen bij biologische mannen wordt gevonden. Aangezien dit chromosoom uitsluitend van de vader en nooit van de moeder wordt geërfd, zal het DNA dat op dit type test wordt geanalyseerd je informatie geven die specifiek is voor de kant van je vader. Een nadeel is natuurlijk dat deze test alleen gedaan kan worden bij mensen die biologisch mannelijk zijn.

Een mitochondrial DNA of mtDNA test onderzoekt de genetische code die zich in het mitochondrium bevindt. Het grootste deel van ons DNA kan worden gevonden in de kern, of het centrum, van een cel, maar een deel ervan bevindt zich in een ander deel van de cel, genaamd de mitochondrion. Dit deel van de cel wordt bijna uitsluitend doorgegeven van moeder op kind. Dit betekent dat een mtDNA-test je informatie kan geven die specifiek is voor je moeders kant.

Wat voor soort DNA test biedt MyHeritage aan?

Toen het wetenschapsteam van MyHeritage onze DNA-test ontwikkelde, hebben ze zorgvuldig afgewogen welke van dit soort testen ze kunnen aanbieden. Ons belangrijkste doel als bedrijf is om mensen te helpen in contact te komen met het verleden van hun familie en hun stamboom te onderzoeken. De informatie die men kan verkrijgen via een Y-DNA- of mtDNA-test is misschien fascinerend, maar het is vrij algemeen en veel genealogen hechten veel meer waarde en belang aan het matchende aspect van DNA-testen. Het is DNA Matching dat genealogen helpt bij het oplossen van mysteries en het doorbreken van muren in hun onderzoek – om nog maar te zwijgen van het feit dat het kan helpen bij het contact tussen lang verloren gegane familieleden en het herenigen van geadopteerde kinderen met hun biologische ouders.

In het licht hiervan hebben we besloten om alleen een autosomale DNA-test aan te bieden.

Dit betekent dat wanneer je een MyHeritage DNA-test doet, je een etniciteitsschatting krijgt en een uitgebreide lijst van DNA-matches uit onze wereldwijde database. Je krijgt geen uitsluitsel over welk DNA je van welke ouder hebt geërfd.

Dat betekent echter niet dat je de resultaten van je DNA-test niet kunt gebruiken om meer te weten te komen over je moederlijke of vaderlijke lijnen. Sterker nog, met behulp van de DNA-match en de geavanceerde DNA-hulpmiddelen van MyHeritage kun je misschien precies bepalen welke voorouders je met een bepaalde DNA-match gemeen hebt, en kun je misschien zelfs zien welke delen van je DNA van een bepaalde kant van je familie afkomstig zijn. Door alle hulpmiddelen die MyHeritage biedt te combineren met je autosomale DNA-resultaten, kun je veel meer over je familie leren dan alleen een Y-DNA-test of een mtDNA-test.

MyHeritage’s geavanceerde DNA tools gebruiken om vaderlijk of moederlijk DNA op te sporen

De sleutel tot het gebruik van MyHeritage DNA voor het identificeren van vaderlijk of moederlijk DNA is triangulatie: het vergelijken van je DNA met dat van je familieleden om te zien welke delen van het DNA jullie allemaal gemeen hebben.

De kans is groot dat je een paar familieleden hebt die je herkent in de MyHeritage DNA-database. Als dat zo is, kun je de chromosomenbrowser gebruiken om je DNA te vergelijken met dat van deze bekende familieleden. (Zo niet, overweeg dan om een paar van hen een DNA-test te geven, zodat je meer materiaal hebt om mee te werken!)

Dus als je bijvoorbeeld je DNA vergelijkt met dat van je eerste neef aan de kant van je vader, zul je gemakkelijk zien welke delen van het DNA je deelt – en dit zijn waarschijnlijk delen die je van je vader hebt geërfd.

Merk echter op dat het mogelijk is dat het DNA dat je deelt niet van je vaders ouders is geërfd, maar van een gemeenschappelijke voorouder van veel verder terug. Dit geldt vooral voor endogame bevolkingsgroepen, zoals Hoogduitse Joden of Laagduitse Mennonieten, waarbij individuen de neiging hebben om alleen binnen hun relatief kleine gemeenschap te trouwen.

Een manier om te bevestigen dat het gedeelde DNA-segment werd geërfd van een meer recente voorouder is het vergelijken van je beide DNA met dat van een ander familielid aan je vaders kant. Nogmaals, deze delen zouden kunnen zijn geërfd van een minder recente voorouder, maar met elke extra overeenkomst die hetzelfde driehoekige segment heeft, neemt de kans toe dat dat segment van je vader is geërfd.

Klik hier om meer te weten te komen over het gebruik van de Chromosoom Browser voor genealogie.

Een andere MyHeritage tool die je misschien handig vindt is AutoClusters. Deze tool neemt je DNA-matches en groepeert ze op basis van gedeeld DNA. Dat wil zeggen, het creëert een grafiek waarin je kunt zien welke van je DNA-matches aan elkaar gerelateerd zijn. Als je een onbekende DNA-Match vindt in een cluster met een bekend familielid, betekent dit dat je waarschijnlijk een gemeenschappelijke voorouder met beiden deelt. Je kunt dan teruggaan naar de Chromosoom Browser en je DNA vergelijken met die van deze matches.

Klik hier voor meer informatie over het gebruik van AutoClusters.

De functie Theory of Family Relativity™ kan op dezelfde manier helpen: door een plausibele theorie te geven over hoe je verwant bent aan een onbekende DNA-match, en je dus te helpen begrijpen of die match aan de kant van je moeder of van je vader staat.

Klik hier voor meer informatie over het gebruik van de Theory of Family Relativity™.

Kan ik erachter komen welke etniciteiten ik van elk van mijn ouders heb geërfd met behulp van MyHeritage DNA?

Hoewel het niet mogelijk is om precies te achterhalen welk percentage van elke etniciteit je hebt geërfd van welke ouder met behulp van een autosomale DNA-test, kan het kijken naar je DNA-matches je een aantal waardevolle aanwijzingen geven. Wanneer je je DNA Match lijst bezoekt, kun je je resultaten filteren op etniciteit. Kijk eens welke matches in je lijst verschijnen als je filtert op een bepaalde etniciteit. Staan ze meestal aan je vaders kant of aan je moeders kant? Of lijkt er een vrij gelijke vertegenwoordiging van beide te zijn?

Je kunt ook de pagina Beoordeling DNA-Matchen voor je bekende matches invoeren en de sectie Gedeelde Etniciteiten noteren. Welke etniciteiten komen aan je vader’s kant en welke aan je moeder’s kant?

Klik hier voor meer informatie over het filteren, sorteren en beoordelen van je DNA-matches.

DNA combineren met genealogische informatie

Bij MyHeritage geloven we dat de meest nauwkeurige en waardevolle manier om over je gezin te leren, het gebruik van een combinatie van alle hulpmiddelen die tot je beschikking staan is. Daarom hebben we de gegevens van uw DNA-test geïntegreerd met de rest van de informatie die je kunt leren via de MyHeritage tools: de stambomen en historische gegevens. Door deze tools in combinatie te gebruiken, kun je veel verder komen in je onderzoek dan dat je ze elk afzonderlijk zou kunnen gebruiken.

Als je bijvoorbeeld naar een bepaalde DNA-match kijkt en probeert te achterhalen hoe je verwant bent, dan komt het meest eenvoudige antwoord uit een stamboom die die DNA-match (of degene die de kit van die persoon beheert) op MyHeritage heeft gebouwd. Door naar hun stamboom te kijken, kun je gemakkelijk de voorouders identificeren die je met elkaar gemeen hebt en je relatiepad traceren. Historische gegevens kunnen je helpen om deze relaties te bevestigen en te controleren of de stamboom van de andere persoon accuraat is.

Tot slot

Het kan zijn dat de Y-DNA- en mtDNA-tests je informatie geven die specifiek is voor je vaderlijke en/of moederlijke lijnen. De combinatie van de autosomale test met de tools en middelen van MyHeritage kan je echter rijkere, specifiekere, nauwkeurigere en uiteindelijk veel bruikbaardere informatie geven wanneer je een vaderlijke of moederlijke lijn opspoort.

Bestel vandaag nog je MyHeritage DNA-test en begin met het bouwen van je stamboom om je ontdekkingsreis te beginnen!

URL is copied to your clipboard.